Породична пензија

С Википедије, слободне енциклопедије
Право на породичну пензију једно је од људских права у области социјалне заштите ако је осигураник истовремено, испунио законске услове у погледу година живота и стажа осигурања.

Породична пензија једно је од права из области пензијског и инвалидског осигурања, које у Републици Србији могу остварит чланови породице: умрлог осигураника који је навршио најмање пет година стажа осигурања или је испунио услове за инвалидску пензију и умрлог корисника старосне или инвалидске пензије.

Начин исплате[уреди | уреди извор]

Породична пензија се исплаћује од дана испуњења услова ако је захтев поднет у року од шест месеци од првог наредног дана од дана смрти осигураника, односно од дана смрти корисника, а ако је захтев поднет по истеку тог рока, исплата се врши од дана подношења захтева и за шест месеци уназад, под условом да подносилац захтева у том периоду није био у осигурању.

Ограничења[уреди | уреди извор]

Кориснику породичне пензије који стекне својство осигураника обуставља се исплата пензије. Законом је предвиђен изузетак од овог принципа, у случају када корисник пензије остварује уговорену накнаду на месечном нивоу у износу нижем од 50% од најниже основице у осигурању запослених, важеће у моменту уплате доприноса.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]