Државни празници у Француској

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 13. децембар 2020. у 01:22; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: {{радови у току}} У Француској постоји 11. празника који су дефинисани законом о државним и дру…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)

У Француској постоји 11. празника који су дефинисани законом о државним и другим празницима у Републици Француској. Овај број не обухвата Мозел (департман), Доња Рајна (департман), Горња Рајна, Гваделуп, Мартиник, Валис и Футуна, Француска Гвајана, Реинион, Мајот и Француска Полинезија које броје више празника.

Празник 1. мај је у Француској празик рада и једини је законски празник у Француској којим особа у радном односу мора бити плаћена чак иако није на послу. Остали државни празници нису нужно нерадни, осим ако није другачије предвиђено колективним уговорима који се примењују у компанијама.

Историја

Нерадни плаћени дани били су јако популарни у Француској. У 17. веку било их је десет. то су били већином верски разници који су служили да означе важан дан у години. На самом крају Француске револуције државни нерадни дани су порасли на 53 и ако није верски онда је празник младих или важних организација.

Назив државни празник, први пут се појављује у 9. веку и служи како ки гуписао државне и верске празнике. Због велике листе празника, број верских разника смањен је на четири (Божић, Дан свих светих, Велика Госпојина, Вазнесење).

Законски празник стога постаје необвезан дан (осим у Алзасу-Мозелу и осим 1. маја у целој Француској). Када се ради државни празник, долази до новчане надокнаде ако споразум о филијали или компанији то предвиђа. Одређене обавезе назначене у Привредном законику (пример: протест се не може поднети ако рок доспевања пада на државни празник), законик о кривичном поступку или изборни закон (пример: рок за оспоравање узимајући у обзир државни празник) у прилогу6.

Следећи државни празници се затим додају законима: 14. јул постаје празник по закону од 6. јула 1880. 8. марта 1886. Ускрс и Педесетница постају празници7. 11. новембар постаје празник по закону од 24. октобра 1922. године. 1. мај постаје празник по закону од 30. априла 1947.