Црни петак за гангстере

С Википедије, слободне енциклопедије
Црни петак за гангстере
Филмски постер
Изворни насловThe Long Good Friday
Жанркрими
драма
трилер
акциони
РежијаЏон Мекензи
СценариоБери Киф
Главне улогеБоб Хоскинс
Хелен Мирен
Пол Фриман
ДистрибутерParamount Pictures
Година1980.
Трајање114 минута
ЗемљаВелика Британија
Језикенглески
IMDb веза

Црни петак за гангстере (енгл. The Long Good Friday) је криминалистички драмски трилер из 1980. године у режији Џона Мекензија, а по сценарију Берија Кифа. Главне улоге играју: Боб Хоскинс, Хелен Мирен, П. Х. Моријарти, Дерек Томпсон и Брајан Маршал.[1][2]

Касних 1970-их, кокни шеф подземља Харолд Шенд (Боб Хоскинс), гангстер који покушава да постане легитимни имовински могул, има велике планове да натера америчку мафију да финансира његову трансформацију запуштеног дела Лондона у могуће место за будућност Олимпијске игре. Међутим, низ бомбашких напада гађа његову империју баш оног викенда када су Американци у граду. Шанд је убеђен да у његовој организацији постоји издајник, и креће да елиминише пацова на типично немилосрдан начин.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Крајем 1970-их, Харолд Шенд - гангстер „старе школе”, што је наглашено његовим старомодним стилом одевања из 1960-их - одлучује да постане легални бизнисмен. Уз финансијску подршку америчке мафије, он ће обновити такозвану област Доклендс (подручје пристаништа које се протеже дуж обала Темзе, у источном и југоисточном Лондону), као место одржавања будућих Олимпијских игара.

Харолд је централна фигура лондонског подземља и за њега постаје потпуно изненађење, када непознати људи прво разнесу аутомобил са возачем његове мајке, који долази у цркву, а затим убију његовог друга из детињства, са којим је служио војску заједно и много тога искусио, ставе бомбу у његов казино и, за крај, разнесу му бар.

Бесан дрскошћу непознатих починилаца и сматрајући себе јединим власником Лондона, Харолд претпоставља да све то има за циљ да поремети његове договоре са Американцима. Почиње потрагу у коју су укључени и његови насилници и полицијска управа, коју је купио пре десет година.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Боб Хоскинс Харолд Шенд
Хелен Мирен Викторија, Харолдова жена
Дерек Томпсон Џеф
Брајан Маршал Херис
Еди Константин Чарли
Стивен Дејвис Тони
Пол Моријарти Рејзорс
Пол Фриман Колин, Шендов друг из детињства
Дејв Кинг Парки
Пирс Броснан Ирац 1
Дара О’Мели Ирац 2
Алан Форд Џек, Шендов гангстер
Пол Барбер Ерол, макро
Декстер Флечер дечак

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The 100 best British films”. Empire. 29. 11. 2017. 
  2. ^ Mark Duguid "Long Good Friday, The (1979)", BFI Screenonline

Спољашње везе[уреди | уреди извор]