Портал:Медицина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Hiper Med logo.png
Добродошли на


Овај портал садржи теме из области медицине. Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење у вези са овим темама.


Cartella rossa.jpg
Nuvola filesystems services.png
Nuvola apps kedit.png
   
Morphine vial.JPG

Опиофобија је једна од фармакофобиј која се карактерише страхом од развоја јатрогене зависности, толеранције, нежељених дејстава опиоида и рестриктивних прописа који контролишу прописивање наркотика (опиоида) у медицини. Понекад доступност опиноида онколошким болесницима и лекарима отежавају и прописи, па опиофобија или страх настаје и од њихове злоупотребе.

Опиоиди (морфин и њему слични лекови), који се у медицини користе као аналгетици кључни су и незамењиви лекови за успешно отклањање умерено јаког и јаког канцерског (малигног) бола.

Процењује се да од умереног до јаког канцерског бола пати око 65 оболелих од малигних болести. Полазећи од ове чињенице Светска здравствена организација (СЗО) све више прокламује значај лечење бола, укључујући и терапију опиоидима, као једно од есенцијалних људских права. „Њујорк тајмс” је недавно објавио; да широм света свакога дана око шест милиона људи у завршном стадијуму рака трпи тешке болове само зато што им није доступан неки од опиноида. Иако је нпр. морфин врло јефтин лек, често га нема у појединим земљама, јер фармацеутске компаније немају интерес да га производе.

Ризик од опиоида процењује се као превелики у односу на терапијску корист коју они могу имати. То доводи да се опиоиди не користе тамо где су индиковани (лечење бола и палијативно збрињавање). Зато је због страха од опиофобије, непрописивање опиоида једна је од највећих баријера за успешно лечење канцерског бола.

...и даље


Архива изабраних чланака

Cartella rossa.jpg
Wikinews-logo.png
Nuvola apps kedit.png
   

Нобелова награда за медицину у 2013. тројици научника

Џејмс Ротман, Ренди Шекман и Томас Зидхоф добитници су Нобелове награде за медицину или физиологију у 2013. години. Тројица научника награђени су за истраживање преносног система у ћелијама.

31. мај 2013
СЗО: 30 жртава коронавируса и 50 оболелих

Coronaviruses 004 lores.jpg

Коронавируси су велика породица вируса који могу изазвати разне болести код људи - од обичне прехладе до САРС-а. Вируси ове фамилије изазивају и низ болести код животиња.

Нови тип коронавируса, назван „блискоистични коронавирус са респираторним синдромом“(МЕРС), је посебан сој Коронавируси, који раније није био откривен код људи.

Осим што изазива тежак облик респираторног синдрома, на плућима, као и САРС, МЕРС карактерише и убрзано слабљење функција бубрега.

До сада је пријављено 50 случајева од којих је 30 са смртим исходом. Клиничких ефекати инфекције тренутно су прилично ограничени, углавном на простор Саудијске Арабије (у којој је до сада оболело 39 људи, од којих је 25 умрло).извор''

Cartella rossa.jpg
Help-browser.svg
Nuvola apps kedit.png
   
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   
Jovan Stejić.jpg

Јован Стејић (Арад, 1803Београд, 1853) био је први Србин свршени доктор медицине, који је из Хабзбуршке монархије дошао да ради у обновљену Србију. Заједно са др Карлом Пацеком један је оснивача српског грађанског санитета и 1831. издавач првог медицинског списа у Србији.

...даље...

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bookcase.png
Nuvola apps kedit.png
   


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kolourpaint.png
Nuvola apps kedit.png
   

22. јануар 2014

Војна болница Ниш, 136. година од оснивања

130

Дана 22. јануара 2014 године Војна болница у Нишу слави 136. година постојања и рада. Болница је основана, у 19. веку, 1878, непосредно након ослобођења Ниша од Турака и до 1881. била је једина болница у Нишу. Данас је то савремена ВЗУ са 300 постеља, и једина установа овог типа у Србији.

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали