Антифашистички заштитни зид

С Википедије, слободне енциклопедије
Смотра Борбених јединица радничке класе поводом 25. годишњице подизања „антифашистичког заштитног бедема“ у источноберлинској алеји Карла Маркса од стране државног и партијског руководства Демократске републике Немачке 13. августа 1986.
На источноберлинској паради уприличеној за прославу 750 година града Берлина 4. јула 1987, суделовали су и учесници „подизања анифашистичког заштитног бедема“.

„Антифашистички заштитни бедем“ или „антифашистички заштитни зид“ (нем. Antifaschistischer Schutzwall) био је пропагандни назив за берлински зид који су користиле власти Источне Немачке,[1] при чему назив „заштитни зид“ у синтагми има дефанзивну конотацију, због чега се сматра еуфемизмом.

Термин је смишљен као антоним термину „Зид срама“ (нем. Schandmauer) којег је августа 1961. сковао градоначелник (западног) Берлина Вили Брант, а који је брзо ушао у јавни говор и задржао се до краја 60-их година.[2]

Када су 1971. за слана писма из Источне за Западну Немачку употребљиване коверте које је званично издавала пошта Источне Немачке, а које су биле декоративно украшене прикладно серијама поштанских марака ДРН назива — „10 година антифашистичког заштитног бедема“, „спомен обележје Вилц“ и „Непобедиви Вијетнам“ —, пошта Западне Немачке их је вратила назад пошиљаоцима. Овом приликом се није радило о „поштанском рату“ у класичном смислу, тј. о непризнавању поштанских маркица пошиљаоца, већ је инцидент избио због спорности штампе на ковертама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: немачки) Валтер Улбирх 17. окотбра 1961, помињање на chronik-der-mauer (хорника зида)
  2. ^ (језик: немачки) http://www.chronik-der-mauer.de/index.php/de/Start/Detail/id/612206/page/18 Већ билтен владе Западне Немачке од 8. септембра 1961. користи назив „зид срама“, chronik-der-mauer (хроника зида)

Види још[уреди | уреди извор]