Пешчани часовник — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: додато ms:Jam pasir
м r2.7.3) (Робот: додато ml:മണൽ ഘടികാരം
Ред 58: Ред 58:
[[lt:Smėlio laikrodis]]
[[lt:Smėlio laikrodis]]
[[hu:Homokóra]]
[[hu:Homokóra]]
[[ml:മണൽ ഘടികാരം]]
[[ne:बालुवा समयक]]
[[ne:बालुवा समयक]]
[[nl:Zandloper]]
[[nl:Zandloper]]

Верзија на датум 9. јануар 2013. у 22:05

Пешчани сат у дрвеном кућишту

Пешчани часовник, или пешчаник, је направа за мерење времена. Састоји се од две стаклене кугле које су повезане узаном цевчицом. Горња кугла је напуњена финим песком који цури кроз узани пролаз у доњу куглу у одређеном времену. Када сав песак исцури у доњу куглу, сат се окрене наглавачке и поново мери време.

Чиниоци који утичу на количину времена које пешчани сат мери су: количина песка, величина и угао кугле, ширина цевчице, врста и квалитет песка. Као замена за песак користи се прах од љуске јајета или прах од мермера. Пешчани сат се и данас користи, али само као украс или кад је потребно измерити потребно време (на пример при кувању или код игара на табли). Мери се обично неколико минута (за кување јајета уобичајено је три минута).

Историја

Иако су стари Грци, Римљани и други народи бесумње знали да праве стакло, нема конкретног доказа о његовом постојању у античко време. Пошто је пешчани сат један од малог броја поузданих метода мерења времена на мору, претпоставља се да да је био у употреби до 11. века, када је замењен магнетним компасом у навигацији.

Међутим, тек у 14. веку су откривени докази о његовом постојању, када се појављује на једној слици Амброђа Лоренцетија 1328.

Пешчани сат је често сликан на пиратским заставама као симбол пролазности људског живота, а у Енглеској су пешчаници стављани у ковчег да би симболозовани да је „песак живота“ истекао. У литератури, референце на направе за мерење времена означавале су смрт. На неким сликама се приказује како Смрт држи пешчани сат.

Пример употребе

За време путовања Фернанда Магелана око света, његови бродови су имали по 18 пешчаних сатова. Задатак „малог од палубе“ је био да окреће пешчане сатове и тако мери време у бродском дневнику. Подне је, међутим, било референтно време за пловидбу, када се сунце налазило у зениту.

Пешчани сат у модерним делима

  • У цртаном филму Аладин Волта Дизнија, зли чаробњак Џафар је заробио принцезу Џасмин у огромном пешчаном сату.
  • У филму Чаробњак из Оза Зла вештица има пешчани сат с црвеним песком да би мерила време до Доротине смрти.

Види још

Спољашње везе