Јованка Ластић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јованка Ластић
Јованка Ластић 2022.
Пуно имеЈованка Ластић
Датум рођења(1961-12-08)8. децембар 1961.(62 год.)
Место рођењаБудимпештаНР Мађарска

Јованка Ластић (Будимпешта, 8. децембар 1961) јесте српско-мађарски лекар и педагог. Директорка је Српског образовног центра „Никола Тесла ”из Будимпеште, која делује на пољу образовања српске националне мањине у Мађарској.[1][2][3]

Порекло[уреди | уреди извор]

Рођена је 1961. године у Будимпешти, од мајке Софије Шошић из Чобанца, професора српског језика и књижевности и географије и оца Војислава Ластића грађевинског инжењера и економисте пореклом из Ловре.[4]

Мађарски је држављанин, члан српске народносне заједнице у Мађарској.

Образовање[уреди | уреди извор]

Основну и средњу школу на српском језику завршила је у Будимпешти. Диплому лекара стиче на Медицинског факултету Универзитета у Београду, а звање професора биологије и екологије на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.

Докторске студије (PhD) са тематиком „Хемотерапија примарних коштаних тумора“ завршава на Медицинском факултету Семелвајс универзитета у Будимпешти, где у међувремену успешно полаже специјалистички испит и добија звање хирург специјалиста ортопед.[5]

Године 2010. завршила је пост градуалне студије на Катедри за друштвене науке Техничког факултета Универзитета у Будимпешти и стиче звање Менаџер у просвети. Од 2011. године је регистровани експерт и стручни надзорник у области образовања и народности у Мађарској.

Професионални ангажман[уреди | уреди извор]

Српски образовни центар "Никола Тесла" Будимпешта
Српски образовни центар "Никола Тесла" Будимпешта

Од 2014. године све време док је постојала, значи до окончања свог рада и мандата, била је члан Националног савета за уџбенике, где је била ангажована да се обезбеде што квалитетнији уџбеници за српску као и за све остале народности. У оквиру пројекта Европске уније за обезбеђивање уџбеника на српском језику, превела је све одобрене уџбенике биологије за основну школу и гимназију са мађарског на српски језик односно саставила је српско-мађарски школски речник из биологије.

Од 2006. године у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије и Српским педагошким и методолошким центром из Мађарске, покренула је организовање усавршавања у матици, за педагоге (наставно особље), који су запослени у српским народносним школама у Мађарској, које се до прошле године веома успешно и конструктивно, сваке године одржавало у Србији, махом у Београду.[6]

Година 1998., 2002., 2006., 2010., 2014. и 2019. бива изабрана за посланика и председника у Српској самоуправи другог дистрикта у Будимпешти, за време прва три изборна циклуса и сада у последњем постаје члан Скупштине Самоуправе Срба у Мађарској односно члан и председник Одбора за школство Самоуправе Срба у Мађарској.[7]

Од 2002. до 2023. године представник је српске народности у Државном савету народности при Министарству за људске ресурсе (сада Министарство унутрашњих послова), и у тој функцији за време бројних реформи основног и средњег образовања учествује у изради свих основних докумената који тангирају српско народносно образовање у Мађарској.

2010. и 2020. године учествује у изради и модификацији Националног образовног програма за основно и средње образовање у Мађарској.

У наредном периоду најважнијим својим задатком сматра, да се систем српског школства у Мађарској, под будним оком српске заједнице у Мађарској као и уз подршку матице Републике Србије, стабилизује и на тај начин обезбеди опстанак српске народности на овим просторима.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Медаља заслуга за народ - Др јованка Ластић
Медаља заслуга за народ - Др јованка Ластић
  • 2018. Одликовање мађарске владе „Медаља за мањине” за истакнуту улогу у очувању српске заједнице у Мађарској.
  • 2019. Светосавска награда Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.[8]
  • 2020. Орден Светога Саве другог степена Српске Православне Цркве, признање за дугогодишњи, самопрегорни рад на пољу просвете и образовања.[9]
  • 2021. Указом председника Републике Србије одликована је Златном медаљом за заслуге у очувању и унапређењу положаја српске заједнице у Мађарској.[10]
  • 2022. Институцији коју води додељена је награда „Институција пријатељ породице” у складу са програмом мађарске владе у области јачања друштвене улоге породице.
  • 2023. Одлуком председника Владе Републике Српске (Босна и Херцеговина) одликована је Медаљом заслуга за народ за унапређење односа Републике Српске и српске заједнице у Мађарској.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Гимназија у Будимпешти привлачи ђаке из Србије”. Politika Online. Приступљено 2023-11-15. 
  2. ^ „Srpski ekran: Magas rangú elismerések dr. Jovanka Lastić, a budapesti Nikola Tesla Szerb Oktatási Központ igazgatójának”. MédiaKlikk (на језику: мађарски). Приступљено 2023-11-15. 
  3. ^ „ОГЛАСНА ТАБЛА”. nikola-tesla (на језику: енглески). Приступљено 2023-11-15. 
  4. ^ „OPSTANKA NAM NEMA BEZ NAŠE MATICE: Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Mađarskoj”. NOVOSTI (на језику: српски). Приступљено 2023-11-15. 
  5. ^ „ALMANACH” (PDF). SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM DOKTORI ISKOLA: 27. 
  6. ^ новине, Српске недељне (2023-10-27). „Усавршавање просветара: Знање и савети за рад са адолесцентима”. СННовине (на језику: мађарски). Приступљено 2023-11-15. 
  7. ^ „Скупштина ССМ 2019/2024”. Szerb Országos Önkor (на језику: српски). Приступљено 2023-11-15. 
  8. ^ „Уручене Светосавске награде за 2018. годину”. Министарство просвете, науке и технолошког развоја (на језику: српски). Приступљено 2023-11-15. 
  9. ^ „Орден Светог Саве директору Српске школе у Будимпешти | Serbian Orthodox Church [Official web site]”. arhiva.spc.rs. Приступљено 2023-11-15. 
  10. ^ „Укази о одликовањима”. Председник Републике Србије. Приступљено 2023-11-15. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]