Ноутпед

Из Википедије, слободне енциклопедије
Notepad
Notepad.png
Microsoft Notepad.png
Ноутпед под Виндоузом
Првобитни
аутор(и)
Мајкрософт
Најновија
верзија
---
---
ОС Виндоуз и ReactOS
Тип Уређивач текста
Веб-сајт ---

Ноутпед (енгл. Notepad) је прости уређивач текста који се испоручује са Мајкрософт Виндоузом још од верзије 1.0 1985. године.

Ноутпед искоришћава уграђену Виндоуз класу назначену са "EDIT".

Ноутпед је један од најобичнијих уређивача само за текст. Резултујући фајлови - типично сачувани са .txt екстензијом - немају тагове за формат нити стилове, па је програм добар за мењање системских фајлова који се користе у DOS окружењу. Ноутпед може да мења фајлове скоро било ког формата; међутим, не понаша се према фајловима Јуникс стила како треба.

Ране верзије Ноутпеда су пружале само најосновније функције, као што је проналажење текста. Новије верзије Виндоуза укључују ажурирану верзију Ноутпеда са фунцијом за претрагу и замену текста. Код старијих верзија, као што су оне које су се испоручивале са Виндоузима 95, 98, ME и 3.1, постоји 64-килобајтна граница за величину фајла који се мења, што у ствари представља границу EDIT класе оперативног система.

Првобитно је Fixedsys био једини фонт доступан у Ноутпеду, све до Виндоуза 95. Од Виндоуза НТ 4.0 и Виндоуза 98, постоји могућност да се овај фонт промени. У Виндоузу 2000, подразумевајући фонт је промењен на Lucida Console.

У верзијама Виндоуза базираним на Виндоуз НТ-у, Ноутпед може да мења традиционалне осмобитне текстуалне фајлове као и Уникод текстуалне фајлове (и UTF-8 и UTF-16).

За много употреба, Ноутпед је у Виндоузу замењен ВордПадом или било којим текстуалним процесором, као што је Мајкрософт Ворд. Међутим, Ноутпед је далеко бржи и лакши за употребу од ВордПада или Мајкрософт Ворда ма колико заостао у напредним алатима које поседују ови други програми.

Ноутпед је, до скоро, био програм само за Виндоуз, али сада може да се покреће и на оперативном систему отвореног кода ReactOS. Програм укључен са ReactOS је изведен из WINE-а и софтвер је отвореног кода лиценциран под ГНУ Мањом општом јавном лиценцом.

Трећа лица су направила многе слободне замене за Ноутпед које имају додатне могућности, као што су TED Notepad, EditPad Lite, Notepad++ и Notepad2.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]