Цар Хиаозонг

С Википедије, слободне енциклопедије
Жао Шен
Xiaozong.jpg
ОтацЖао Зиченг, Принц Xиу Анxи 趙子偁
МајкаДама Жанг[1]
Период24. јул 1162[2] – 18. фебруар 1189[3]
Период1189–1194
ПретходникЦар Гоазонг
НаследникЦар Гуазонг

Цар Xиаозонг (27. новембар 112728. јун 1194) био је 11. по реду цар Кине из династије Сонг, односно други по реду цар Јужне династије Сонг, који је владао од 1162. до смрти.

Родио се као други по реду син Жао Зиченга (趙子偁) ( ? -1143), племића који је био у шестом реду сродства са Куинзонгом, последњим царем Северне династије Сонг. Сам Xиаозонг био је у 7. генерацији потомака оснивача династије цара Таизуа. Неколико месеци пре његовог рођења су током тзв. Јингканг инцидента Џурчени освојили царску престолницу Каифенг и заробили готово све припаднике царске породице. Његов отац био је међу неколицином који су успели да избегну на југ где се Куинзонгов полубрат Жао Гоу прогласио царем по имену Гаозонг и организовао успешан отпор завојевачима.

Гаозонгов син јединац је, међутим, преминуо, и Гаозонг усвојио Хиаозонга као властитог сина и именовао га за наследника. Године 1162. је Гаозонг абдицирао, и Xиаозонг је дошао на престо. Његова дуга владавина је, међутим, углавном била формалне природе, јер је Гаозонг наставио de facto да влада до смрти 1187. Xиаозонг је сам абдицирао две године касније, препустивши престо сину Гуанзонгу.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Жао Зиченгова супруга
  2. ^ Формално је наследио Гоазонга након његове абдикације, али је у стварности Гоанзонг наставио да влада све до своје смрти у новембру 1187. када је Хиаозонг коначно преузео власт.
  3. ^ Абдицирао у корист свог сина и крунског принца. Себи је дао титулу Таишанг Хуанг (太上皇) и наставио је de facto да влада све до смрти.
Цар Хиаозонг
Рођење: 1127 Смрт: 1194
Регналне титуле
Претходник:
{{{before}}}
цар династије Сонг
{{{years}}}
Наследник:
{{{after}}}

Шаблон:Цареви Сонга

Шаблон:Lifetime

Године 1162, је Гаозонг абдицирао и Хиаозонг је дошао на престо. Његова дуга владавина је, међутим, углавном била формалне природе, јер је Гаозонг наставио de facto да влада до смрти 1187. Хиаозонг је сам абдицирао две године касније и препустио је престо сину Гуанзонгу.

Извори[уреди | уреди извор]


Цар Хиаозонг
Рођење: 1127 Смрт: 1194
Регналне титуле
Претходник:
{{{before}}}
цар династије Сонг
{{{years}}}
Наследник:
{{{after}}}

Шаблон:Цареви Сонга

Шаблон:Lifetime