Битка — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Bot: Migrating 46 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q178561 (translate me)
Нема описа измене
Ред 18: Ред 18:
| wikinews =
| wikinews =
}}
}}
Битке често добијају име по планинама(Битка на Кајмакчалану),по рекама(Битка на Соми,битка на Неретви)

У биткама се користе копнена војска,авијација,код поморских градова и морнарица,речна флота,и често се користи артиљерија
[[Категорија:Рат]]
Копнена војска:пешадија,оклопне јединице
Авијација:авиони(ловци,бомбардери),хеликоптери
Морнарица:Бојни бродови,подморнице,обална артиљерија,морнаричка авијација
Артиљерија:батерије(хаубице,далекометни топови)
Пешадија су војници који су наоружани :пушкама(пре су били за пушке били закачени бајонети(ножеви)),пиштољима,митраљезима,бомбама.За заштиту у Првом светском рату ,по рововима војници су имали дебеле капуте који су их бранили од бајонета, а сада имају панцире за заштите од метака.За заштиту главе су имали шлемове.Данас имају још и штитове.
Оклопне јединице садрже тенкове,оклопна возила.Тенкови се деле на:тешке,средње и лаке тенкове.
У авијацији се користе авиони.Они се деле ловце(наоружане топовима мањих калибара,пар митаљеза).Они нападају бомбардере који су наспрам ловаца спори и троми.Бомбардери се користе проликом нападања градова и бомбардовања важних стратешких положаја(мостова,...).Такође се користе и за шпијунирање
Артилјерија су сви топови.Топови већег калибра су хаубице.то су најјачи топови.Топови мањег калибра којих је више се користе за разарање непријатељских снага(пешадије).Хаубице имају већу ватрену моћ од лаке артиљерије.

Верзија на датум 29. март 2014. у 21:30

Битка је судар наоружане војне јединице или групе у току рата, која има за циљ да порази и успостави доминацију над неком другом војном јединицом или групом. Исход битке може бити пресудан за даљи ток рата, а каткда и за његов крај.

Борбене радње током рата су радње које имају за циљ војно уништавање противнички убјеђених трупа. Борбе се изводе у оквиру операције. Више временски и територијално повезаних борби, као дио једне операције, називају се битка.

Војничка битка може бити копнена, поморска, ваздушна и комбинована. Правила настала на искуству стеченом у појединим биткама зову се стратегија и тактика.

Многе битке називају се у литератури именом стратегијских објеката око којих се битка водила (нпр. Московска, Стаљинградска, Берлинска и др.), а понекад се тај термин употребљава условно као Битка за рањенике, Битка за Атлантик, Битка за Берлин.

Битке често добијају име по планинама(Битка на Кајмакчалану),по рекама(Битка на Соми,битка на Неретви) У биткама се користе копнена војска,авијација,код поморских градова и морнарица,речна флота,и често се користи артиљерија Копнена војска:пешадија,оклопне јединице Авијација:авиони(ловци,бомбардери),хеликоптери Морнарица:Бојни бродови,подморнице,обална артиљерија,морнаричка авијација Артиљерија:батерије(хаубице,далекометни топови) Пешадија су војници који су наоружани :пушкама(пре су били за пушке били закачени бајонети(ножеви)),пиштољима,митраљезима,бомбама.За заштиту у Првом светском рату ,по рововима војници су имали дебеле капуте који су их бранили од бајонета, а сада имају панцире за заштите од метака.За заштиту главе су имали шлемове.Данас имају још и штитове. Оклопне јединице садрже тенкове,оклопна возила.Тенкови се деле на:тешке,средње и лаке тенкове. У авијацији се користе авиони.Они се деле ловце(наоружане топовима мањих калибара,пар митаљеза).Они нападају бомбардере који су наспрам ловаца спори и троми.Бомбардери се користе проликом нападања градова и бомбардовања важних стратешких положаја(мостова,...).Такође се користе и за шпијунирање Артилјерија су сви топови.Топови већег калибра су хаубице.то су најјачи топови.Топови мањег калибра којих је више се користе за разарање непријатељских снага(пешадије).Хаубице имају већу ватрену моћ од лаке артиљерије.