Preporučeno ograničeno izlaganje

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Recommended exposure limit)

Preporučeno ograničeno izlaganje (engl. Recommended exposure limit, REL) je granica profesionalne izloženosti koju je preporučio Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje na radu Sjedinjenih Država.[1] REL je nivo za koji NIOSH veruje da bi štitio bezbednost i zdravlje radnika tokom radnog veka ako se koristi u kombinaciji sa kontrolama inženjeringa i radne prakse, izloženosti i medicinskim praćenjem, objavljivanjem i obeležavanjem opasnosti, obukom radnika i ličnom zaštitnom opremom. Da bi formulisao ove preporuke, NIOSH uzima u obzir sve poznate i dostupne medicinske, biološke, inženjerske, hemijske, trgovinske i druge informacije. Iako nisu pravno primenjiva ograničenja, RELS preporuke se prosleđuju Upravi za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA) ili Upravi za rudarsku bezbednost i zdravlje (MSHA) Ministarstva rada SAD za korišćenje u objavljivanju pravnih standarda.[1][2]

Sve REL navodi se nalaze u NIOSH džepnom vodiču za hemijske opasnosti, zajedno sa drugim ključnim podacima za 677 grupa hemikalija ili supstanci. Džepni vodič je izvor opštih informacija o industrijskoj higijeni za radnike, poslodavce i stručnjake iz oblasti medicine rada.[1]

Preporuke NIOSH-a su takođe objavljene u raznim dokumentima, uključujući:

  • Dokumenti sa kriterijumima – Ovim se preporučuju granice izloženosti na radnom mestu i odgovarajuće preventivne mere za smanjenje ili uklanjanje štetnih efekata na zdravlje i slučajnih povreda.
  • Trenutni obaveštajni bilteni (CIB) – Ovi dokumenti iznose nove naučne informacije o opasnostima na radu, naglašavajući ranije neprepoznatu opasnost, izveštavajući o novim podacima o poznatoj opasnosti ili prezentujući informacije o kontroli opasnosti.
  • Upozorenja, pregled posebnih opasnosti, procene opasnosti na radu i tehničke smernice – Ovim dokumentima se procenjuju bezbednosni i zdravstveni problemi povezani sa datim agensom ili opasnošću i preporučuju odgovarajuće metode kontrole i nadzora.

Iako ovi dokumenti nemaju za cilj da zamene sveobuhvatnije kriterijume, oni su pripremaju da pomognu OSHA i MSHA u formulisanju regulative.[1] Pored ovih publikacija, NIOSH periodično predstavlja svedočenja pred raznim kongresnim komitetima i na saslušanjima za donošenje pravila OSHA i MSHA.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д „NIOSH Pocket Guide to Chemical Hazards”. NIOSH website. Приступљено 25. 11. 2019.  Јавно власништво Овај чланак користи текст рада који је у јавном власништву.
  2. ^ Centers for Disease Control and Prevention (1988). „NIOSH Recommendations for Occupational Safety and Health Standards 1988”. MMWR. 37: 1—29. Архивирано из оригинала 23. 09. 2023. г. Приступљено 04. 12. 2023. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]