Nuxt.js

С Википедије, слободне енциклопедије
Nuxt.js
Оригинални аутор(и)Александар Шопен, Себастјен Шопен, Пуја Парса
Прво издањеоктобар 2016. год.; пре 7 година (2016-10)
Стабилно издање
3.11.1 / 18. март 2024. год.; пре 44 дана (2024-03-18)[1]
Репозиторијумgithub.com/nuxt/nuxt
Написан уTypeScript
Платформавишеплатформски
Величина57 KB
ЛиценцаМИТ лиценца
Веб-сајтnuxt.com

Nuxt је бесплатна JavaScript библиотека отвореног кода заснована на Vue.js, Nitro и Vite.[2] Nuxt је инспирисан са Next.js,[3] који је фрејмворк сличне намене, заснован на React.js.

Овај фрејмворк се рекламира као „Мета-оквир за универзалне апликације“. Термин универзални се овде користи у значењу да је циљ фрејмворка да омогући корисницима да праве веб приказе у JavaScript-у користећи Vue.js систем компоненти са једном датотеком, који могу да функционишу и као прикази једностраничне апликације (SPA) у претраживачу, као и веб прикази приказани на серверу који се затим (након рендеровања на серверу) „ рехидрирају “ до пуне функционалности SPA. [4] [5] Поред тога, оквир омогућава корисницима да садржај, или његове делове, у потпуности унапред рендерују на серверу и сервирају на начин статичких генератора сајтова.[6]

Предности овог приступа су, између осталог, смањено време до интерактивности и побољшана SEO оптимизација веб-сајта у поређењу са једностраничним апликацијама, због чињенице да веб сервер опслужује пун садржај сваке странице пре него што се покрене JavaScript на страни клијента. Алтернативно, може се одржати и предности традиционалних HTML страница које се приказују на страни сервера, као и побољшана интерактивност и напредни кориснички интерфејс једностраничне апликације. Основна предност самог Nuxt фрејмворка је у томе што чини конфигурацију и подешавање таквих апликација поједностављеним за програмера апликације, који може једноставно да развије делове дизајна корисничког интерфејса од апликације, као да је то уобичајена Vue.js апликација са једном датотеком.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Верзије - facebook/react”. GitHub. 
  2. ^ „Šta je Nuxt.js?”. PopArt Studio (на језику: српски). Приступљено 2024-04-09. 
  3. ^ „Nuxt First Public Release”. Npm (на језику: енглески). Приступљено 23. 3. 2017. 
  4. ^ Omole, Olayinka (18. 3. 2019). „Nuxt: A Universal Vue.js Application Framework”. Sitepoint (на језику: енглески). Приступљено 18. 6. 2020. 
  5. ^ Berning, Dave (2018-04-16). „Getting Started with Server-Side Rendering Using Nuxt”. Alligator.io (на језику: енглески). Приступљено 2018-07-02. 
  6. ^ Rangelov, Nevenka (2018-11-29). „Koje su prednosti Nuxt.js frameworka i kako ih iskoristiti — predavanje 10. decembra u Startit Centru Beograd”. Startit. Приступљено 2024-04-09. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]