Јужно острво

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сателитски снимак острва

Јужно острво (енгл. South Island, маор. Te Wai Pounamu) је једно од два главна острва Новог Зеланда (друго је Северно острво). Има површину од 151,215 km², што га чини дванаестим острвом по величини на свету.

Први европљани који су стигли до овог острва били су у експедицији Холанђанина Абела Тасмана. Његова два брода су стигла у Златни залив на северу острва децембра 1642. У 19. веку неке мапе су називале острво „Средња земља“ или „Нови Алстер“.

Дуж западне обале Јужног острва пружа се ланац планина Јужни Алпи, чији највиши врх је Кук са 3,754 метара изнад нивоа мора. На острву постоји 9 националних паркова, а познато је и по скијалиштима.

На острву живи 1.008.400 људи, што је око четвртина народа Новог Зеланда. У прошлости (19. век) овде је живела већина становништва. Острво је подељено у седам региона: Нелсон, Марлборо, Тасман, Отаго, Кентербури, Западна обала, Јужна земља. Највећи градови на острву су Крајстчерч, Данедин, Инверкаргил, Нелсон, Вестпорт, Хокитика, Бленхајм, Тимару, Оамару.

Спољашње везе[уреди]


Координате: 43° 58′ Ј 170° 26′ И