Жосцелин II од Едесе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жосцелин II од Едесе
Battle of Edeesa 1146.jpg
Датум рођења 1113.
Датум смрти 1159.
Место смрти Алеп
Отац Жосцелин I од Куртенеа
Супружник Béatrice de Saône
Потомство Агнеса од Куртенеа, Жосцелин III од Едесе, Isabelle of Courtenay
Период 1131–1150/1159
Претходник Жосцелин I од Куртенеа
Наследник Жосцелин III од Едесе

Жоцелин II био је син и наследник Жосцелина I од Куртенеа и последњи гроф Едесе од 1131. године до 1150. године када је заробљен од стране Зенгијевог сина Нур ад Дина.

Биографија[уреди]

Жосцелин II се помиње 1123. године кад талац емира Белека, владара Алепа, који је заробио јерусалимског краља Балдуина II и Жосцелина од Куртенеа. Ослобођен је 1127. године. Гроф Едесе постао је након погибије свога оца 1131. године. Трудио се да Едесу учини независном од Јерусалимске краљевине којом је у његово време владала Мелисенда Јерусалимска и Фулк Јерусалимски.

Жосцелин је био владар Едесе приликом пада 1143. године. У време Зенгијевог напада није се налазио у самом граду већ је био у неком ратном походу. Није стигао са својом војском да одбрани град који је заузет крајем 1143. године. Наставио је да влада грофовијом, али са знатно смањеном територијом. Извршио је неуспешан покушај да спасе град. Након пропасти Другог крсташког рата, Зенгијев син Нур ад Дин је кренуо у освајање целе грофовије. Дана 4. маја 1150. године Жосцелин је упао у ад Динову клопку. У заробљеништву су му ископане очи након што је одбио да пређе у ислам. Тада је престало свако интересовање крсташких вођа за Жосцелинову судбину. Након девет година, Жосцелин умире у тамници.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Жосцелин I од Куртенеа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Жосцелин II од Едесе
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди]