Пређи на садржај

FishBase — разлика између измена

4 бајта додата ,  пре 12 година
м
(Нова страница: __БЕЗКН__ '''-{FishBase}-''' (база знања о рибама) је детаљна база података о рибама. У октобру 2008. је у ов...)
 
 
==Историјат==
Године 1987, Данијел Паули, инспирисан листама идентификације врста и другим производима које је Валтер Фишер направио за ФАО {{јез-ен|Food and Agriculture Organization}} 1970-тих, предложио је [[стандардизација|стандардизовану]] базу података за врсте риба, као део „-{[[ICLARM]]}-“ софтверског пројекта. Следеће године почиње да ради са -{[[Rainer Froese]]}-, који је радио на [[експертски систем|експертском систему]] за идентификацију рибљих [[ларва|ларви]]. Након првог покушаја да се направи систем уз коришћење „[[пролог]]а“, -{[[Rainer Froese]]}- га је пребацио на -{[[DataEase]]}-, [[релациона база података]] за [[ДОС]]. Године 1989. пројект је добио прво одобрење.
 
Године 1993 пројекат је пребачен на -{[[Microsoft Access]]}-, а 1995 настаје први [[ЦД-ром]] објављен као „-{FishBase}- 100“. Првобитна [[рецензија]] у научним часописима је хвалила обим, али критиковала преостале празнине у покривености. Касније су сваке године објављени ЦД-и и за -{FishBase}- 2004 је било потребно пет ЦД-а или један ДВД. Софтвер је био за потребе -{[[Windows 98]]}- или касније верзије, али није био доступан за било који други оперативни систем попут [[Мек ОС X]] и [[Линукс]]а.