Трговачка Федерација — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 16: Ред 16:


== Ратови клонова ==
== Ратови клонова ==
Десет година након дешавања у филму Епизода II: ''Напад клонова'', желећи да се освете Падме Амидали, Нут Ганреј и Гилрамос Либкат, сенатор Трговинске федерације, договарају се са [[Гроф Дуку|грофом Дукуом]] да споје [[дроид]]ске снаге Федерације са Дукуовим јединицама [[Конфедерација независних система|Конфедерације независних система]], под условом да ће Амидала бити убијена и предата Ганреју. Покушај атентата на Амидалу од стране плаћеног убице [[Џанго Фет|Џанга Фета]] није успео. [[Џедај|Џедај витез]], [[Оби-Ван Кеноби]] је, пратећи траг атентатора, коначно открио план Ганреја и Дукуа на [[Геонозис]]у.

== Улога у Императорвом успону на власт ==
== Улога у Императорвом успону на власт ==

Верзија на датум 10. април 2006. у 10:56

Снаге Трговинске федерације окупирају Тид


Трговинска федерација је измишљена организација у универзуму Ратова звезда за време Галактичке Републике. Основана је 350. године ПБЈ и контролише је врста позната као Неимоидијанци.

Трговинска федерација је држала значајан монопол над галактичком трговином, успевши чак да добије место у Сенату на истом нивоу као и нека планета чланица. Посебно су држали у тајности мапе повољних хиперсвемирских путева, не желећи да их деле са другима, што им је омогућило да учврсте своју моћ над трговинским путевима. Само су Џедаји и Канцеларова администрација имали мапе истог квалитета односно тачности.

Званичници Трговинске федерације

Битка за Набу

Недуго пре времена дешавања у Епизоди I: Фантомска Претња, на место вицекраља Трговинске федерације долази Нут Ганреј, са Руном Хааком као Главним замеником. У самој Епизоди I, Нут је изманипулисан од стране мистериозног Дарт Сидијуса да блокира и касније изврши инвазију Набуа, који га је уверио да Сенат неће предузети никакве кораке да га у томе спречи. Ганреј је покушао да натера краљицу Амидалу од Набуа да потпише документ који би легализовао окупацију, међутим она је успела да побегне. Након што је ступила у савез са домородачким племеном Набуа - Гунганцима, Амидала је, након битке која ће бити позната као битка за Набу, успела да ухвати и самог Ганреја, што ће окончати инвазију планете. Ганреју и Хааку је суђено за почињене злочине али, због корумпираности Републике у то време, обојица су били ослобођени, а Ганреј је и повратио свој положај вицекраља.

Ратови клонова

Десет година након дешавања у филму Епизода II: Напад клонова, желећи да се освете Падме Амидали, Нут Ганреј и Гилрамос Либкат, сенатор Трговинске федерације, договарају се са грофом Дукуом да споје дроидске снаге Федерације са Дукуовим јединицама Конфедерације независних система, под условом да ће Амидала бити убијена и предата Ганреју. Покушај атентата на Амидалу од стране плаћеног убице Џанга Фета није успео. Џедај витез, Оби-Ван Кеноби је, пратећи траг атентатора, коначно открио план Ганреја и Дукуа на Геонозису.

Улога у Императорвом успону на власт