Дан солидарности са интерсекс особама

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава поноса интерсекс особа на Паради „Понос Србије” 2019. године

Дан солидарности са интерсекс особама, међународно је признат дан грађанске свести о интерсексуалности, који је осмишљен у циљу истицања питања са којима се суочавају интерсексуалци. Обележава се 8. новембра, на рођендан Херкулина Барбина, интерсексуалне особе из Француске, чије је мемоаре касније објавио Мишел Фуко у књизи Herculine Barbin: Being the Recently Discovered Memoirs of a Nineteenth-century French Hermaphrodite.

Историја[уреди | уреди извор]

Дан солидарности са интерсекс особама је почео да се обележава 8. новембра 2005. године, након позива који је упутила Жоел-Сирсе Лараме, тадашња канадска представница организације Intersex International. Организација је позвала организације, групе и појединце да покажу солидарност обележавајући овај дан кроз разговор о животу Херкулина Барбина или дискусијама о интерсексуалном гениталном сакаћењу, "насиљу бинарног пола и родног система" или "сексизму унутар бинарног конструкта пола и рода“.[1]

Обележавање[уреди | уреди извор]

Дан свести о интерсексуалним особама се обележава 26. октобра, али се више слави у земљама енглеског говорног подручја, посебно у Северној Америци. За разлику од тога Дан солидарности са интерсекс особама обележен је углавном у Европи. Неке земље, попут Аустралије и Јужноафричке Републике, обележавају оба догађаја и дане између њих славе као „14 дана интерсекса“.

Значајно обележавање[уреди | уреди извор]

Парламент Новог Јужног Велса је 2012. године признао овај дан. Линда Бурни, посланица у законодавној скупштини, такође је похвалила организацију Intersex International Australia у оквиру програма тог дана.

Литературхаус Салцбург у Аустрији, место је одржавања догађаја Дана солидарности са интерсекс особама у 2014. години.[2] Сличан догађај одржан је на Универзитету у Салцбургу 2013. На овај дан, OII Europe је 2016. године покренула нову веб страницу о видљивости интерсекса, InterVisibility.eu, са материјалом о интерсексуалности на 23 европска језика.[3][4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Solidarity-Events”. Organisation Intersex International. Архивирано из оригинала 2006-02-06. г. Приступљено 2017-01-10. 
  2. ^ Intersex Solidarity Day 2014 Архивирано 2014-10-06 на сајту Wayback Machine, Official Salzburg Travel Guide. Retrieved 4 October 2014.
  3. ^ „Intervisibility European project launched”. Intersex Day. 8. 11. 2016. Архивирано из оригинала 11. 1. 2017. г. 
  4. ^ „InterVisibility European Intersex Visibility Works!”. OII Europe. 2016. Архивирано из оригинала 2016-11-14. г. 

 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]