Пређи на садржај

Корисник:Radoslav Simić

С Википедије, слободне енциклопедије

Radio "Pingvin" je beogradska radio-stanica nastala 21. novembra 1991. godine.

Osnivač Radoslav Simić sa svojim najbližim saradnicima i idejnom tvorcima Dačom Kocjanom, Karlom Mihajlovićem i Zoranom Simićem sprovodi u etar ideju pop-rock muzičke radio-stanice, sa potpuno novim detaljima, do tada ne zabeleženih u medijima. U probnom periodu tokom jeseni se moglo naslutiti da "Pingvin" ima to nešto i da će biti omiljena radio-stanica stanovnika grada Beograda, nove koncepcije i uređivačke politike.

Kocjanova autorska emisija "Oblak u bermudama" je bila pokazatelj ostalim autorima šta se od njih očekuje. Težak zadatak gde su svoj talenat pokazivali i kasnije dokazali i potvrdili Voja Nedeljkovič, Mićko Ljubičić, Milorad Mandić-Manda, Ivana Zarić, Inspektor Blaža, kao i najbolji tonski tehničari (Čeda, Klajn, Petrović, Cvele) i muzički urednici (Lokner, Kuzmić, Stefanović) koji su stvarali imidž ubedljivo najslušanijeg radija, uz nesebičnu pomoć vrhunskih muzičara, novinara, producenata i marketinških stručnjaka.

Nastankom Radio "Pingvina" u ratnom vremenu, kao da se nazirala i sudbina radija. Menjajući vlasničke odnose u kratkim vremenskim intervalima, promenile su se i osnovne ideje zbog kojih je bio poseban, a o čijim se emisijama priča i dan danas, jer to više nije bio onaj radio sa nadaleko poznatim "antireklamama", Mićkovim imitacijama, pevljivim džinglovima, nezaboravnim reklamama agencije Tim Talenata, Dada Pejoskog, Vladimira Petrovića, Đoleta, Ranka...

Mladi, talentovani i kreativnih ljudi koji su ga činili su stasali za dokazivanje na drugim medijima, ostavljajući novokomponovani bezidejni Radio "Pingvin" u okvire medijske kuće iz dnevne sobe. Brojni studiji, fonoteka, sale za sastanke i ostale kancelarije, prazne, više nisu imale smisla bez njih, a okupljanje u internom kafiću je izgubilo dušu koja je krasila to nešto novo i nestalo je zajedno sa idejnim tvorcima Radio "Pingvina".

Davne 2011.godine Radio "Pingvin" prelazi u vlasništvo Radija S emitujući i domaću folk muziku koja nije bila u osnovnoj programskoj šemi osnivača, a od decembra 2015.godine je postao treći program - "Radio S3"