Википедија:Вики библиотекар/2017

С Википедије, слободне енциклопедије
 

Вики библиотекар је пројекат чији су циљеви:

  • информисање и обука библиотекара да постану успешни Википедијанци
  • проширивање мреже библиотека и других културних установа и њихово упознавање са активностима Викимедије Србије
  • постављање што богатијег, квалитетнијег и информативнијег садржаја на Википедију
  • дигитализација публикација из фондова библиотека заинтересованих за обуку
  • обучити студенте са Катедре за библиотекарство и информатику за постављање слободног садржаја на Википедији

Активности пројекта[уреди | уреди извор]

  • организација 3–5 предавања у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ и другим културно-образовним институцијама у Србији о Викимедији Србије и Википедији, као и о уређивању страница на Википедији
  • организација 4–6 радионица у Универзитетској библиотеци и другим установама ван Београда које поседују техничку опрему и приступ интернету
  • организација 2–3 Вики-маратона као помоћ заинтересованима за постављање садржаја на Википедију
  • дигитализација 7-10 публикација из фондова библиотека које су заинтересоване за одржавање радионица
  • Организовање радионица за студенте друге године Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду и постављање садржаја на Википедију.
  • Дисеминација резултата пројекта на конференцији у иностранству и региону уз могућност даље сарадње на ширењу слободног знања.
  • Организација представљања најуспешнијих библиотека на Википедији и додела почасних диплома заслужним Википедијанцима.
  1. Пријавите се на Ваш кориснички налог
  2. У оквиру корисничке странице се представите и наведите следећу категорију Категорија:Википројекат ГЛАМ/ВикиБиб 2017. (категорија се наводи између две угласте заграде [[]])
  3. У заглављу са десне стране кликните на поље Песак да бисте започели уређивање странице, која само служи за вежбу.
  4. Почните да уређујете страницу тако што ћете се представити.
  5. Своје име и презиме подесите да буде подебљан текст, а занимање да буде курзиван текст.
  6. Направите поднаслов Мој град и у оквиру њега напишите једну реченицу везану за Ваш град (на пр. Назив Вашег града и у којој држави се налази).
  7. Направите под-под наслов Мојe омиљене државе и у оквиру њега направите списак од три државe по избору, користећи неки од начина за набрајање и повежите их унутрашњом везом
  8. Направите поднаслов Моја библиотека и у оквиру њега напишите једну реченицу о библиотеци у којој радите, подаци могу бити са сајта Ваше библиотеке (препричано), као референцу навести сајт Библиотеке.
  9. Направите поднаслов Референце и ставите шаблон reflist (шаблони се наводе између две витичасте заграде {{}})
  10. Направите поднаслов Спољашње везе и у оквиру њега направите спољашње везе ка линку сајта Народне библиотеке Србије.
  11. Кликните на дугме Прикажи претпреглед и видите како изгледа Ваша страница. Ако Вам се свиђа притисните дугме Сачувај страницу.
  12. Убацивање слика са Викимедијине оставе (https://commons.wikimedia.org)
  13. Убацивање инфокутије
  14. Успешно сте завршили Ваше прво уређивање на Википедији.

Напомена: Под категоријом се подразумева област, општи односно надређени појам чији предмет одређује како Ваш тако и друге чланке на сличну тему

Увод у слободне лиценце Добро дошли на Википедију Уређивање Википедије Илустровање Википедије

{{ВикиБиб2017}} - 2017. година

Дисеминација пројекта Вики-библиотекар на конференцији Inforum у Прагу[уреди | уреди извор]

29, 30. и 31. маја су Сања Антонић и Александра Поповић присуствовале научној и стручној међународној конференцији INFORUM - 23rd Annual Conference on Professional Information Resources одржаној у Прагу, на Економском факултету (University of Economics (Vysoká škola ekonomická in Czech).) 29. маја су присуствовале радионици на енглеском језику Reinvent! Developing the Skills Needed to Reinvent a Library, Carl Grant, University of Oklahoma Libraries, United States. Представиле су 30. маја на сесији Постер презентација рад - постер Popovic Aleksandra (Co-authors: Sanja Antonic, Oja Krinulovic and Djordje Stakic, University of Belgrade): Periodicals on Wikipedia: Serbian Newspapers, Journals and Yearbooks пред више од 30 слушалаца. Следећег дана је било предвиђено да се разговара са заинтересованим учесницима конференције у одређеном термину. Постер је био запажен и многи учесници су се интересовали за тему старих часописа публикованих у Србији, а била је интересантна идеја постављања слободног садржаја на Википедију. Уредница часописа Knihovna plus and Knihovna: knihovnicka revue National Library of the Czech republic је заинтересована да напишемо чланак за њихов часопис на ту исту тему на енглеском језику. Договор је и да поставимо тај часопис на Википедију на српском, а онда да пошаљемо колегама из Викимедије Чешке Републике да поставе и на чешком тај чланак. Потписана су ауторска права за постер тако да презентацију и постер можете погледати на веб сајту ИНФОРУМ. Упознали смо се са директорком Викимедије Чешке Републике која је представила њихове активности на конференцији.

Маја 31. је представљен рад Sanja Antonic, Igor Zivanovic, Aleksandra Popovic: Altmetrics - Useful Way for Scientific Communication. У раду су изложени неки подаци о пројекту Вики-библиотекар, као и о помињању Википедије на различитим нивоима алтметријских параметара. На тој сесији је било присутно више од 70 људи. Слике су постављене и на њиховом веб сајту. Слике можете видети овде.

Пракса студената Катедре за библиотекарстви и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду[уреди | уреди извор]

03, 06, 10. и 13. априла је одржана пракса студената Катедре за библиотекарство и информатику. Одржано је 8 радионица. Студенти имају обавезну праксу у оквиру предмета Дигитални текст II, пракса траје 4 двочаса, студенти су подељени у две групе које се смењују истог датума. Могу да освоје 10 бодова у оквиру предиспитних обавеза за тај предмет. Обавезни су да креирају или допуне чланак дужине најмање 3.500 бајтова (4 бода), да текст расподеле у 4 целине да би се формирао аутоматски садржај (1 бод), да убаце кутијицу (2 бода), да убаце једну слику (2 бода), да повежу унутрашњим везама појмове (1 бод). Уколико чланак не може да има кутијицу, кутијица се замењује са текстом дужине 1000 бајтова, уколико чланак нема слике, слика се замењује текстом дужине 1000 бајтова. Обавезне су референце и шаблон {{ВикиБиб2017}} - 2017. година

Први дан[уреди | уреди извор]

03. априла студенти су упознати са Викимедијом фондацијом, Викимедијом Србије и Википедијом. Предавање и радионицу су водиле Александра Поповић и Оја Кринуловић, а при изради задатка помагали су Драгана Столић, Сања Антонић, Игор Живановић, Бојан Николић и Миле Стијеповић. Студенти су радили у песку, а налоге су отворили раније као припрему за радионице које следе. Учествовало је 29 студената.

Други дан[уреди | уреди извор]

06. априла студенти су одабирали чланке и припремали референце, претраживали изворе за будуће чланке.

Трећи дан[уреди | уреди извор]

10. априла су студенти уређивали чланке. Поред колега из Универзитетске библиотеке, придружио нам се Вики-амбасадор Марко Адам.

Четврти дан[уреди | уреди извор]

13. априла су студенти поправљали чланке, референце и унутрашње везе. Поред колега из Универзитетске библиотеке придружио се Небојша Ратковић, менаџер образовног програма Викимедије Србије. Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:EmilijA Национална библиотека Чешке Републике
Корисник:NemanjaAnt Национална библиотека Бразила
Корисник:Antic.Milica Национална библиотека Ирана
Корисник:Dawn55 Читаоница у Лозници
Корисник:Vatrena zečica Рабош
Корисник:Magdalena Lukic Клинасто писмо
Корисник:IiMane96ii Херкуланум
Корисник:Milmarina Национална библиотека Шпаније
Корисник:Saramiljkovic Трајанов форум
Корисник:Kristina.popovic Biblioteka Mediči Laurencijana
Корисник:Krstina96 Блисова библиотечка класификација
Корисник:Milenaav Кипуи
Корисник:Majavvv Ана Вучковић
Корисник:JelisavetaV Основна школа Бранко Радичевић (Крушевац)
Корисник:Incondes Библиотека Бодлеана
Корисник:Emica.damica Весна Шарановић Светек
Корисник:Cherry Blossom Girl Сарутоби Саске
Корисник:Amirlin Tron Џо Хисаиши
Корисник:AndjelaMi Национална библиотека Аустрије
Корисник:Milica.milinkovic Високошколска библиотека
Корисник:Nikolina.m Библиотека Глигорије Возаровић у Сремској Митровици
Корисник:Ichigoringo Бриџит Реган
Корисник:Gisus13 Хидео Коџима
Корисник:TimeladyMarianne Панфило Касталди
Корисник:JovanaBobeta Тринаест разлога
Корисник:Ignjat the cat Чавин де Хуантар
Корисник:9ak Ужичко читалиште
Корисник:Alekdub13 Марк З. Данијелевски
Корисник:Vlad4410 Чачанско читалиште
  • Одржано је 8 радионица.
  • Отворено је 29 нових налога.
  • Написано је 25 нових чланака.
  • Допуњено је 4 чланка.
  • Колеге су постављале фотографије, неке фотографије су из фонда Универзитетске библиотеке, а доста фотографија је коришћено са Викимедијине оставе.
  • Било је врло мало чланака који нису могли да имају кутијицу шаблон, као ни слике, али су колеге испуниле задатак на начин да су поставили више текста. Углавном је и избор тема чланака био такав да се гледало да ли може да се убаце шаблони и слике.

Уређивачки маратон: Научни часописи у отвореном приступу[уреди | уреди извор]

У Србији је огромна продукција научних и стручних серијских публикација, преко 500 часописа. То је разлог што смо опет организовали Вики-маратон на исту тему. Послали смо уредницима часописа позив да организујемо уређивачки маратон и да могу да се пријаве за радионице. Први термин 26. септембра био је попуњен брзо, па смо организовали и други термин 27. септембра.

Уређивачки маратон прва радионица[уреди | уреди извор]

Прва радионица је одржана 26. септембра. Присуствовало је 10 полазника (Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Министарство одбране, Криминалистичко-полицијска академија, Геронтолошко друштво Србије, Шумарски факултет УБ, Ресустицаони савет Србије, Српско лекарско друштво, Српско социолошко друштво, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"). Према упутствима и помоћи на даљину чланке су поставили и корисници из: Технички факултет у Бору УБ, Висока школа струковних студија за васпитаче у Крушевцу и Центар за демографска истраживања Института друштвених наука, Друштво демографа Србије. Александра Поповић је одржала кратко уводно предавање, сви полазници су већ дошли на радионицу са отвореним налозима на Википедији на српском језику. Обучени библиотекари (Оја Кринуловић, Драгана Столић, Игор Живановић, Миле Стијеповић, Бојан Николић, Милица Буха и Милица Вучетић) помагали су новим Википедијанцима да науче основе уређивања и да поставе садржај о часопису који су већ унапред припремили према Мустри за научне часописе. Догађај је пропраћен на сајту Универзитетске библиотеке. Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Aktivnikorisnik Archives of Biological Sciences, Archives of Biological Sciences на Википедији на енглеском, Water Research and Management
Корисник:Miltep Војно дело (часопис)
Корисник:Casopisnbp НБП — Журнал за криминалистику и право
Корисник:Геронтологија Геронтологија (часопис)
Корисник:Sglasnik Гласник Шумарског факултета
Корисник:VikipedijaJMMB Journal of Mining and Metallurgy, Section B: Metallurgy
Корисник:Journalrb Journal Resuscitatio Balcanica
Корисник:Abccasopis ABC часопис ургентне медицине
Корисник:Socioloskipregled Социолошки преглед
Корисник:Marijabulatovic Високошколске библиотеке (часопис)
Корисник:Ivanztomic Синтезе (часопис)
Корисник:Stnv Становништво (часопис)
  • Написано је 13 нових чланака и 1 је допуњен, један нови чланак је постављен на Википедију на енглеском.
  • Постављено је 25 датотека са сагласношћу
  • Отворено је 11 нових налога + један је мало коришћен, а отворен 2015.

Уређивачки маратон друга радионица[уреди | уреди извор]

Друга радионица је одржана 27. септембра. Присуствовало је 14 полазника (Институт за археологију Српског археолошког друштва, Одсек за педагогију Филозофског факултета УНС, Археолошки институт Београд, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, Институт за историју уметности Филозофскog факултетa Универзитета у Београду, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране, Медицински факултет УН, Центар за емпиријска истраживања религије Нови Сад, Универзитет у Нишу, Удружење банака Србије, Природно-математички факултет УКг, Академија уметности Нови Сад, Факултет техничких наука Чачак). Александра Поповић је одржала кратко уводно предавање, сви полазници су већ дошли на радионицу са отвореним налозима на Википедији на српском језику. Обучени библиотекари (Оја Кринуловић, Драгана Столић, Бојан Николић, Игор Живановић и Миле Стијеповић) и Миљан Симоновић су помагали новим Википедијанцима да науче основе уређивања и да поставе садржај о часопису који су већ унапред припремили према Мустри за научне часописе. Слике можете видети овде.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Arheoloski35 Старинар
Корисник:Pedagogija Зборник Одсека за педагогију
Корисник:Oliverailic Археологија и природне науке (часопис)
Корисник:Pele7252 Архив ветеринарске медицине
Корисник:DraganMiodragDragana Зограф (часопис)
Корисник:Jelenaandonovski Инфотека
Корисник:Radni nalog Војноисторијски гласник
Корисник:NevenaMGru Acta Medica Medianae
Корисник:Centarzaempirijskaistrazivanja Религија и толеранција (часопис)
Корисник:Nadezdajelisaveta Journal of Teaching English for Specific and Academic Purposes
Корисник:Bankarstvo Банкарство (часопис)
Корисник:Ivana1973 Kragujevac Journal of Science
Корисник:Nataša Crnjanski Зборник радова Академије уметности
Корисник:MathematicaMoravica Mathematica Moravica

Радионица 1[уреди | уреди извор]

16. и 17. марта одржана је радионица Вики-библиотекар у Народној библиотеци Радоје Домановић у Лесковцу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Александра Поповић и Оја Кринуловић, а помагали су Игор Живановић и Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека Светозар Марковић Београд). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић, Миле Стијеповић и волонтер Миљан Симоновић, Википедијанац. Присуствовало је 19 полазника: из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић, ОШ Васа Пелагић, ОШ Вук Караџић, Центар за стручно усавршавање у образовању, Библијска школа, Српско лекарско друштво подружница), Брестовца (ОШ Бранко Радичевић), Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић), Медвеђе (Општинска библиотека Петар Петровић Његош), Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић), Црне Траве (Општинска библиотека Сестре Стојановић) и Бојника (Народна библиотека Вук Караџић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Bibliotekar73 Рудолф Филиповић
Корисник:Zoran Rakić Драгољуб М. Трајковић
Корисник:Bibliotekarka2409 Томислав Н. Цветковић
Корисник:Aleksandra Samokal Добривоје Каписазовић
Корисник:LEVL17 Лесковчанин (лист)
Корисник:Maja.nbv Миодраг Нагорни
Корисник:Francuski jezik Миодраг Нагорни
Корисник:Lliljanad Културно уметничко друштво Вез Медвеђа
Корисник:Sandra.obmed Косидба на Маровцу
Корисник:Jasminato Библиотека "Бранко Радичевић" у Лебану
Корисник:Sestre Stojanovic Општинска библиотека Сестре Стојановић Црна Трава
Корисник:Dale1956 Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Bojnik
Корисник:Vesvasbiblio Читање
Корисник:Danijela77 Читање
Корисник:Gorica M ОШ „Вук Караџић” (Лесковац)
Корисник:OljicaI Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу
Корисник:AIvanovic Центар за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу
Корисник:Библијска школа Благовесник југа Србије (лист)
Корисник:Ivan9991 Велики талас (представа)

Радионица 2[уреди | уреди извор]

29. и 30. марта одржана је радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Сања Антонић и Александра Поповић, а помагали су Бојан Николић и Драгана Столић (Универзитетска библиотека Светозар Марковић Београд). Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић, Миле Стијеповић, Сања Антонић и Бојан Николић. Присуствовало је 11 полазника из Београда (Универзитетска библиотека, Институт за нуклеарне науке Винча, историчар уметности у пензији, Војномедицинска академија и Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Јадранка Кљајић Библиотека Института за нуклеарне науке Винча
Корисник:Terman123 Светозар Марковић (лекар)
Корисник:Liki27 Oflag VI C
Корисник:Medbiblio Стручна библиотека Војномедицинске академије
Корисник:Zagica Михаило Љ. Јовановић
Корисник:Biljkica Школа резервних официра Санитетске службе
Корисник:Gordanka Данило Барковић
Корисник:Ignorela Swans
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
Корисник:Nezaboravak Миланка Берберовић
Корисник:MMatea Звезда (часопис)
  • 10 нових налога.
  • Написано је 11 нових чланака.
  • Постављено је 9 датотека.

Радионица 3[уреди | уреди извор]

11. и 12. маја одржана је радионица Вики-библиотекар у Библиотеци Влада Аксентијевић у Обреновцу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић и Александра Поповић, а помагали су Игор Живановић и Миле Стијеповић. Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић и Бојан Николић. Присуствовало је 15 полазника из Обреновца (Библиотека Влада Аксентијевић, Гимназија Обреновац, Пољопривредно-хемијска школа). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Popka Bobić Славко Стаменић
Корисник:Uroš Petrović Рафт Коув
Корисник:Zeljkoblejz Зелени стрелац
Корисник:Marijaclimic Бранка Радовановић
Корисник:XeniaDB Славенка Дракулић
Корисник:ZelenaZelena Мале тајне
Корисник:Aleksandar Radojkovic Битбокс
Корисник:Ljubomir Simic Балкан Тјуб Фест
Корисник:Milicaobradovic123 Мортал комбат, Електронска уметност
Корисник:Kristinamilovanovic Гимназија у Обреновцу
Корисник:JelenaDjorovic27 Првобитни
Корисник:Andjela Veselinovic Darxsi Лига Легенди
Корисник:Aquilus666 Твајлајт Форс
Корисник:ММаја Пољопривредно-хемијска школа у Обреновцу
Корисник:AlPop Славко Стаменић

Радионица 4[уреди | уреди извор]

21. и 22. септембра одржана је радионица Вики-библиотекар на Машинском факултету Универзитета у Нишу у организацији Универзитетске библиотеке Никола Тесла у Нишу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу првог дана водиле су Оја Кринуловић и Александра Поповић, а помагали су Игор Живановић и Миле Стијеповић. Другог дана, радионицу уређивања водили су Александра Поповић, Оја Кринуловић, Игор Живановић и Миле Стијеповић. Присуствовало је 27 полазника из Ниша (Универзитетска библиотека Никола Тесла, Факултет уметности УН, Висока техничка школа, Медицински факултет УН, ПМФ УН, Машински факултет УН, Филозофски факултет УН, Електронски факултет УН и Факултет заштите на раду УН) и Врања (Педагошки факултет Врање Универзитета у Нишу). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Mumka14 Судар краљева
Корисник:Sneskab Центар за црквене студије Ниш
Корисник:Lazicsnezana1965 Ратко Вукићевић
Корисник:Mladenovamama Стана Динић Скочајић
Корисник:Hartmann3525 Милован С. Недић
Корисник:Almamatters Филаж
Корисник:Jelenikona Легати у библиотекама
Корисник:Andjelinamama ОШ „Милан Ракић“ Ниш
Корисник:Олива Симијоновић ОШ „Милан Ракић“ Ниш
Корисник:Пробни пилот Синдикат високог образовања Србије
Корисник:Olga.fu.nis Библиотека Факултета уметности у Нишу
Корисник:Silvana Bogicevic Висока техничка школа Ниш
Корисник:Milenajdj Библиотека Медицинског факултета Универзитета у Нишу
Корисник:NevenaMGru Медицински факултет Универзитета у Нишу
Корисник:Gordananik Оријана Фалачи
Корисник:Ненаник Оријана Фалачи
Корисник:Mita9605 Библиотека Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу
Корисник:Biljana.veselinovic Библиотека Машинског факултета Универзитета у Нишу Машински факултет Универзитета у Нишу
Корисник:Sasa.djordjevic Библиотека Машинског факултета Универзитета у Нишу
Корисник:Jenkaj Филозофски факултет Универзитета у Нишу
Корисник:Majanatasa Департман за англистику Филозофског факултета у Нишу
Корисник:Natasamaja Департман за англистику Филозофског факултета у Нишу
Корисник:Orvel23 Слободан Милутиновић (професор)
Корисник:Natasaij Петар Протић
Корисник:Jovanović Acta Facultatis Medicae Naissensis
  • 26 нових налога.
  • Написано је 18 нових чланака.
  • Допуњено је 4 чланка
  • 3 датотеке

Радионица 5[уреди | уреди извор]

05. и 09. октобра одржана је радионица Вики-библиотекар у Библиотеци Влада Аксентијевић у Обреновцу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу оба дана водила је Александра Поповић, а помагали су Игор Живановић, Бојан Николић, Оја Кринуловић и Миле Стијеповић. Присуствовало је 9 полазника из Обреновца (Библиотека Влада Аксентијевић) и Барича (ОШ 14 октобар Барич). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Ivanajanos Књижевна награда „Библиос“
Корисник:Vladdimirnikolic Владимир Андрић
Корисник:Maja Pavlović Соколски дом (Обреновац)
Корисник:Ninamijailovic Вида Марковић
Корисник:Jevesna72 Миладин Тошић
Корисник:Gordana Filimonović Манастир Светог Николаја у Грабовцу
Корисник:Pesmil Радмила Томић
Корисник:Kanasladja Радмила Томић
Корисник:Mirkascep Војислав Лукић (писац)
  • 9 нових налога.
  • Написано је 8 нових чланака.
  • 4 датотеке.

Радионица 6[уреди | уреди извор]

02. и 03. новембра одржана је радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу оба дана водиле су Александра Поповић и Оја Кринуловић, а помагали су Игор Живановић, Бојан Николић, Миле Стијеповић (Универзитетска библиотека), Милица Вучетић и Милица Буха (Библиотека града Београда). Присуствовало је 11 полазника из Београда (Универзитетска библиотека Светозар Марковић, Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду, Машински факултет Универзитета у Београду, волонтер Техничког института САНУ, Библиотека града Београда). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Nale 24 Шћепан Твардох
Корисник:Veronika.Obradovic Ева Липска
Корисник:Vukolina Љубиша Јеремић
Корисник:Jeja13 Зоран Љ. Петровић
[[Корисник:]] Зоран Љ. Петровић
Корисник:Lazarus librorum Библиотека Машинског факултета Универзитета у Београду
Корисник:Bob Trifunov Томас Лиготи
Корисник:Olga.Asafieva Модест Мусоргски
Корисник:Engedze Милица Бајић Ђуров Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”
Корисник:Draganast Џон Ешбери
Корисник:Sanja cvrkota Димитрије Поповић (дипломата)
  • 9 нових налога.
  • Написано је 9 нових чланака.
  • Допуњена су 2 чланка
  • 4 датотеке.

Радионица 7[уреди | уреди извор]

09. и 10. новембра одржана је радионица Вики-библиотекар на Машинском факултету Универзитета у Нишу у организацији Универзитетске библиотеке Никола Тесла у Нишу. Првог дана била је обука и радионица (прављење корисничких налога и вежбање у песку), а другог дана уређивање и писање чланака. Обуку и радионицу оба дана водили су Александра Поповић, Игор Живановић и Миле Стијеповић. Другог дана радионици се придружио као помоћ Миљан Симоновић. Присуствовало је 20 полазника из Ниша (Универзитетска библиотека Никола Тесла,ПМФ УН, Филозофски факултет УН, Електронски факултет УН, Медицински факултет УН, Факултет спорта УН, Економски факултет УН, Правни факултет УН) и Лесковца (Технолошки факултет у Лесковцу Универзитета у Нишу). Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Snezana Delija Филозофски факултет Универзитета у Нишу
Корисник:Olgakalcic16 Библиотека Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу
Корисник:Brankanish Департман за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу
Корисник:Ivan.mitic Драгутин Н. Митић Електронски факултет Универзитета у Нишу
Корисник:Skoplje Acta stomatologica Naissi
Корисник:Taška Acta stomatologica Naissi
Корисник:Aleksandra Radosavljević Acta stomatologica Naissi
Корисник:Biblprafak Библиотека Правног факултета Универзитета у Нишу
Корисник:Duda1919xy Виша педагошка школа у Нишу
Корисник:Diksi1234 Џудо клуб Кинезис
Корисник:Miroslava74 Економске теме
Корисник:Ilijasin Технолошки факултет у Лесковцу Универзитета у Нишу
Корисник:Bibliomehaničar Милан Т. Милановић
Корисник:Danijela Arsenijević Владимир М. Арсенијевић Мушки
Корисник:Bidzinac Најданови кругови
Корисник:Дудадуда ОШ „Коле Рашић“ Ниш
Корисник:Irenatodorovic ОШ „Коле Рашић“ Ниш
Корисник:Bozadinic Radojica Milosavljević
Корисник:Jelenko969 Ен Тајлер
Корисник:AndrijanaS Слушкињина прича Маргарет Атвуд
  • 20 нових налога.
  • Написано је 14 нових чланака.
  • Допуњена су 5 чланка
  • 2 датотеке.

Додатне радионице[уреди | уреди извор]

Додатна радионица 1[уреди | уреди извор]

09. маја одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Оја Кринуловић, Игор Живановић и Миле Стијеповић.Присуствовало је 5 полазника: 2 из Београда ( Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина и Библиотеке града Београда), 1 полазник из Лесковца (Библијска школа) и 2 полазника из Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Maja.nbv Велимир Стаменковић Лима
Корисник:Sanja cvrkota Владо Микић
Корисник:Библијска школа Библијско друштво Србије
Корисник:Aleksandra.nbv Гаврило Д. Стојановић
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
  • 1 нови налог.
  • Написано је 4 нових чланака.
  • Допуњен је 1 чланак.
  • Постављене су 2 датотеке.

Додатна радионица 2[уреди | уреди извор]

10. маја одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Оја Кринуловић, Игор Живановић и Миле Стијеповић.Присуствовало је 5 полазника: 2 из Београда ( Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина и Библиотеке града Београда), 1 полазник из Лесковца (Библијска школа) и 2 полазника из Власотинца (Народна библиотека Десанка Максимовић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Maja.nbv Културни центар Власотинце
Корисник:Mikilav Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина
Корисник:Библијска школа Црквени хор Бранко (Лесковац)
Корисник:Aleksandra.nbv Власотинце
Корисник:Maslacak1 Декупаж
  • 1 нови налог.
  • Написано је 3 нових чланака.
  • Допуњенa су 2 чланка.
  • Постављенo је 5 датотека.

Додатна радионица 3[уреди | уреди извор]

21. јуна одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагао је Игор Живановић. Присуствовало је 5 полазника: 4 полазник из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић) и 1 полазник из Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић).Слике можете видети овде

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Zoran Rakić Српски југ (часопис, 1994), Лесковачки зборник
Корисник:Bibliotekar73 Светска дигитална библиотека
Корисник:Aleksandra Samokal Милан Врбић
Корисник:LEVL17 Освит (часопис)
Корисник:Jasminato Стеван Ђорђевић
  • Написано је 6 нових чланака.
  • Постављенo је 2 датотекe.

Додатна радионица 4[уреди | уреди извор]

22. јуна одржана је додатна радионица Вики-библиотекар у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду. Обуку и радионицу водила је Александра Поповић, а помагали су Миљан Симоновић и Милица Буха из Библиотеке града Београда. Присуствовало је 5 полазника: 4 полазник из Лесковца (Народна библиотека Радоје Домановић) и 1 полазник из Лебана (Народна библиотека Бранко Радичевић).Слике можете видети овде. Колеге су поправљале чланке од претходног дана и допуњавале са неким ситним изменама.

Корисници Написани чланци Допуњени чланци
Корисник:Zoran Rakić Лесковачки говор
Корисник:Bibliotekar73 Дејвид Кристал
Корисник:Aleksandra Samokal Гмитар Обрадовић
Корисник:LEVL17 Живојин Обреновић
Корисник:Jasminato Библиотека "Бранко Радичевић" у Лебану
  • Написано је 4 нових чланака.
  • Допуњен је 1 чланак
  • Постављенo је 2 датотекe.