Ћоров водопад

С Википедије, слободне енциклопедије
Ћоров водопад

Ћоров водопад налази се на Ћоровом потоку у атару села Петриље у општини Медвеђа, Србија. Дужина овог потока од његовог извора до ушћа у Туларску реку износи свега 500 м и чак ни најстарији мештани Петриља не памте да је пресушио.

Путоказ за Ћоров водопад

Водопад је висок 18 м[1] и удаљен 300 метара од магистралног пута М9 (који повезује Лесковац и Приштину), 8 км од Медвеђе и 7 км од Сијаринске Бање. У близини водопада налази се мало језеро на коме се лове караш, бабушка, кркуша и крупан клен.

Овај водопад препознат је као туристички локалитет од стране запослених у Туристичкој организацији општине Медвеђа крајем 2016. године. Дуго су за његово постојање знали само мештани села Петриље. У пролеће 2017. године кренуло се са акцијом уређења локалитета. Добровољним радом и материјалним средствима запослених израђени су пешачки мостови и уређене стазе које воде до водопада при чему се водило рачуна да се не наруши природни амбијент који окружује водопад. На пар десетина метара од водопада изграђени су летњиковац и мини парк. Ове радове пратила је и изградња путне сигнализације од самог уласка на територију општине Медвеђа те нема потешкоћа да се пронађе.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ћоров водопад”. dpps.org.rs. Архивирано из оригинала 12. 08. 2020. г. Приступљено 15. 09. 2020. 
  2. ^ „Туристичка организација Медвеђа, сајт”. Архивирано из оригинала 11. 09. 2020. г. Приступљено 15. 09. 2020.