Галерија Србија у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Галерија Србија у Нишу
ГСЛУ Ниш Галерија „Србија”
Опште информације
МестоНиш
ОпштинаГрадска општина Медијана
Држава Србија
Врста споменикаГалерија
Време настанка20. век
ВласникГрад Ниш
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Галерија „Србија” у Нишу био је од 1994—2017. године један је од три изложбена простора Галерије савремених ликовних уметности Ниш и једна од најрепрезентативнијих галерија у Србији. Налази се у строгом центру града, у мултифункционалном простору, са покретним зидовима, у коме постоји од 1994. године. Спада у ред најпосећенијих галеријских простор у Нишу, и Југоисточној Србији. У њој ликовни уметници из Ниша, Србије и свата радо излажу своја ликовна дела.

Основни подаци[уреди | уреди извор]

  • Галерија „Србија”, налази се у строгом центру Ниша на Тргу краља Милана број 13.
  • Изложбени простор и део за смештај уметничких дела, површине је 535 m²
  • Простор је додељен ГСЛУ Ниш, Уговором о уступању на коришћење, од стране оснивача, Скупштине града Ниша.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Галерија „Србија“, смештена је у објекту некада градске кафане, потом првог супермаркета са самопослуживањем купаца у Нишу. Зграда галерије саграђена је у првој деценији 20. века као приземни угоститељски објекат, у духу западно европског еклектичног стила.

Зграда данашње галерије, која се налази у строгом центру града Ниша на Тргу краља Милана, укупне површине 535 m², након санације и адаптације од стране градских власти Ниша претворена је у изложбени простор за приређивање великих ретроспективних и колективних изложби, и одржавање разноврсних културних манифестације. Потом је овај новоосновани глаеријски простор, 1994. године, предата на даље коришћење Галерији савремених ликовних уметности Ниш.

Током марта 2006. зграда је саниран је кров и фасада и извршена адаптација ентеријера галерије, када је она добила садашњи изглед - модерног галеријског простора европских стандарда.

Од септембра 2013. године, када је одлуком Владе Србије, Галерији савремених ликовних уметности Ниш, добила статус установе културе од националног значаја и постала прва установа те врсте у Нишу, Галерија „Србија”, као импозантан изложбени простор, добила је велики значај за културу не само Ниша већ и целе Србије и шире ван њених граница.[2]

Галерија „Србија” у поступку реституције[уреди | уреди извор]

Галерија „Србија” у Нишу након вишегодишњег судског спора са власницима објекта у процесу реституције у Србији, изгубила је спор и остала без просатора. Управни суд који је прво по тужби града Ниша поништио решење о враћању бившим власницима,[3] новом прсудом од фебруара 2017. донео је коначно решење и Агенција за реституцију донела је решење да се објекат врти наследницима старих власника.[4]

Престанак рада[уреди | уреди извор]

Коначно је престала неизвесност, за љубитеље уметности у Нишу и шире, који су сада разочарани чињеницом да је Галерија од 1. јуна 2017. престала са радом и да ће се готово 1.500 дела савременог српског сликарства, који су чувани у депоу ове галерије наћи у неусловним објрктимс, ван очију јавноти.[4]

Намена[уреди | уреди извор]

Простор Галерија Србија, својом архитектонском конструкцијом, са покретним зидовима и унутрашњом висином свода, делује импозатно, што пружа идеалне услове за:[5]

  • Одржавање камерних концерата и акустичних представа.
  • Експерименталну арт сцену уметника из Нишког региона.
  • Излагачке активности уметника свих генерације.
  • Ретроспективне изложбе уметника и архитеката.
  • Конгресне активности, продајне изложбе књига, биоскопске представе, друштвено-политичке скупове итд.
  • Презентацију великог број различитих атрактивних уметничких изложби које се одликују необичним начином представљања (нпр инсталације).
Некадашња Галерија „Србија“ била је више од 20 година изложбени простор у строгом центру града Ниша на Тргу краља Милана

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Установе културе Србије, Галерија савремене уметности, Ниш, На сајту: Министарства културе и информисања Србије
  2. ^ Tijana Nikolić, Niš dobio prvu ustanovu kulture od nacionalnog značaja, Izvor: City radio, 30. 09. 2013. Niš Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016)
  3. ^ Шта ће бити са нишком галеријом "Србија" Na: Juznasrbija.info (2015)
  4. ^ а б „Тribina „Gubitak galerje „Srbija“ i perspektive izlagačke prakse u Nišu“.”. www.gslunis.org, 25. мај 2017. Приступљено 8. 6. 2017. 
  5. ^ Статут Галерија савремене ликовне уметности Ниш, (2011) [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (26. септембар 2011)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]