Пређи на садржај

Корисник:Bajic Sara97

С Википедије, слободне енциклопедије

Kulešov efekat

Lev Kuleshov je bio ruski filmaš i smatrao se jednim od prvih teoretičara filma. Efekat Kulešova je efekt montaže filma koji je on pokazao u prvim decenijama dvadesetog vijeka. Definiše se kao mentalni fenomen kojim gledaoci dobivaju više značenja iz interakcije dva uzastopna snimka nego iz pojedinačnog snimka u izolaciji.

Međutim, autori Daniel Barratt, Anna Cabak Rédei, Åse Innes-Ker i Joost van de Weijer u svom radu postavljaju pitanje da li efekat Kulešova zaista postoji.

Prema filmskoj mitologiji, Lev Kulešov proveo je eksperiment u kojem je kombinovao krupni plan glumčevog neutralnog lica sa tri različita emocionalna konteksta: srećom, tugom i glađu. Gledaoci tri filmske sekvence navodno su glumčevo lice doživljavali kao izražavanje emocija podudarnih s datim kontekstom.

Međutim, nije jasno postoji li takozvani „Kulešovljev efekt“ ili ne. Izvorni filmski snimak je izgubljen, a nedavni pokušaji repliciranja dali su ili oprečne ili nepouzdane rezultate. Navedeni autori u svom radu opisuju pokušaj preslikavanja originalnog Kulešovovog eksperimenta pomoću poboljšanog dizajna izvedenog eksperimenta. U studiji o ponašanju i praćenju oka, 36 učesnika je predstavilo po 24 filmske sekvence neutralnih lica u šest emocionalnih stanja. Za svaku filmsku sekvencu, od učesnika se tražilo da procijene osjećaje ciljne osobe u smislu valencije, uzbuđenja i kategorije. Pokreti očiju učesnika zabilježeni su cijelo vrijeme. Rezultati sugeririšu da neka vrsta Kulešovog efekta u stvari postoji. Za svako emocionalno stanje učesnici su skloniji birati odgovarajuću kategoriju češće od alternativnih opcija, dok su odgovori na pitanja o valenciji i uzbuđenju takođe išli u očekivanim smjerovima. Podaci praćenja oka pokazali su kako su učesnici prisustvovali različitim dijelovima lica ciljane osobe (u svjetlu posrednog konteksta), ali nisu otkrili očekivane razlike između emocionalnih uslova.

[1]

  1. ^ Daniel Barratt, Anna Cabak Rédei, Åse Innes-Ker i Joost van de Weijer. „Does the Kuleshov Effect Really Exist? Revisiting a Classic Film Experiment on Facial Expressions and Emotional Contexts”.