Вирусна репликација

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 25. фебруар 2020. у 16:36; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: мини|Репликација вируса '''Вирусна репликација''' је скуп биохемија|…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Репликација вируса

Вирусна репликација је скуп биохемијских процеса који се одвијају у зараженој ћелији вирусом који имају ефекат стварања нових јединица вируса. Овај начин множења се назива и паразитско множење у којем се ДНК вируса множи помоћу заражене ћелије и долази до мултипликације вируса.[1]

Одвијање репликације

Сваки вирус има веома специфичне начине репликације, у зависности да ли је то вирус ДНК или РНК вирус.[2]

1. Причвршћивање или адсорпција: Ово је први контакт између вируса и ћелије. Протеини вируса се вежу за ћелијску мембрану ћелије. Еукариотски ресептори могу бити гликопротеини или [[|glikosfingolipid|гликосфинголипиди]]. Бактериофагни рецептори су гликопротеини или липополисакариди. Биљне ћелије немају специјалне рецепторе за вирусе.

2. Пенетрација: У зависности од вируса, постоји неколико механизама помоћу којих вирус улази у ћелију. Код бактериофага само вирусни ген улази у ћелију. Код животињских вируса, вирус улази пиноцитозом. Овај тип улаза се примећује код голих вируса.

3. Декапитација: Након пенетрације и декапитације долази до ослобађања нуклеинске киселине која је умотана у протеински капсид. У зависности од вируса, декапсидација се може одвијати у цитоплазми или у језгру.

4. Репликација или умножавање вируса: током ове фазе долази до репликације генома, експресија гена у облику мРНК ( транскрипција ) и превођења мРНК у протеине ћелијском гранелом. У зависности од врсте вируса и природе њиховог генома, механизам умножавања вируса може бити веома различит. Током овог циклуса немогуће је изоловати честицу вируса.

5. Спајање: Након размножавања, вирус се спаја у зараженој ћелији. Ген је капсидован.

6. Ослобођење: Вируси излазе из ћелије, уништавајући је или не.

Поксвирус

Репликација поксвируса је необична јер се њен ген репликује у цитоплазми иако вирус садржи ДНК ген.

Референце

  1. ^ „Replikacija virusa - Docsity”. www.docsity.com (на језику: српски). Приступљено 25. 2. 2020. 
  2. ^ „La multiplication virale”. www.microbes-edu.org (на језику: француски). Приступљено 25. 2. 2020. 
Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).