Корисник:Zizovic/песак — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: Регулација је облик финансијске регулације посебно усмерен на Форек тржиште која је децент…
(нема разлике)

Верзија на датум 17. август 2020. у 19:45

Регулација је облик финансијске регулације посебно усмерен на Форек тржиште која је децентрализована и послује без централне размене или клириншке куће. Због своје децентрализоване и глобалне природе, девизно тржиште је било склоније преварама са девизама и мање је регулисано од осталих финансијских тржишта.

Међутим, неке земље регулишу Форек брокере преко владиних и независних надзорних тела, на пример, Националне асоцијације за будућности и Комисије за трговање робним фјучерсима у САД-у, Аустралијске комисије за хартије од вредности и улагања у Аустралији и Агенције за финансијско понашање у Великој Британији. Ова тела делују као чувари својих тржишта и дају финансијске дозволе организацијама које поштују локалне прописе.

објективан Циљ регулације је да се осигура фер и етично пословно понашање. С друге стране, сви девизни посредници, инвестиционе банке и продавци сигнала морају да раде у складу са правилима и стандардима које постављају Форек регулатори. Обично морају бити регистровани и лиценцирани у земљи у којој имају своје пословање. Лиценцирани посредници могу бити подвргнути периодичним ревизијама, прегледима и проценама да би се утврдило да ли испуњавају индустријске стандарде. Девизни посредници могу имати капиталне захтеве који од њих захтевају да поседују довољан износ средстава да би могли да извршавају и довршавају уговоре о девизама које су закључили њихови клијенти и да би вратили средства клијента нетакнута у случају банкрота. [Цитирање потребно]

Сваки Форек регулатор делује у оквиру своје надлежности и регулације и примене се знатно разликују од земље до државе. У Европској унији лиценца једне државе чланице покрива цео континент под уредбом Мифид и резултирала је регулаторном арбитражом у којој компаније бирају земљу ЕУ која намеће најмање контроле као што је ЦиСЕЦ на Кипру. Нису сви девизни посредници регулисани и многи ће се регистровати у јурисдикцијама које намећу окружења са ниским регулаторним решењима, као што су пореске раје и корпоративна уточишта која су део оффсхоре банкарства.

Главни регулаторни захтеви Понашање клијента - Ови осигуравајући посредници не могу да дају нереалне или погрешне тврдње или обећања. Такође спречава брокере да саветују клијенте да доносе ризичне трговинске одлуке или да ступе у позиције које нису у њиховом најбољем интересу.

Раздвајање клијентових средстава - Ова ограничења осигуравају да брокер не може користити било који од средстава клијента за своје оперативне или друге трошкове. Овом регулативом се захтевају да се сви депозити чувају одвојено од банковних рачуна брокера.

Извештавање и обелодањивање - Ова правила обезбеђују да су клијенти брокера добро обавештени о статусу њиховог рачуна и ризицима повезаним са ФОРЕКС производима.

Лимити левера - Ови лимити обезбеђују да клијенти одржавају прихватљив ниво ризика. Као такве, фирме можда не нуде све веће полуге потрошачима (нпр. 1: 1000).

Минимални капитални захтеви - Ова ограничења омогућавају клијентима да повуку своја средства у било ком тренутку, укључујући случај банкрота брокера.

Ревизија - Периодична ревизија уверава да је финансијски ризик брокера подношљив и да нема протуправних присвајања средстава. У том циљу, брокери морају подносити периодичне извјештаје о финансијској и капиталној адекватности.

Пример регулатора Кипар - Кипарска комисија за хартије од вредности Немачка - Савезни орган за финансијски надзор Аустралија - Аустралијска комисија за хартије од вредности и инвестиције Швајцарска - Швајцарска агенција за надзор финансијског тржишта Јапан - Агенција за финансијске услуге САД - Регулаторна агенција за финансијску индустрију САД - америчка Комисија за хартије од вредности

https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_regulation