Клавдије, Астерије и Неон

С Википедије, слободне енциклопедије
Клавдије, Астерије и Неон
Лични подаци
Датум смрти303.
Световни подаци
Празник12.11. (30.10.)

Клавдије, Астерије и Неон (страдали 303. године) су свети мученици из Киликије.

Православна црква их прославља 11. новембра.

Клавдије, Астерије и Неон, три рођена брата и сестра Неонила пострадали су током прогона хришћана од стране цара Диоклецијана и хегемона Лисија. Након смрти њиховог оца, њихова маћеха незнабошкиња, да би се дочепала њиховог огромног имања, оптужила их је хегемону Лисију да су хришћани.[1] Изведени су на суд пред Лисија, где су неустрашиво исповедили веру у Исуса Христа. Због тога су сви предати на мучење. Три брата су након мучења изведени ван града и на крсту распети, Неонила је главачке обешена и љуто бијена; затим је распрострта и на четири стране растеггнута.[2] На груди и стомак стављали су јој живо угљевље све док није издахнула. Њено тело мучитељи су након тога бацили у море. Заједно са њима, погубљени су Домнина, која је претучена на смрт, и Теонила, која је претучена, а затим жива спаљена.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Online, Catholic. „St. Astericus and Companions - Saints & Angels”. Catholic Online (на језику: енглески). Приступљено 2022-11-30. 
  2. ^ „Свети мученици Клавдије, Астерије и Неон и сестра им Неонила”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-23. 
  3. ^ „Žitija Svetih za oktobar – Strana 31 – Svetosavlje”. svetosavlje.org. Приступљено 2022-11-30.