Корисник:Ljupka Milenovic/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије

Остани крај мене је роман[1] француског писца Гијома Мисоа (Гијом Мисо) и представља једну од најпознатијих новела. Објављена је 2006. године.

О писцу[уреди | уреди извор]

Гијом Мисо је француски писац. Рођен је 1974. године у француском граду Антиб. Као дете много је волео да чита, па је био сигуран да ће једног дана писати новеле. Његова прва објављена књига је Skidamarink (2001.) трилер који почиње крађом Мона Лизе из Лувра. Након тешке саобраћајне несреће коју је имао, постаје заинтересован за искуства људи који су били близу смрти и том приликом пише књигу „Само буди овде" (Et après) 2004. о човеку који се враћа из мртвих. Та књига је продата у милион примерака у Француској, а преведена је на 23 језика. По њој је снимљен филм 2009. у којем глуми Џон Малкович. 2009. године Гијом је био други најпродаванији аутор у Француској, а 2011. је био трећи аутор по броју продаваних књига од 2008., одмах после Стефани Мајер и Харлана Кобена. До сада су његове књиге преведене на 34 језика и продате су у 11 милиона примерака широм света.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Сви смо се бар једном запитали: Да можемо да се вратимо у прошлост, да ли бисмо нешто променили у животу? Да можемо, да ли бисмо избрисали нешто због чега смо патили, због чега смо се кајали? Елиот има успешну каријеру хирурга. Он је шездесетогодишњи мушкарац који живи у Сан Франциску, а чији живот усрећује само ћерка Енџи. Елиотова највећа љубав, Илена, умрла је пре тридесет година. Једног дана, сплетом необичних околности, имаће прилику да упозна себе као младића, три деценије раније. Елиот је у то време био млад лекар, амбициозан и предан свом послу. У јеку седамдесетих година двадесетог века у Сан Франциску упознаје Илену и док се дешава необичан сусрет двојице Елиота, пред читаоцем се одвија нежна и снажна љубавна прича.

Цитати[уреди | уреди извор]

  • „Када су у питању књиге и пријатељи, најбоље је имати само неколико, али све добре.”
  • „Престаће да боли када се престанеш надати.”
  • „Јадна збирка малих тајни, то је све што је свако од нас. ”
  • [2]„У мирним данима увек мислите да сте их освојили. Мислите да сте их на крају коначно урадили. Да си их се решио заувек, сада и заувек. Али то се ретко дешава. Већину времена, демони су још увек тамо, вребајући негде у сенци. Неуморно чекајући тренутак када нам се спусти стража. А кад љубав нестане...”
  • „Чак и када се извини, овај тип укључује шарм. А најгоре је што ради. Дошла је до тачке у свом животу у којој више није очекивала ништа од мушкараца, иако је то није спречило да се заљуби у њих.”

Екранизација[уреди | уреди извор]

Хоћеш ли бити ту [3]је корејска драма, филм који је снимљен по овој књизи Гијома Мисоа. Овај филм 2017. је добио награду за најпопуларнији филм и био је номинован за награду за најбољег новог глумца.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мисо, Гијом (2006). Остани крај мене. 
  2. ^ Цитат из књиге Остани крај мене, Гијом Мисо
  3. ^ Филм, Хоћеш ли бити ту, 2016