Ботострој

С Википедије, слободне енциклопедије

Ботострој (чеш. Botostroj) је новела чешког радника Сватоплука Турка из 1933. Турек је био запослен у фабрици Бата. Пошто је као радник био незадовољан, одлучио је да напише новелу која касније одиграла улогу критике капитализма. Све то се десило у времену општег пораста радикалне љевице - Комунистичке партије у Чехословачкој током 30. година.

Новела је критика једног града, којим управља једина фирма - фирма Ботострој. У овој компанији постоје посебна правила, па чак и посебни закони и безбедносне снаге. Предузетник, који управља фирмом интересује се само за свој добитак, без обзира на оно што занима његове раднике или народ уопште. Приказана је такође корупција и јаке везе између политичара и предузетника. Оваква слика породице Бата (иако што се компанија у књизи зове званично Ботострој) довела је до суђења 1934.[1] После процеса новела је била забрањена.

Према новели Сватоплука Турка је 1954.[2] направљен својеврсни филм, који је служио као главни алат пропаганде комуниста у Чехословачкој средином 50-их. Аутори филма, те и глумци су добили бројна одликовања и филм је био приказан у свим биоскопима широм Чехословачкој. Ипак, у граду Злин где је породица Бата имала огроман углед у локалном становништву, тај филм је у јавности пропао.

Референце[уреди | уреди извор]