Unity Technologies

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Juniti Tehnolodžiz)
Jump to navigation Jump to search

Juniti Tehnolodžiz je kompanija koja je razvila Juniti, jedan od najpopularnijih licenciranih 3D pokretača igara. Koristi se u 3D i 2D igrama kao što su Temple Run i Bad Piggies.

Istorija[уреди]

Juniti Tehnolodžiz je osnovan u Kopenhagenu (Danskoj) od strane David Helgason-a, Nicholas Francis-a i Joachim Ante-a. Do toga je došlo nakon što je njihova prva igra GooBall doživela neuspeh. Prepoznali su vrednost u razvoju pokretača i njihovih alata i potom krenuli da stvaraju pokretač koji može biti dostupan svakom po pristupačnoj ceni. Pomoć su im pružale kompanije kao što su Sequoia Capital, WestSummit Capital i iGlobe Partners.[1]

Za uspeh Junitija je dobrim delom zaslužna njegova podrška nezavisnim programerima koji nisu u stanju da stvore svoje sopstvene pokretače igara. Kompanija je fokusirana na tome da "demokratizuje razvoj igara" i da interaktivni sadržaj za kreiranje 2D i 3D igara učini pristupačnim što većem broju ljudi širom sveta.

U 2008. godini, sa uspehom iPhone-a, Juniti je bio jedan od prvih proizvođača pokretača igara koji je u potpusnosti počeo da podržava tu platformu. Prema anketi koju su sproveli proizvođači igara, Juniti danas koristi 53,1% proizvođača igara za mobilne telefone.[2] Oni su proizveli na stotine igara koje su puštene za Android i iOS uređaje.

U 2009. godini, pojavila se besplatna verzija Juniti softvera. Ubrzo nakon pojavljivanja, broj registrovanih korisnika je počeo naglo da raste. U aprilu 2012. godine, Juniti postiže još veću popularnost kada je broj registrovanih korisnika dostigao 1 milion, od čega je 300.000 onih koji redovno koriste Juniti na mesečnom nivou.[3]

Unija[уреди]

Unija[4]je deo Juniti Tehnolodžiz-a posvećen isporučivanju igara ka mobilnim telefonima, app prodavnicama, tabletima i drugim platformama. Unija sarađuje sa Juniti programerima prilikom licenciranja igara koje treba da se pojave na novim uređajima.

Unija obuhvata portfolio od preko 125 igara koje su od svog pojavljivanja ostvarile cifru od preko 120 miliona preuzimanja. Shadowgun, Super Crossfire HD, Frisbee Forever, Falling Fred i Cordy su neki od naslove iza kojih stoji Unija.

Unija obezbeđuje platformama partnerima pristup igrama, a s druge strane osnažuje Juniti programere novim mogućnostima distribucije. Uniji se može slobodno pristupiti, i ona daje 80 posto zarade svojim programerima. Intel, LGTV, Roku, BlackBerry, Nokia, Sony i Lenovo su neki on platformi Unije.

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]