Пређи на садржај

Корисник:AleksaIS1918/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

AleksaIS1918/песак
呪術廻戦
Жанр
Prequel
Манга
АуторGege Akutami
ИздавачShueisha
Енглески издавачШаблон:English manga publisher
Циљна групаShōnen
ШтампаJump Comics
ЧасописWeekly Shōnen Jump
Енглески часописШаблон:English manga magazines
Прво излажењеMarch 5, 2018 — present
Томови16 (списак томова)
ТВ аниме
Режисер Sunghoo Park
Сценариста Hiroshi Seko
Композитор
  • Hiroaki Tsutsumi
  • Yoshimasa Terui
  • Arisa Okehazama
Студио MAPPA
Мрежа JNN (MBS, TBS)
Премијерно приказивање October 3, 2020March 27, 2021
Епизоде 24 (списак епизода)
Портал Стрип

Џуџуцу Кајзен[уреди | уреди извор]

Џуџуцу Кајзен (呪術廻戦) је Јапанска манга написана и илустрована од стране Геге Акутамија, која је у марту 2018. серијализована од стране Шуеишијевог Викли Шонен Џампа. Џуџуцу Кајзен чаптери су сакупљени и публиковани од стране Шуеишија, са шеснаетс танкобон волумена издатих у јуну 2021. Прича прати средњошколца Јуџи Итадориа који се приклључује тајној организацији Џуџуцу Чаробњака у цилју да убијају моћне Клетву по имену Рјомен Сукуна, који запоседа Итадориа. Џуџуцу Кајзен је наставак на Акутамијев Токио Метрополитан Крс Техникал Скул, серијализована у Шуеишјевом Џамп Гига од априла до јула 2017. касније прикупљену и танкобон волумен, као Џуџуцу Кајзен 0, у децембру 2018.

Џуџуцу Кајзен је лиценциран за пустанје на енглеском језику у Северној Америци од стране Виз Медија, који публицирају мангу од децембра 2019.Шуеиша публикује мангу на енглеском језику на Манга Плус онлајн платформи. Две новеле, написане од стране Балад Китагунија, су публиковане у мају 2019. и јануару 2020. Двадесет-четвороепизодна аниме адаптација од стране МАППА приказана је на МБСу од октобра 2020. до марта 2021. Аниме је лиценциран од стране Кранчирола за стримованје ван Азије, који су дозволили енглеску синхронизацију у новембру 2020. Оригинална песма анимеа пуштена је у априлу 2021.

Од маја 2021. Џуџуцу Кајзен манга има преко 50 милиона копија које циркулишу, заједно са дигиталним верзијама, сто је чини једном од најпродаванијих манги свих времена.

Преглед[уреди | уреди извор]

Поставка[уреди | уреди извор]

У Џуџуцу Кајзену, сва жива бића производе енергију звану Мрачна Енергија, која је произведена од негативних емоција које природно протичу кроз нас. Нормални људи ову енергију не могу контролисати. Као резултат, они константно губе Мраћну Енергију, резултујући родјенје Клетви, раса духовни бића чија је примарна жеља да науде човечанству. Те клетве су приказане као одвратна чудовиста.

Џуџуцу Чаробњаци су људи који могу да контролишу ток Мрачне Енергије унутар свог тела, што им дозвољава да је користе како желе, такође да смање њено емитовање. Високо рангирани Чаробњаци и Клетве могу да обрађују ову енергију и користе Мрачне Технике, које су углавном јединствене тој особи или њеној породици. Напредни облик Мрачне Технике је Експанзија Домена, корз коју корисник користи његову Мрачну Енергију да направи димензију која покрива околину у којиј ће његови напади бити јачи.

Заплет[уреди | уреди извор]

Глвани чланак: Листа Џуџуцу Кајзен карактера

Јуџи Итадори је неприродно фит средњошколац који живи у граду Сендаиу са својим дедом. Он свакодневно избегава атлетски тим због времена које треба да посвети томе, упркос његовом урођеном таленту за спорт. Уместо тога, он бира да се придружи Култном истраживачком клубу; због слободе коју има у доласку, он посећује свог деду сваког дана, које у болници на самрти. На смрти, његов деда му усађу је две моћне поруке: "Увек помажи људима" и "Умри окружен људима". Ове две поруке/идеје видљиво произилазе из дединог сопственог жаљења. Након дедине смрти, Јуџи тумачи ове поруке као једну изјаву: да свако заслужује "одговарајућу смрт". Нако тога сусреће се са Мегуми Фушигуром, чаробњаком који га упозорава на високо ранкиран мрачни талисман који се налази у школи са који ме Јуџи недавно имао контакт. Његови пријателји из Култног Клуба су ослободили талисман, трули прст, који привлаци Клетве ка школи, створења која привлачи та инстинска негативна емоција и ојачавају тако сто уносе магичне моћи које постоје у чаробњацима или таквим талисманима. У немогућности да победи Клетве због тога сто не поседује магичне моћи, Јуџи гута прст како би заштитио Мегумиа и његове пријателје и постаје домаћин(запоседнут) од стране Ројмен Сукуне, моћне Клетве. Због Сукунине зле нарави, сви чаробнјаци су потребни да га убију, а самим тиме и Јуџија, одмах. Како год било, без обзира сто је запоседнут, Јуџи је и даље у могућности да задржи контролу над већином свог тела. Видевши ово Саторо Гоћу, Мегумијев учитељ, одлуције да га доведе у Токио Џуџуцу високу школу да предложи план његовим надређенима: да одложе Јуџијеву смртну казну док не поједе све Сукунине прсте, дозвољавајуци им да убију Сукуну једном и заувек.

Продукција[уреди | уреди извор]

Године 2017. Геге Акутами је објавио Токио Метрополитан Крс Техникал Скул, серијал од 4 чаптера који се емитовао у Џамп ГИГА од априла 28. до јула 28. Овај серијал ће касније служити као почетак Џуџуцу Кајзена, стога да је ретроактивно назван Џуџуцу Кајзен 0. Акутами је почео публикацију Џуџуцу Кајзена 2018 у 14. издању Викли Шонен Џампа, публикованог 5. марта 2018.

Акутама је изјавио да је Неон Џенесис Евангелион био инспирација за њега да измисли митолошки аспект серијала. Акутами је фан хорор филмова, и то је приказано у серијалу, поготово то сто је био опседнут са филмовима пронађених снимака. Акутама је практично фан Јошихиро Тогашиа, аутора Ју ју Хакушо и Хантер х Хатнер. Акутами је такодје фан Тите Кубоа, аутора Блича, и у интервјуу са њим причао о томе како постоје сличности у њиховим радовима. На његов стил цртанја утицао је Тогасхи Кубо, Масаши Кишимото (Наруто) и Јусуке Мурата (Ајшилд 21 и Ван-Панч Мен илустратор). Акутамине речи "одбацује емоционалне аргументе", али Акутами је то рекао као Даисуке Ашихара, Врлд Тригеров аутор, чији магични систем у серијалима је такође сличан Тогашијевом серијалу, он је покушавао да нађе и произведе сопствени стил.

У октобру 2020. Акутами је изјавио да је имао крај и главни изглед приче испланиран, али пут између остаје "прилично слободан". У фебруару 2021. Акутами изјавлјује да ће се серијал вероватно завршити у наредне две године, али такође је додао да нема сигурност у ту изјаву. Он зна како ће се прича Мегуми Гушигуроа заврсити, али не и за Сукуну. 9. јун 2021, је објављено да ће доћи до паузе у манги због Акутаминог здравственог стања, и манга је наставила са публиковањем 2. августа исте године.

Медије[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Џуџуцу Кајзен је написао и илустровао Геге Акутами. Серија је започела у Шуеишијевом недељном часопису Шонен Џаамп 5. марта 2018. Шуеиша прикупља њена поглавља и објављује их у појединачним Танкобон поглављима. Први том је објављен 4. јула 2018. Од 4. јуна 2021. године објављено је шеснаест поглавља.

Шеуиша је почео симултано објављивати серију на енглеском језику у апликацији и на веб локацији Манга Плус у јануару 2019.Виз Медија је објавила прва три поглавља за своју иницијативу „Џамп Старт“. У марту 2019. Виз Медија је најавила штампање серије у Северној Америци. Први том је објављен 3. децембра 2019. Од 1. јуна 2021. године објављено је десет томова.

Новеле[уреди | уреди извор]

Два романа које је написао Балад Китагуни објављена су под отиском Џамп Ј-Букс. Први, под насловом Џуџуцу Кајзен: Ику Натсу до Каеру Аки, објављен је 1. маја 2019. Други роман, насловљен Џуџуцу Кајзен: Иоаке но Ибара Мицхи, објављен је 4. јануара 2020.

Аниме[уреди | уреди извор]

Аниме адаптација најављена је у 52. броју Недељника Шонен Џумп објављеном 25. новембра 2019. Аутор манге Геге Акутами и главни чланови глумачке екипе појавили су се на Јумп Фесту '20, 22. децембра 2019. Аниме је у продукцији  МАППА, а режирао га је Сунгху Парк. Хироши Секо је био задужен за сценарије, Тадаши Хирамацу је дизајнирао ликове. Иако је аниме 19. септембра 2020. године имао завидан стриминг на Јутјубу и Твитеру, званично је емитован на МБС-у и ТБС-у од 3. октобра 2020. до 27. марта 2021. Серија је имала 24 епизоде. Од 3. епизоде ​​надаље серија укључује аниме кратке филмове под насловом "Јују Санпо", који се фокусирају на свакодневни живот ликова.

Аниме је лиценцирао Кранчирол за стримовање изван Азије. Кранчирол је објавио дабове за серију на енглеском, шпанском, португалском, француском и немачком који су премијерно приказани 20. новембра 2020, а енглески даб је такође премијерно приказан на ХБО Максу 4. децембра 2020. У југоисточној Азији и јужној Азији, Медиалинк је лиценцирао серију и емитовао је на iQIYI. Компанија је такође објавила серију на Нетфликсу у југоисточној Азији, Индији, Хонг Конгу и Тајвану 3. јуна 2021.

Музика[уреди | уреди извор]

Оригинални саундтрек аниме серије Џуџуцу Кајзен компонују Хироаки Цуцуми, Иошимаса Теруи и Ариса Окехазама. Прва уводна тема серије је "Каикаи Китан", у извођењу Еве, док је прва завршна тема "Лост ин Парадајс са АКЛО" у извођењу АЛИ -ја. Друга уводна тема је "Вивид Вице", у извођењу Хуа Екстендед, док је друга завршна тема "ритурн ит бек", коју изводи Цо Шу Ние. Оригинална музика је објављена на  сету 2 ЦД-а 21. априла 2021. Аниме Лимитед је 21. априла 2021. године дигитално објавио саундтрек у Северној Америци, Европи и Океанији, а у четвртом кварталу 2021. на ЦД -у и плочи.

Видео-игре[уреди | уреди извор]

У јуну 2021. РПГ који је бесплатан за играње је најавлљен од стране Сумзапа за паметне телефоне.

Остало[уреди | уреди извор]

Књига за фанове, под називом Џуџуцу Кајзен Офишл Фенбук, која садржи ексклузивне информације о серији, профиле ликова, коментаре аутора, интервју и посебан дијалог између Акутамија и аутора Блича, Титеа Кубоа, објављена је од стране Шуеише 4. марта 2021. године.

Одзив[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Џуџуцу Кајзен био је 6. на петој Некст Манга додели награда у категорији Штампа 2018. Серија је на веб страници Хониа Клуба 2019. године заузела 1. место на листи „Препоручени стрипови запослених у књижари“ . Добитник је треће награде Цутаиа Комик 2019. године. Исте године манга је номинована за 65. награду Шогакукан Манга у категорији Шонен. Серија је заузела 31. место на листи "Књига године" часописа Да Винчи за 2021. годину. Џуџуцу Кајзен је био на врху Алу-ове манга заједнице „Мај Манга Бест 5“ 2020, на којој је учествовало 46.641 корисника (путем Твитера), а Џуџуцу Кајзен 0 је завршио на 43. месту. На анкети Манга Сосенкио 2021, телевизије Асахи, у којој је 150.000 људи гласало за својих 100 најбољих манга серија, Џуџуцу Кајзен је на 19. месту. Џуџуцу Кајзен је освојио Велику награду Мандо Кобајаши Манга 2020, коју је створио комичар и ентузијаст манга Кендо Кобајаши, у којој се победник сваке године одлучује на основу његовог личног укуса. Манга је номинована за 25. годишњу награду за културу Тезука Осаму 2021.

Продаје[уреди | уреди извор]

Манга Џуџуцу Кајзен имала је 600.000 примерака у оптицају до децембра 2018. године, 770.000 примерака у оптицају до 1. фебруара 2019. године, 1,1 милион примерака у оптицају до фебруара 2019. године, 2 милиона примерака у оптицају у јуну 2019, 2,5 милиона примерака у оптицају до новембра 2019. године, 4,5 милиона примерака у оптицају до маја 2020. године, 6,8 милиона примерака у оптицају до септембра 2020. године, и преко 10 милиона копија у оптицају до октобра 2020. што значи да је тираж порастао 400% у једној години, а око 230% у пола године. Од децембра 2020. серија је имала 15 милиона примерака у оптицају. До 13. јануара 2021. серија је имала више од 20 милиона примерака у оптицају, и повећала се на 25 милиона примерака у оптицају до 26. јануара. Од фебруара 2021. године, манга је имала више од 30 милиона примерака у оптицају. До почетка марта 2021. серија је имала у оптицају више од 36 милиона примерака, и до до краја месеца, манга је имала преко 40 милиона примерака у оптицају. Од априла 2021. године, манга је имала више од 45 милиона примерака у оптицају. Од маја 2021. године, манга је имала више од 50 милиона примерака у оптицају.

Џуџуцу Кајзен била је пета најпродаванија серија манга у 2020. години (у периоду од новембра 2019. до новембра 2020.), са 6.702.736 продатих примерака. У јануару 2021. године, тадашњих првих петнаест чаптера Џуџуцу Кајзен-а (укључујући и том 0) заузело је 15 од 16 најбољих 16 места на Орицоновој недељној ранг листи манги (недеља од 11. до 17. јануара), надмашио их је само Напад Титана, 33. том, који је био на врху листе. Џуџуцу Кајзен била је друга најпродаванија манга у првој половини 2021. године (период између новембра 2020. и маја 2021. године), иза Демон Слејер-а: Кимецу но Јаиба, са преко 23 милиона продатих примерака, док је 16 поглавља (укључујући поглавље 0), било међу 25 најпродаванијих поглавља манги.

Аниме[уреди | уреди извор]

Аниме Џуџуцу Кајзен награђен је "Анимеом године" на 5. додели награда Кранчирол Аниме 2021. године, док је Риомен Сукуна победио у категорији "Најбољи антагонист", а "Лост ин Парадајс са АКЛО" од стране АЛИ -а у категорији "Најбоља завршна тема". У јануару 2021. године откривено је да је аниме серија друга најгледанија аниме серија на Кранчиролу 2020. године, иза Блек Кловер-а, и да се гледала у 71 земљи и територији, укључујући Северну Америку, Јужну и Централну Америку, Европу, Средњу Европу, Источну и Северну Африку, Африку, Азију и Океанију. Званични музички спот првог отварања серије, "Каикаи Китан" од Еве, достигао је 100 милиона прегледа на Јутјубу у априлу 2021. године, што је једно од првих аниме отварања које је достигло такав број прегледа.

Мицах Петерс из Рингер-а рекао је да, иако "фокусирано извођење" шонен серијала чини аниме "бесконачно гледљивим", његова "специфичност, њена личност, лако гледљив стил" чине емисију посебном. Он је додао: „Као и код Парковог претходног рада, постоји раскошна количина еуфорије, скупе анимације са омогућеним мо-кеп-ом, које испоручују акцију коју су стрипови обећали“. Паул Томас Чапман из Отакуа у САД назвао га је "врхунским примером просечног материјала повишеног одличном изведбом", додајући да је сличан Бличу и Јују Хакушоу. Чапман је прокоментарисао да Сунгху Парк "ставља" битдаун "у наративне тактове", будући да је у стању да "пређе од шашаве комедије до застрашујућег хорора у трену", те да он и екипа МАППА "чине да се ова приповедачка променљивост чини без напора". Ана Диаз из Полигона истакла је 17. епизоду, хвалећи третман серије према њеним женским ликовима, другачијим од осталих серија шонен. Диаз је написала: "Џуџуцу Кајзен иде корак даље од избегавања родних стереотипа представљајући различите женске перспективе. Није да постоји прави начин да се ове младе жене носе са јединственим притисцима са којима се суочавају. Прича им омогућава да се не сложе и да се боре за њихове перспективе и њихово место “. Закључила је: "Распрострањени успех емисије сигнализира да публика није само спремна за промене, већ и активно жуди за њима. Сада сваки други стваралац има зелено светло да у своје емисије упише све врсте жена"

  1. ^ а б „The Official Website for Jujutsu Kaisen”. Viz Media. Приступљено 3. 10. 2019. 
  2. ^ Ressler, Karen (25. 2. 2018). „3 New Manga Launch in Shonen Jump in March”. Anime News Network. Приступљено 9. 12. 2018.