Корисник:Karolinaaaaaaaaa/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Субура
Karolinaaaaaaaaa/песак2
Жанркрими, акција
Темељи се нароману Ђанкарла де Каталда и Карла Бонинија
РежијаМикеле Плачидо, Андреа Молајоли, Ђузепе Капотонди
УлогеАлесандро Борги, Ђакомо Ферара, Едуардо Валдарнини, Филипо Нигро, Франческо Аквароли, Клаудија Герини
ЗемљаИталија
ЈезикИталијански, римски дијалекат
Број сезона3
Време трајања40-62 мин (по епизоди)
ПродукцијаCattleya, Rai Fiction, Netflix
ДистрибуцијаНетфликс

Субура је италијанска телевизијска серија чија је радња смештена у Риму, а која је инспирисана истоименим филмом из 2015. године, који је и сам заснован на роману Ђанкарла Де Каталда и Карла Бонинија.[1] Ово је прва оригинална италијанска серија на Нетфликсу.[2]

Прва сезона, коју су режирали Микеле Плачидо, Андреа Молајоли и Ђузепе Капотонди, објављена је на Нетфликсу 6. октобра 2017.[3] Нетфликс је 29. јануара 2018. потврдио другу сезону серије[4], која је објављена 22. фебруара 2019.[5] Дана 4. децембра исте године, потврђена је и трећа, а уједно и последња сезона, која је објављена 30. октобра 2020.[6]

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Прва сезона[уреди | уреди извор]

Серија прати догађаје разних ликова међу којима су политичари, криминалци и обични људи, умешани у криминалне послове града Рима, ради доделе уговора за изградњу Туристичке луке у Риму, у округу Остија.

У фебруару 2008. године, након што је градоначелник Рима најавио оставку, Самурај, криминални директор римског подземља, има само 21 дан да заврши куповину неког земљишта на обали мора у Остији, чији је део у власништву Ватикана, а део имовина породице Адами, и да добије од Грађевинске комисије одобрење да одржи састанак на једној парцели тог земљишта. Ово је обавезан и прелиминарни корак у изградњи туристичке луке која ће морати да се изгради на том земљишту. Уговор о изградњи туристичке луке је у циљу мафијаша јужне Италије, стратешки за трговину дрогом (главна делатност породица Адами и Анаклети) као и за улазак у послове престонице.

Аурелијано Адами живи са оцем Тулијем и са својом сестром Ливијом. Сања да изгради колибу на земљишту Остије, која би припадала његовој мајци, која је умрла много година раније. Породица Адами се чврсто противи Аурелијановом пројекту, штавише, ни Ливија ни њен отац не обавештавају Аурелијана о плану да продају земљу Самурају и да тако уђу у посао у луци. Други главни лик, Спадино, припада породици Анаклети, по националности Синти, бави се диловањем дроге, али је незаинтересован за криминалне активности које организује његова заједница и не прихвата улогу која му се приписује од брата Манфредија и од мајке која му је уговорила брак са ћерком патријарха друге значајне синтске породице. Спадино је хомосексуалац, али своју оријентацију крије од породице. Породица Анаклети и породица Адами су противници у криминалним активностима у области Остије, која је под контролом Адамових када је у питању трговина дрогом.

Габријеле Маркили, трећи протагониста, изгледа као добар момак и син је полицајца, који жели да и он постане полицајац. Живи са оцем, али без његовог знања, поред студирања, бави се и продајом кокаина, снабдевајући све фестивале богатог Рима, на којима углавном учествују политичке и криминалне личности. Самурај га користи као пиона за своје интересе. Сара је бескрупулозни ревизор, ради у Ватикану и заједно са супругом управља компанијом која је заинтересована за земље Остије, које су на мети Самураја.

Амедео Чинаља је политичар, саветник општине Рим, поштен је и идеалиста, снажно осећа да је дужан бирачима, али је пун огорчености према странци у којој се не осећа заступљеним, већ потцењеним упркос његовом комисијском раду и интегритету. Он доживљава унутрашњи сукоб везан за његов морал, али ће бити приморан да направи компромис са Самурајем да би постигао своје циљеве, прелазећи на другу страну. Обојица су укључени у аферу земље Остије, један као Самурајев антагониста, а други као пион.

Друга сезона[уреди | уреди извор]

Догађаји почињу три месеца након завршетка прве сезоне, петнаест дана пред изборе за новог градоначелника Рима. Ово су кључни дани за будућност престонице.

Управо због овог пада великог друштвеног утицаја, борба између корумпираних политичара, Цркве и организованог криминала постаје још интензивнија. Власт над Римом је у средишту динамике друге сезоне која проширује свој „домет деловања“ у односу на прву која се врти око Ватикана и подручја Остије. Конкуренција за моћ је жестока, а ликови су све жељнији да је добију.

У трци за славу и поштовање у престоници, видимо протагонисте прве сезоне који су се, међутим, променили. У ствари, ако у првом циклусу епизода Аурелијано, Леле и Спадино имају за циљ да постану оно што јесу дистанцирајући се од старије браће и сестара, гломазних породица или очева у невољи, у епизодама друге сезоне они су одрасли.

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

Радња се одвија неколико дана након Лелеовог самоубиства и Манфредијевог буђења из коме, сада на интензивној нези и у кућном притвору. Сада Аурелијано и Спадино намеравају да освете Лелеа и све жртве Самураја. Након завршетка освете покушавају да се договоре са Чинаљом. Нови циљ њих двојице сада је управљање пословима Северног Рима, проглашавајући се за "нове краљеве Рима".

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезона Епизоде Објављивање
Прва 10 2017.
Друга 8 2019.
Трећа 6 2020.

Улоге[уреди | уреди извор]

Алесандро Борги као Аурелијано Адами

Ђакомо Ферара као Алберто "Спадино" Анаклети

Едуардо Валдарнини као Габријеле "Леле" Маркили

Франческо Аквароли као Самурај

Филипо Нигро као Амедео Чинаља

Клаудија Герини као Сара Монаски

Адам Дионизи као Манфреди Анаклети

Барбара Кикјарели као Ливија Адами

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Прве две епизоде ​​су премијерно приказане 1. септембра 2017. на 74. Међународном филмском фестивалу у Венецији.[7] Прва сезона је објављена на Нетфликсу у свим земљама у којима је услуга била доступна 6. октобра 2017[3]. Друга сезона је у потпуности објављена 22. фебруара 2019[5], док је трећа и последња сезона у потпуности објављена 30. октобра 2020.[6]

Пријем[уреди | уреди извор]

Према рецензијама Ротен Томатоес, прва сезона серије добила је одобрење од 100% са просечном оценом 8 од 10.[8]

Према Ханх Нгујену из ИндиВиреа, Субура је „нетфликсов италијански одговор на Наркос“, хвалећи њену фотографију и музику.[9] Џејд Будовски из Дисајдера такође прави аналогију са овом серијом, рекавши да „баш као Наркос, нетфликсов други велики међународни хит, Субура упознаје гледаоце са мноштвом ликова (које је понекад тешко пратити), темама корупције чак и у уваженим организацијама и доста дроге у промету“.[10]

Дејвид Вортон из Дејли Дот-а каже да „серија зна како да вас ухвати од самог почетка,” додајући да је „она преднаставак догађаја описаних у књизи и филму, тако да ако серија потраје довољно дуго, теоретски би могла да буде вернија адаптација књиге“.[11]

Субура је позната по томе што је прва италијанска ТВ серија у којој се појављује синти хомосексуални мафијашки лик (Спадино Анаклети).[12][13]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nast, Condé (2017-10-05). „Suburra: la serie, i (nuovi) protagonisti”. Vanity Fair Italia (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  2. ^ „Suburra la serie dal 6/10 su Netflix - Ultima Ora”. ANSA.it (на језику: италијански). 2017-07-13. Приступљено 2021-12-19. 
  3. ^ а б „Suburra la Serie TV su Netflix dal 6 ottobre, primo teaser trailer”. ComingSoon.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  4. ^ „Netflix rinnova Suburra per una seconda stagione”. ComingSoon.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  5. ^ а б „Suburra 2: Il trailer ufficiale della nuova stagione!”. ComingSoon.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  6. ^ а б „Suburra 3 su Netflix il 30 ottobre: Il videoannuncio e le prime immagini della stagione finale”. ComingSoon.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  7. ^ „Wormwood e Suburra in anteprima, le serie a Venezia 2017”. Optimagazine: ultime news, video e notizie italiane e dal mondo (на језику: италијански). 2017-07-27. Приступљено 2021-12-19. 
  8. ^ Suburra: Blood on Rome (на језику: енглески), Приступљено 2021-12-19 
  9. ^ Nguyen, Hanh; Nguyen, Hanh (2017-10-06). „‘Suburra’ Review: Netflix’s Italian Answer to ‘Narcos’ Is a Stylish Mix of Violence, the Vatican, and at Least One Orgy”. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  10. ^ „Move Over, ‘Narcos’ – Netflix’s ‘Suburra’ Is An International Game Changer”. Decider (на језику: енглески). 2017-10-06. Приступљено 2021-12-19. 
  11. ^ „'Suburra: Blood on Rome' shows off a unique story in a unique setting”. The Daily Dot (на језику: енглески). 2017-10-07. Приступљено 2021-12-19. 
  12. ^ Boni, Federico. „Suburra, la prima serie italiana Netflix con criminale gay - Gay.it”. www.gay.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19. 
  13. ^ „Gioventù bruciata - la Repubblica.it”. Archivio - la Repubblica.it (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-19.