Суперјунак

С Википедије, слободне енциклопедије
MasterComics34.jpg

Суперјунак (енгл. superhero) или див-јунак је измишљени лик који је познат по својој храбрости и племенитости, и који углавном има живописни костим и име, као и надљудске способности. Суперјунак је посвећен борби против зла, одбрани људи и најчешће борби против суперзиловаца.

Од појаве Супермена 1938. године, којим је инспирисан термин и који је много урадио на његовој дефиницији, приче о суперјунацима иду од епизодних авантура до деценијама дугих сага поставши засебан жанр фантастике који је постао доминантан у америчком стрипу и проширио се на неколико других медија.

Суперјунаци су у стриповима обично представљени у потпуно уским оделима јарких боја, налик на другу кожу, што је у филмовима (као и у стварности, на маскенбалима нпр.) решено коришћењем одела од спандекса.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Термин у енглескоме језику је скројен од енглеске речи super и грчке речи ἥρως /hērōs/. Чист српски назив за ову врсту ликова је див-јунак који се употребљава још до почетка 20. столећа.

Женски суперјунак понекад се назива суперјунакиња, иако се суперјунаком најчешће називају и жене јер српски језик није у потпуности родно сензибилан.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]