Вестингхаус АН/ТПС-1Д

С Википедије, слободне енциклопедије
Вестингхаус АН/ТПС-1Д
Вестингхаус АН/ТПС-1Д
Држава порекла  Сједињене Америчке Државе
Тип осматрачки земаљски радар
Фреквенција 1,220−1,350 МHz
Ширина снопа 3,5−4,5 km
ОПМ 1−15 по минуту
Домет 296 km
Азимут 0−360 °
Подизање 0−90 °
Прецизност ±300 m
Снага 500 kW

Вестингхаус АН/ТПС-1Д (енгл. Westinghouse AN/TPS-1D) је осматрачки земаљски радар произвођача „Вестингхаус“ из Сједињених Америчких Држава.

Опис[уреди | уреди извор]

По својим особинама овај радар америчког произвођача Вестингхаус (Westinghouse) веома је сличан већини осматрачких радара који су коришћени током и непосредно после Другог светског рата. Опремљен је електронским системом показивача покретних циљева (MTI) који омогућава да се на екрану радара приказују само покретни циљеви, док се стални одрази не приказују. Поред тога, радар се може користити у стационарној и покретној варијанти - уградњом на возило, а антена радара може се удаљити од предајника до 45 метара.

Такође, постоји могућност да се цео уређај подигне на импровизован носач висине 20 метара, чиме се повећава ефикасни домет радара. У саставу радара налази се и генератор за струју, а ради заштите од кише цео систем се прекрива шатором који може бити већих димензија него што је потребно да би се заштитио сам уређај, при чему се у другом делу смешта планшета за приказ ситуације у ваздуху и центар везе.

Југославија[уреди | уреди извор]

Југословенско РВ почело је са увођењем овог типа радара у наоружање 1953. године у оквиру војне помоћи Запада, да би до краја идуће године укупно добило 18 комада. Последњи примерци повучени су из употребе 1984. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са Музеја ваздухопловства Београд. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009082810052656.