Георгије Аталијски

С Википедије, слободне енциклопедије

Георгије Аталијски је православни новомученик из Аталије.

Био је родом из крајева Аталије (у Малој Азији). Родитељи су били имућни хришћани. На свом имању су имали цркву у част свете великомученице Екатерине. Још као дете Георгија је насилно отео ага Прусал и насилно га потурчио, давши му име Мехмед. Када је одрастао ага га је оженио својом ћерком.

Његови родитељи су му тада открили његово порекло и начин на који је био потурчен. Георгије је тада, изговарајући се да иде на хаџилук у Меку, отишао са својом женом у Свету Земљу и тамо су провели две године.

Након тога је отишао у Малу Азију у место звано Чесма и тамо се већ као хришћанин оженио хришћанком Јеленом. Тамо је пожелео да мученички страда за Христа и зато је отишао у турску судницу где је радио његов ага и исповедио пред њим са смелошћу своју веру у Христа. Због тога је, најпре бачен у тамницу, а затим ужасним мукама мучен: тучен моткама, ногама укљештен у дрвене справе за мучење, на главу му стављали усијан бакарни суд. Но све ове муке свети мученик претрпео је с радошћу, одбијајући да се одрекне своје вере. На крају је обешен о зид куће Пантелака Фармакевса, у месту Чесма, 25. јуна 1823. године[1].

Православна црква помиње Георгија Аталијског 25. јуна[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети новомученик Георгије аталијски”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-04-23. 
  2. ^ „Вечити црквени православни календар за 23.04 лета Господњег 2024.”. www.crkvenikalendar.com. Приступљено 2024-04-23.