Катедра за астрономију, Београд

С Википедије, слободне енциклопедије

Катедру за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду је једина засебна катедра у Србији на којој се изучава астрономија и астрофизика (астрономски смерови или предмети на другим универзитетима постоје релативно одскора).[1] Годином оснивања Катедре сматра се 1880, када су усвојене измене и допуне тадашњег закона о образовању, којима се прописује да се на Великој школи (претечи Универзитета) астрономија има изучавати заједно са метеорологијом. На Катедри су од тог времена предавали познати српски професори: Милан Недељковић, Ђорђе Станојевић, Милутин Миланковић, Војислав Мишковић и други.[2] На Катедри данас ради десетак наставника и сарадника. Шеф Катедре за астрономију је Надежда Пејовић.[3] На Катедри се изводе основне, дипломске (мастер) и докторске студије. Однедавно Катедра учествује у европском Еразмус мундус мастер програму Астромундус.

Заједно са Астрономском опсерваторијом у Београду, Катедра за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду издаје часопис на енглеском језику Serbian Astronomical Journal.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Olga Atanacković: Global Astronomy Survey: Serbia Архивирано на сајту Wayback Machine (10. март 2012), Приступљено 8. 4. 2013.
  2. ^ Jelena Milogradov-Turin, 2003, Publ. Astron. Obs. Belgrade, 75, 289-292
  3. ^ „КАТЕДРА ЗА АСТРОНОМИЈУ, МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ, УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ”. Homepage. Приступљено 11. 6. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]