Јован Суздаљски

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Суздаљски
Лични подаци
Датум смрти.
Место смртиБогољубски манастир,

Епископ Јован Суздаљски († 15. октобар 1373, Богољубски манастир) - епископ и светитељ Руске православне цркве, епископ суздаљски и нижегородски[1].

Православна црква га помиње 20. августа (пренос моштију) и15. октобра[2].

Биографија[уреди | уреди извор]

Сачувани извори о животу Јована, епископа суздаљског, су шкрти су и понегде противречни. Не говоре ништа о његовом пореклу, о времену и месту рођења и постригу, о околностима под којима је изабран и касније напустио епископски трон.

Посвећен за епископа од стране цариградског патријарха у Нижњем Новгороду на захтев кнеза Константина Васиљевича 1350. године.

Био је познат по својој љубави према сиромашнима и болеснима; за сиротињу је молио кнезове да смање порезе, за болесне је уређивао убожнице и болнице. Веома се старао о просветљењу паганских Мордоваца хришћанском вером.

Једном, током Литургије, суздаљски кнез Борис Константинович је видео како анђео Божији служи светитељу.

После присаједињења Суздаља Московској митрополији, Свети Јован је прихватио схиму и повукао се у Богољубски манастир. Ту је живео повучено и мирно преминуо 15. октобра 1373. године.

На гробу светитеља сведоче бројна исцељења.

20. августа 1879. године мошти светих Теодора и Јована, указом Светог Синода РПЦ, пренете су у нове сребрне светиње, уређене ревношћу суздаљског народа, у част којих је установљено славље. Године 1998. њихове мошти су пренете из Саборног храма Рођења Богородице у цркву Казанске иконе Богородице у Суздаљу.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡. Patriarch of Moscow and All Russia Aleksiĭ II, Patriarch of Moscow and All Russia Kirill, Patriarch of Moscow and all Russia Алексий II, Patriarch of Moscow and All Russia Кирилл, T︠S︡erkovno-nauchnyĭ t︠s︡entr "Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡", Церковно-научный центр "Православная энциклопедия". Moskva. 2000. ISBN 978-5-89572-005-9. OCLC 46632361. 
  2. ^ „Святитель Иоа́нн Суздальский, епископ”. Православный Церковный календарь (на језику: руски). Приступљено 2023-03-10.