HD DVD — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Мења: fr:HD DVD
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:IFA 2005 Toshiba HBS A 001 HD-DVD Player (Dual-Layer HD-DVD 30GB) and (DVD-HD-DVD-Twin-Disc 5GB 15GB) (by HDTVTotalDOTcom).jpg|мини|десно|ХД ДВД плејер и дискови]]
__БЕЗКН__
'''ХД ДВД''' (-{High Density DVD, High-Definition DVD}- или -{High Definition Digital Video Disc}-) је врло густи формат записивања на [[оптички диск|оптичке диск]] [[Блу-реј]] дискова.{{чињеница}}

[[Слика:IFA 2005 Toshiba HBS A 001 HD-DVD Player (Dual-Layer HD-DVD 30GB) and (DVD-HD-DVD-Twin-Disc 5GB 15GB) (by HDTVTotalDOTcom).jpg|мини|десно|-{HD-DVD}- Плејер и дискови]]
-{'''HD DVD'''}- (-{High Density DVD, High-Definition DVD}- или -{High Definition Digital Video Disc}-) је врло густи формат записивања на [[оптички диск|оптичке дискове]] створен за високо-квалитетни [[видео]] и податке. Тренутно се бори за превласт против -{[[Blu-ray]]}- дискова.


== Историја ==
== Историја ==
-{HD DVD}- стандард је развила група произвођача потрошачке електронике и -{PC}- компанија, предвођена [[Тошиба|Toшибом]]. 2003, [[DVD Форум]] је одлучио да подржи -{HD DVD}- (уз -{Blu-ray}-) као наследника -{DVD}--а. На истом састанку преименован је из "-{[[Advanced Optical Disc]]}-" (-{[[AOD]]}-) у садашње име.
ХД ДВД стандард је развила група произвођача потрошачке електронике и -{PC}- компанија, предвођена [[Тошиба|Toшибом]]. [[200]]3, [[ДВД форум]] је одлучио да подржи ХД ДВД (уз Блу-реј) као наследника ДВД. На истом састанку преименован је из -{„Advanced Optical Disc“}- (-{AOD}-) у садашње име.


== Физичке карактеристике ==
== Физичке карактеристике ==
Капацитет -{HD DVD}--а је 15 [[Гигабајт|-{GB}-]], односно 30 -{GB}- у случају двослојних дискова. Тошиба је објавила и карактериситке формата трослојног диска, капацитета 45 -{GB}-. -{HD DVD}- је уназад компатибилан са -{[[DVD]]}--јем, као и -{Blu-ray}-.
Капацитет ХД ДВДје 15 [[Гигабајт|-{GB}-]], односно 30 -{GB}- у случају двослојних дискова. Тошиба је објавила и карактериситке формата трослојног диска, капацитета 45 -{GB}-. ХД ДВД је уназад компатибилан са -{[[ДВД]]}, као и са [[Блу-реј]].


Слој са подацима се код ових дискова налазе у слоју који је 0.6 -{[[mm]]}- испод површине.
Слој са подацима се код ових дискова налазе у слоју који је 0.6 -{[[mm]]}- испод површине.


==Заштита==
==Заштита==
Како за -{Blu-ray}- диск, тако и за -{HD DVD}-, предвиђена заштита против незаконитог умножавања је -{[[Advanced Access Content System]]}- (-{[[AACS]]}-) из подручја -{[[Digital Rights Management]]}--а. Такође се размишља о кориштењу -{[[VEIL]]}- заштите против копирања.
Како за Блу-реј}диск, тако је и за ХД ДВД, предвиђена заштита против незаконитог умножавања је -{Advanced Access Content System}- (-{AACS}-) из подручја -{[[Digital Rights Management]]}. Такође се размишља о кориштењу -{VEIL}- заштите против копирања.


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
* [http://www.emedialive.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=11629 The Authoritative HD DVD FAQ] by Hugh Bennett
* [http://www.emedialive.com/Articles/ReadArticle.aspx?ArticleID=11629 Најчешће постављана питања о ХД ДВД]
* [http://yoh.es/v4Cm364cl Кључ ХД ДВД]

* [http://yoh.es/v4Cm364cl The HD DVD Key ]


[[Категорија:Рачунарство]]
[[Категорија:Рачунарство]]

Верзија на датум 24. јануар 2008. у 19:46

ХД ДВД плејер и дискови

ХД ДВД (High Density DVD, High-Definition DVD или High Definition Digital Video Disc) је врло густи формат записивања на оптичке диск Блу-реј дискова.[тражи се извор]

Историја

ХД ДВД стандард је развила група произвођача потрошачке електронике и PC компанија, предвођена Toшибом. 2003, ДВД форум је одлучио да подржи ХД ДВД (уз Блу-реј) као наследника ДВД. На истом састанку преименован је из „Advanced Optical Disc“ (AOD) у садашње име.

Физичке карактеристике

Капацитет ХД ДВДје 15 GB, односно 30 GB у случају двослојних дискова. Тошиба је објавила и карактериситке формата трослојног диска, капацитета 45 GB. ХД ДВД је уназад компатибилан са -{ДВД}, као и са Блу-реј.

Слој са подацима се код ових дискова налазе у слоју који је 0.6 mm испод површине.

Заштита

Како за Блу-реј}диск, тако је и за ХД ДВД, предвиђена заштита против незаконитог умножавања је Advanced Access Content System (AACS) из подручја -{Digital Rights Management}. Такође се размишља о кориштењу VEIL заштите против копирања.

Спољашње везе