Диференцијална криптоанализа — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Нема описа измене
м чланку '''Диференцијална анализа''' је промењено име у Диференцијална криптоанализа: Више одговара оригиналном појму, а и отклања двосмис�
(нема разлике)

Верзија на датум 23. март 2006. у 00:03

Диференцијална криптоанализа је техника која анализира учинак разлике између два чиста текста на разлику између два резултирајућа криптирана текста (криптограма). Те разлике могу послужити за одређивање вероватноће могућих кључева и проналажења највјеројатнијег кључа. Према томе, напад је по природи статистички и могућ је неуспех (али ретко).

Неке разлике између чистих текстова нападачу више одговарају од осталих па је због тога диференцијална анализа сврстана у категорију напада са одабраним чистим текстом (енгл. hosen plain text attack) али се уз довољне количине текстова може сврстати и у категорију напада са познатим чистим текстом (енгл. known-plain text attack).

Диференцијална анализа је примењива на многе блоковске алгориме, али је кроз историју било најзанимљивије анализирати DES. Због тога се готово увијек при опису диференцијалне анализе приказује њена ефикасност на DES.