Ово је датотека са Викимедијине оставе

Датотека:PPP040 Парк природе Сана - доњи ток, Зецови3.jpg

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Првобитна датотека(6.000 × 4.000 пиксела, величина датотеке: 7,38 MB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
Српски / srpski: Извор—Кључ

Један од извора Сане У доњем току, од извора па све до Кључа, Сана је веома хладна и чиста ријека. Сана се у доњем дијелу тока може окарактерисати као крашка ријека, али не у толикој мјери колико остале крашке ријеке, као нпр. Уна.

Кључ—Сански Мост У овом дијелу тока Сана се може окарактерисати као прелазна ријека, јер током од Кључа перма Санском Мосту има све мање одлика крашке ријеке. У том дијелу тока, у мјесту Врхпоље, Сана прима своју највећу притока, ријеку Саницу која дотиче из правца Грмеча.

Сански Мост—Приједор Од извора, до Санског Моста дужина тока износи 72 км, а разлика надморске висине је 262,52 м. Остатак пада, од Санског Моста, кроз Приједор, до Новог Града, износи 41,21 м. Од Санског Моста па даље, Сана губи све одлике крашке ријеке и поприма одлике нормалног ријечног тока.

Приједор—Нови Град Све до Приједора, ток ријеке Сане задржава правац од југа према сјеверу. У Приједору Сана прави угао од тачно 90 степени и отиче на запад према Новом Граду. 300 m прије него што промјени ток према западу, у Сану се улијева њена десна притока Гомјеница.

До рата у БиХ, фабрика папира у Приједору, Целпак, испуштала је отпадне воде на изласку Сане из града, тако да се даљи ток ријеке, до Новог Града, сматрао загађеним. У рату и након рата, па све до данас, фабрика је угашена, а испуштање отпадних вода одвија се у много мањој мјери.

У другој половини тока између Приједора и Новог Града, Сана представља границу између два историјиска региона, Поткозарја и Подгрмеча.

На самом улазу у Нови Град налази се и ушће Сане у Уну.
Датум
Извор Сопствено дело
Аутор Aleksandramaricphotography

Лиценцирање

Ја, носилац ауторских права над овим делом, га овим објављујем под следећом лиценцом:
w:sr:Кријејтив комонс

ауторство делити под истим условима

Ова датотека је доступна под лиценцом Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 Међународна.
Дозвољено је:
  • да делите – да умножавате, расподељујете и преносите дело
  • да прерађујете – да прерадите дело
Под следећим условима:
  • ауторство – Морате да наведете име изворног аутора на начин који је одређен од стране изворног аутора или даваоца лиценце (али не тако што ћете сугерисати да вас подржава или одобрава ваше коришћење дела).
  • делити под истим условима – Ако измените, преобразите или доградите ово дело, морате га објавити само под истом или сличном лиценцом.


Trace of Soul 2016
Ова фотографија је послата у оквиру пројекта Трагом душе 2016.

English | македонски | српски / srpski | srpskohrvatski / српскохрватски | +/−

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеСличицаДимензијеКорисникКоментар
тренутна17:18, 19. август 2016.Минијатура за верзију на дан 17:18, 19. август 2016.6.000 × 4.000 (7,38 MB)AleksandramaricphotographyUser created page with UploadWizard

Следећа страница користи ову датотеку:

Метаподаци