Олимпијско примирје — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: {{рут}} '''Олимпијско примирје''' је традиција која потиче из античке Грчке која датира из 9. века пре нове ере. Примирје (старогрчки: екечеирија, што значи „полагање оружја“) најављено је пре и током Олимпијских игара како би се осигурало да сп…
(нема разлике)

Верзија на датум 25. јануар 2022. у 19:06

Олимпијско примирје је традиција која потиче из античке Грчке која датира из 9. века пре нове ере. Примирје (старогрчки: екечеирија, што значи „полагање оружја“) најављено је пре и током Олимпијских игара како би се осигурало да спортисти и гледаоци могу безбедно да путују на Игре и мирно се врате у своје земље. Током периода примирја (који је трајао до три месеца), ратови су обустављени, војскама је забрањено да прете Играма, правни спорови су заустављени, а смртне казне забрањене.[1])

Атинска кандидатска комисија се, 1996. године, обавезала да ће оживети Олимпијско примирје и промовисати га у свету кроз штафету олимпијског пламена.[2] Три године касније, Међународни олимпијски комитет најавио је оснивање Међународне фондације за примирје и Међународног центра за примирје у сарадњи са Грчком. Визија је била да се заштите интереси спортиста и спорта и да се промовишу мирољубиви принципи у данашње време. Сваки град домаћин је био подстакнут да прихвати значење и дух Олимпијског примирја у планирању и организовању Игара.

Циљеви Покрета

Кроз овај глобални и симболички концепт, циљ покрета олимпијско примирје је да:

  • Мобилисати омладину за промоцију олимпијских идеала
  • Користите спорт да успоставите контакте између заједница у сукобу
  • Понудите хуманитарну подршку у земљама у рату
  • Створите прозор могућности за дијалог и помирење


Референце

  1. ^ Toohey, K., James Veal, A. (2007). The Olympic games: a social science perspective. UK: CIBI International. стр. 65. 
  2. ^ Olympic Truce Centre. „Olympic Truce Milestones”. Приступљено 22. 7. 2011. 

Спољашње везе