Феропортин — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{bez_izvora}}
{{bez_izvora}}
'''Феропортин''' је трансмембрански [[протеин]] који у тијелу човјека преноси [[гвожђе]] (Fe) из унутрашњости [[ћелија|ћелије]] у међућелијски простор. Налази се на површини ћелија које похрањују и преносе Fe, а то су ентероцити у [[дванаесник]]у, [[хепатоцит]]и у [[јетра|јетри]], те [[макрофаг|маркофази]] ретикулоендотелног система.
'''Феропортин''' је трансмембрански [[протеин]] који у тијелу човјека преноси [[гвожђе]] (Fe) из унутрашњости [[ћелија|ћелије]] у међућелијски простор. Налази се на површини ћелија које похрањују и преносе Fe, а то су ентероцити у [[Дванаестопалачно црево|дванаестопалачном цреву]], [[хепатоцит]]и у [[јетра|јетри]] и [[макрофаг|маркофази]] ретикулоендотелног система.


Молекули феропортина и хепцидина имају одлучујућу улогу у хомеостази гвожђа у тијелу човјека. Истраживања показују да молекул [[хепцидин]]а инхибира феропортин, тако да се веже на њега, што доводи до интернализације феропортина. То доводи да посљедичног накупљања гвожђа унутар ћелија и смањења нивоа Fe у [[крв]]и. Посебан значај се види код ентероцита, који се на крају свог животног циклуса љуште у пробавну цијев те вишак жељеза који похране у себи не улази у крвоток већ бива излучен из тијела столицом.
Молекули феропортина и хепцидина имају одлучујућу улогу у хомеостази гвожђа у тијелу човјека. Истраживања показују да молекул [[хепцидин]]а инхибира феропортин, тако да се веже на њега, што доводи до интернализације феропортина. То доводи да посљедичног накупљања гвожђа унутар ћелија и смањења нивоа Fe у [[крв]]и. Посебан значај се види код ентероцита, који се на крају свог животног циклуса излучују у црево па вишак гвожђа који носе у себи не улази у крвоток већ бива излучен из тијела столицом.


== Клиничка важност ==
== Клиничка важност ==

Верзија на датум 1. фебруар 2020. у 11:52

Феропортин је трансмембрански протеин који у тијелу човјека преноси гвожђе (Fe) из унутрашњости ћелије у међућелијски простор. Налази се на површини ћелија које похрањују и преносе Fe, а то су ентероцити у дванаестопалачном цреву, хепатоцити у јетри и маркофази ретикулоендотелног система.

Молекули феропортина и хепцидина имају одлучујућу улогу у хомеостази гвожђа у тијелу човјека. Истраживања показују да молекул хепцидина инхибира феропортин, тако да се веже на њега, што доводи до интернализације феропортина. То доводи да посљедичног накупљања гвожђа унутар ћелија и смањења нивоа Fe у крви. Посебан значај се види код ентероцита, који се на крају свог животног циклуса излучују у црево па вишак гвожђа који носе у себи не улази у крвоток већ бива излучен из тијела столицом.

Клиничка важност

Мутације ген за феропортин узрокују хемохроматозу тип IV или болест феропортина. Учиници ових мутација су различити и обично нису клинички тешки.