ОШ „Коле Рашић” Ниш

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ОШ „Коле Рашић“ Ниш)
Основна школа „Коле Рашић“ Ниш
ТипДржавна
ЛокацијаВасе Чарапића 8б, Ниш
Ниш
Држава Србија
ДиректорСаша Тончев
Веб-сајтОШ Коле Рашић Ниш

Основна школа Коле Рашић је васпитно-образовна установа, која се налази у општини Палилула у Нишу у Србији.

О школи[уреди | уреди извор]

Године 1941. ова школа почиње са радом и има само четири разреда. Из четвороразредне школе прераста у Шесту осмољетку 1950/1951. године.

Простор школе[уреди | уреди извор]

Никола Коле Рашић

Школа располаже са 18 класичних учионица, 8 кабинета и једном дигиталном учионицом. У школи има 530 ученика, а постоји и продужени боравак за ученике првог и другог разреда.

Име и развој школе[уреди | уреди извор]

Име „Коле Рашић“ добија 1953. године по познатом српском војводи, који се борио за ослобођење Ниша од Турака. Никола Коле Рашић је рођен 1839. године, а умро 1898. године. После ослобођења од Турака бавио се и политиком. Од почетка рада до данас школа је имала доста измена. Године 1977. школа добија новосаграђени објекат, а 1979. године и проширење. Са новим објектом добија простор за библиотеку и зубарску ординацију.

Дан школе[уреди | уреди извор]

Дан школе је 24. фебруар и слави дан сећања на заклетве српских устаника против Турака на челу са Николом Пашићем. И поред свих измена које је школа имала, наставила је свој рад успешно.

Никола Коле Рашић[уреди | уреди извор]

Никола Коле Рашић је нишки четнички војвода и један од руководилаца организације Нишког комитета (одбора) из периода српско-турског рата 1876-1878, а касније и политичар у време мира.

Као нишки трговац, имао је добре трговачке везе у Србији и Нишком ејалету, што му је помогло у деловању на просторима под Турцима као представнику Одбора. У рату је руководио четама између Ниша и Лесковца при чему је сам образовао чету од 300 људи. За заслуге у националном раду и ослободилачком покрету одликован је Таковским крстом са прсима V степена.

Сахрањен је на Старом гробљу у Нишу. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ОШ Коле Рашић Ниш”. Приступљено 10. 11. 2017.