Портал:Медицина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Hiper Med logo.png
Добродошли на


Овај портал садржи теме из области медицине. Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење у вези са овим темама.


Cartella rossa.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
OA palca noge.2.JPG

Артроза, остеоартроза, остеоартритис (лат. arthrosis, osteoarthrosis) је дегенеративно обољење периферних зглобова. Болест настаје као последица дегенеративних промена у појединим деловима зглоба - хрскавица, зглобна чаура, зглобне везе - због истрошености и употребе зглоба под великим оптерећењем, што доводи до субхондралне склерозе кости и хипертрофичних промена по ободу кости (остеофити). Промене најпре захватају зглобну хрскавицу, а касније и коштано и околно меко ткиво. Промене на хрскавици развијају се одређеном брзином, првенственом на местима највећег оптерећења у облику омекшања и поступне дегенерације. Ако болест захвати већи број зглобова онда говоримо о полиартрози.

Дегенеративна обољења зглобова су расрострањене болести, од којих претежно оболевају старије особе, мада и млађи нису поштеђени. Од ове болести подједнако су угрожени и мушкарци и жене, нешто више жене после 55 године. У једном истраживању у Енглеској, артроза је откривена у 87% жена и 83% мушкараца у доби од 55. до 64. године живота. Утврђена је и у 10% испитаника у доби од 15. до 25. године.

Артротичне промене рендгенолошки су откривене код 80% испитаника старијих од 55 година, док је клиничке манифестације имало само 15-20% испитаника. У развијеним земљама дегенеративна обољења зглобова су на првом месту међу узроцима одсуствовања са посла, што говори о њиховом изузетном епидемиолошком значају.

Артроза се не може излечити. Она ће се најчешће погоршати током времена. Међутим, правилним и континуираним лечењем симптоми се могу контролисати.

Прогноза дегенеративних обољења зглобова је релативно добра осим код коксартрозе и гонартрозе. Сама болест не утиче на опште стање и дужину живота.

...даље...'


Архива изабраних чланака

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
а здравље и исхрану бебе, веома је важно мајчино млеко.
За здравље и исхрану бебе, веома је важно мајчино млеко.
Cartella rossa.jpg
Wikinews-logo.png
Nuvola apps kedit.png
   

Нобелова награда за медицину у 2013. тројици научника

Џејмс Ротман, Ренди Шекман и Томас Зидхоф добитници су Нобелове награде за медицину или физиологију у 2013. години. Тројица научника награђени су за истраживање преносног система у ћелијама.

31. мај 2013
СЗО: 30 жртава коронавируса и 50 оболелих

Coronaviruses 004 lores.jpg

Коронавируси су велика породица вируса који могу изазвати разне болести код људи - од обичне прехладе до САРС-а. Вируси ове фамилије изазивају и низ болести код животиња.

Нови тип коронавируса, назван „блискоистични коронавирус са респираторним синдромом“(МЕРС), је посебан сој Коронавируси, који раније није био откривен код људи.

Осим што изазива тежак облик респираторног синдрома, на плућима, као и САРС, МЕРС карактерише и убрзано слабљење функција бубрега.

До сада је пријављено 50 случајева од којих је 30 са смртим исходом. Клиничких ефекати инфекције тренутно су прилично ограничени, углавном на простор Саудијске Арабије (у којој је до сада оболело 39 људи, од којих је 25 умрло).извор''

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Jovan Stejić.jpg

Јован Стејић (Арад, 1803Београд, 1853) био је први Србин свршени доктор медицине, који је из Хабзбуршке монархије дошао да ради у обновљену Србију. Заједно са др Карлом Пацеком један је оснивача српског грађанског санитета и 1831. издавач првог медицинског списа у Србији.

...даље...

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bookcase.png
Nuvola apps kedit.png
   


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   

22. јануар 2014

Војна болница Ниш, 136. година од оснивања

130

Дана 22. јануара 2014 године Војна болница у Нишу слави 136. година постојања и рада. Болница је основана, у 19. веку, 1878, непосредно након ослобођења Ниша од Турака и до 1881. била је једина болница у Нишу. Данас је то савремена ВЗУ са 300 постеља, и једина установа овог типа у Србији.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали