Источна капија Београда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Источна капија Београда
Eastern gate of Belgrade.jpg


Информације
Локација Београд
Статус завршена
Саграђена 1976.
Компаније
Архитекта Вера Ћирковић

Источна капија Београда је неслужбени назив за три солитера који се налазе на територији Општине Звездара, у Београду. Званични назив им је Рудо (по босанском граду). Име „Рудо“ Источној капији Београда дао је београдски архитекта Драгољуб Мићовић, који је у време изградње ова три солитера вршио стручни надзор. Иначе Драгољуб Мићовић је рођен 1929. године у Рудом и аутор је више књига о историјату родног краја.

Солитери се налазе у близини ауто-пута и својом величином и упадљивошћу представљају симболичку капију на уласку у Београд за путнике који долазе из правца истока. Зграде су усељене 1976. Грађени су у стилу соцреализма.

Популарно Рудо насеље обједињује 3 солитера, од по 100 метара висине, која имају 28 спратова и међусобно су окренута један ка другоме и спаја их плато као и игралиште за децу. У солитеру Рудо 1 живи око 450 станара, у солитеру Рудо 2 око 530 а у солитеру Рудо 3 око 400 што укупно чини око 1400 станара. Солитери су рађени на постољима у висини од 3 спрата а после се 6 серија од по 4 спрата терасасто сужавају до система за одржавање изнад 27 спрата. Делимична фасада зграда урађена је 2004. године, а унутрашњост зграда је у солидном стању са јаком влашћу кућног Савета.

Реконструкција је почела 2008.[1]

Насупрот Источној капији, налази се Западна капија Београда.

Референце[уреди]

  1. ^ Политика, 8. мај 2008., Приступљено 8. 4. 2013.

Види још[уреди]