Делта ђенерали осигурање

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Делта ђенерали осигурање а. д. Београд је било матично предузеће групе Делта ђенерали осигурање која је била дио Делта холдинга. Било је друго највеће осигуравајуће друштво на тржишту осигурања у Србији.

Сједиште Делта ђенерали (Delta Generali) осигурања је било у Београду, у Улици Милентија Поповића 7б, Нови Београд.

Историја[уреди | уреди извор]

Датум оснивања Делта ђенерали осигурања је 24. јул 1998.[1] Било је један од тржишних лидера у животном, приватном здравственом и међународном путном осигурању.

Налазило се у власништву Делта рилестејта (49.9773%) и Generali PPF Holding B.V. (50.0227%). Под именом Делта ђенерали осигурање је наступало од 2006. након што је склопљено партнерство између Делта холдинга и Ђенерали групе.

Од септембра 2014. наступа као Ђенерали осигурање након што је Ђенерали група преузела 100% учешћа у акцијском капиталу.

Група Делта ђенерали осигурање[уреди | уреди извор]

Основна предузећа у саставу групе Делта ђенерали осигурање су била:

  • Делта ђенерали осигурање а. д. Београд;
  • Делта ђенерали реосигурање а. д. Београд;
  • Друштво за управљање Добровољним пензијским фондом Делта ђенерали а. д. Београд.

Групу Делта ђенерали осигурање до јуна 2013. чинила је још и приватна здравствена установа Дом здравља Једро (Нови Београд).

Делта ђенерали осигурање је имало широко распрострањену продајну мрежу од 80 пословница и запошљавало је око 1.800 људи. Годину 2010. завршило је са 18,6% тржишног учешћа и премијом од 10,5 милијарди динара, чиме је заузело друго мјесто на српском тржишту осигурања.[2] Године 2006. Делта ђенерали осигурање је основало први добровољни пензиони фонд у Србији.

Делта ђенерали осигурање је било специјализовано за сљедеће врсте осигурања и ризике: осигурање имовине, колективно осигурање од посљедица несрећног случаја — незгоде; допунско здравствено осигурање; VIP осигурање кућа и станова и ствари у њима у стварној вриједности; осигурање транспорта робе у међународном копненом, ријечном и поштанском саобраћају; осигурање моторних возила; осигурање путника организованих туристичких аранжмана — организовање путовања; здравствено осигурање боравка у иностранству са асистенцијом.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Агенција за привредне регистре, Delta Generali осигурање АД Београд (Нови Београд), матични број: 17198319, ПИБ: 100001175, Приступљено 10. 8. 2013.
  2. ^ Делта холдинг: Делта ђенерали, Приступљено 20. 5. 2015.
  3. ^ Делта холдинг: Делта ђенерали осигурање[мртва веза], Приступљено 10. 8. 2013.