Дона Берд

С Википедије, слободне енциклопедије
Дона Берд
Лични подаци
 САД
ПребивалиштеМинесота
 САД
Научни рад
ПољеРепродуктивно здравље жена
ИнституцијаUniversity of Minnesota,
University of North Carolina at Chapel Hill

Дона Берд је америчка епидемиологиња и биолог еволуционе популације. Виша је истражитељица у Националном институту за науку о здрављу животне средине.

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Берд је дипломирала биологију у оквиру Phi Beta Kappa, најстаријег почасног студентског братства у Сједињеним Државама, основано 5. децембра 1776. године на Macalester College 1968. године. Од 1968. до 1969. године била је лабораторијски техничар на одсеку за анатомију Универзитета у Минесоти (УМН). Потом је радила као аналитичар у истраживању Америчке фондације за рехабилитацију од 1969. до 1972.године.

Била је и асистент у истраживању и настави на одсеку за екологију на УМН од 1972. до 1976. године (као еволуциони/популациони биолога на Одељењу за екологију на УМН). [2] Од 1978. до 1979. Берд је радила као инструктор на одељењима за екологију и антропологију на УМН.

Докторирала је одељењу за еволуциону екологију УМН 1980. године, након одбране дисертације под насловом Dispersal in Microtus pennsylvanicus. Након докторирања у Универзитетском центру за биополитичка истраживања Универзитета Северни Илиноис, од 1981. до 1982. године, радила је као сарадник на студијама у области биолошких наука, а од 1983. године радила је као асистент у одељењу за епидемиологију на Универзитету Северне Каролине у Чапел Хилу. У овој институцији радила је у области реппродуктивне епидемиологије на тези „Промена холестерола током менопаузе”.[1]

У рад Националног института за науку о здрављу животној средине (НИЕХС) укључила се 1984. године као виши сарадник, да би 1990. постала епидемиолог, виши истражитељ и главни истражитељ. У НИЕХС-у је Берд започео са проучавањем плодности и развојем епидемиолошких метода за њено проучавање. Она се дуго интересовала за хормоне и плодност, као и за ране трудноће (имплантација, спасавање жутог тела, помак лутеалне плаценте као подршка трудноћи, као и компликације у трудноћи и исходи трудноће). Недавно је Берд развила истраживачки програм из епидемиологије миома материце.[1]

Истраживања[уреди | уреди извор]

Бердино главно истраживање усредсређено је на репродуктивно здравље жена, поред ових садржаја, заинтересована је и за откривање и развој нових методологија, укључујући технике за прикупљање и анализу података.[1]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Baird DD, Wilcox AJ. Cigarette smoking associated with delayed conception. JAMA. 1985;253(20):2979-83.
  • Baird DD, Dunson DB, Hill MC, Cousins D, Schectman JM. High cumulative incidence of uterine leiomyoma in black and white women: ultrasound evidence. Am J Obstet Gynecol. 2003;188(1):100-7.
  • Peddada SD, Laughlin SK, Miner K, Guyon JP, Haneke K, Vahdat HL, Semelka RC, Kowalik A, Armao D, Davis B, Baird DD. Growth of uterine leiomyomata among premenopausal black and white women. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008;105(50):19887-92.
  • Baird DD, Hill MC, Schectman JM, Hollis BW. Vitamin d and the risk of uterine fibroids. Epidemiology. 2013;24(3):447-53.

Признања[уреди | уреди извор]

  • 2010. изабран је у Америчко епидемиолошко друштво.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Principal Investigators”. NIH Intramural Research Program (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Дона Берд на Викимедијиној остави