Гринч (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Гринч
Филмски постер на српском језику
Изворни насловThe Grinch
Жанркомедија, фантастика
Режија
  • Скот Мосије
  • Јароу Чени
Сценарио
  • Мајкл Лесиер
  • Томи Свердлоу
Продуцент
  • Крис Меледандри
  • Џенет Хили
Темељи се наКако је Гринч украо Божић!
доктора Суса
Главне улоге
НараторФарел Вилијамс
МузикаДени Елфман[1]
МонтажаКрис Картагена
Продуцентска
кућа
ДистрибутерUniversal Pictures
Година2018.
Трајање86 минута[3]
ЗемљаСједињене Државе
Језикенглески + српски (синхронизација)
Буџет75 милиона америчких долара
Зарада526,7 милиона америчких долара[4]
Веб-сајтwww.grinchmovie.com
IMDb веза

Гринч (енгл. The Grinch; такође познато као Гринч доктора Суса) је рачунарски-анимирани божићни фантастично-хумористички филм из 2018. у продукцији Illumination и дистрибутера Universal Pictures. Базиран на књизи Како је Гринч украо Божић! из 1957. доктора Суса, представља трећу сценску адаптацију приче, након специјала из 1966. у ком глуми Борис Карлоф и играног дугометражног филма из 2000. у ком глуми Џим Кери. Представља другу филмску адаптацију студија Illumination по Сусовој књизи, након филма Лоракс (2012). Филм су режирали Јароу Чени и Скот Мосије, написали Мајкл Лесијер и Том Свердлоу, наратора Фарела Вилијамса и главне гласове позајмљују Бенедикт Камбербач, Рашида Џоунс, Кенан Томпсон, Камерон Сили и Анџела Ленсбери. Филм је Мосијеов филмски деби. Радња прати Гринча и његовог пса Макса док планирају да униште Вувиловску прославу Божића крадући све украсе и поклоне у граду.

Филм је објављен 9. новембра 2018. у Сједињеним Државама дистрибутера Universal Pictures у RealD 3D, IMAX, IMAX 3D, Dolby Cinema и 4DX. Зарадио је 526 милиона америчких долара, поставши празнични филм који је највише зарадио, као и филмска адаптација доктора Суса која је највише зарадила. Добио је мешовити пријем критичара, који су похвалили анимацију и вокалне наступе (посебно Камбербача), али осећали су да је филм додао мало или ништа ново у изворни материјал.[5] Ово је била последња филмска адаптација доктора Суса објављена током живота Сеусове удовице Одри Гејзел, која је била извршни продуцент филма и умрла 19. децембра 2018, пет и по недеља након објављивања филма.[6] Филм је објављен 22. новембра 2018. у Србији дистрибутера Taramount Film, синхронизован на српски. Гласове у српској синхронизацији позајмљују Милан Тубић, Небојша Илић, Мина Лазаревић и Зоран Кесић.

Радња[уреди | уреди извор]

Гринч (Бенедикт Камбербач) је био врло груб и стварно је мрзео Божић. Неколико дана пре Божића, он је постао још громогласнији поготово када је град који се у близини назива Хувил прошао свуда како би били сигурни да је овогодишња прослава три пута већа него претходне године. Уз помоћ свог пријатеља пса Макса, Гринч је одлучио украсти Божић од становника Хувила.

У међувремену је млада девојка по имену Синди Ху (Камерон Сили) мислила на заробљавање Деда Мраза како би могла затражити посебну жељу од њега. Имала је врло љубазну мајку под називом Дона Лу Ху (Рашида Џоунс), али обично преоптерећену. Путеви Синди и Гринча би се касније срели и њихови животи никада неће бити исти.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Бенедикт Камбербач Гринч
Камерон Сили Синди Лу Ху
Рашида Џоунс Дона Ху
Кенан Томпсон Бриклбаум
Анџела Ленсбери градоначелница Макгеркл
Фарел Вилијамс наратор
Тристан О'Хер Груперт
Сем Лаванџино Ози
Рамон Хамилтон Ексл
Скарлет Естевез Изи
Мајкл Бити Стор Клерк

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Danny Elfman to Score Illumination's 'How the Grinch Stole Christmas'. Film Music Reporter. 20. 11. 2017. Приступљено 23. 11. 2017. 
  2. ^ „Film releases”. Variety Insight. Приступљено 5. 6. 2017. 
  3. ^ „Dr. Seuss' The Grinch”. Regal Entertainment Group. Архивирано из оригинала 07. 10. 2018. г. Приступљено 7. 10. 2018. 
  4. ^ „The Grinch (2018)”. Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 6. 12. 2020. 
  5. ^ Cavna, Michael (8. 11. 2018). „Do we need another ‘Grinch’ movie? Some reviews say yes, but others...”. The Washington Post. Приступљено 8. 11. 2018. 
  6. ^ Audrey Geisel, widow of Dr. Seuss, dead at 97

Спољашње везе[уреди | уреди извор]