Пређи на садржај

Корисник:Markoviic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
John Cooper Works
Џон Купер Воркс Хечбек
Унутрашњост аутомобила
Преглед
ТипСпортски аутомобил
ПроизвођачBMW
Производња2000 -
МоделиКупер, Кантримен, Пејсмен
ДизајнерМајкл Купер
Каросерија и шасија
Класахечбек, теренски аутомобил, кабриолет
Хронологија
Претходник"John Cooper Garages"

Џон Купер Воркс (енг. John Cooper Works) је енглески бренд аутомобила који је сада у власништву BMW-a (транскр. Бе-Ем-Ве) и користи се на његовим Мини возилима. Основао га је 2002. године Мајкл Купер, син Џона Купера, произвођача тркачких аутомобила.

У 2007. години, немачки произвођач аутомобила BMW је стекао права на име[1] и откупио компанију 2008. године[2].

Унапређења и модификације[уреди | уреди извор]

Купер (енг. Cooper)[уреди | уреди извор]

Први комплет је био надоградња од 126 КС за Мини Купера. Комплет се састојао од следећих компоненти:

  • Глава цилиндра са протоком и отвором
  • Ваздушни филтер
  • Цеви за убризгавање
  • Појачани издувни гас (назад од катализатора)
  • Ремапирана електронска управљачка јединица
  • Декоративни амблеми

Упркос својој цени од преко 2000 евра, овај комплет је понудио само повећање снаге од 11 КС, више спортску ноту издувних гасова и оштрији одговор на гас. Главна предност је била у томе што су ова побољшања, иако прилично мала, могла бити направљена на Куперу без угрожавања фабричке гаранције. 2004. године, компанија је укинула Купер комплет и увела Саунд Кит специјализован за Купер модел. Звучни комплет се састојао од јединственог система за усис ваздуха, издувног система са мачјим леђима и ремапа електронске управљачке јединице.

Купер С Р52, Р53[уреди | уреди извор]

Први Тјунинг Кит који је био доступан је била надоградња за Купер ЕС, који производи укупно 200 КС. Произведен 2003. године, комплет се састојао од следећих компоненти[3]:

  • Појачана глава цилиндра, са протоком гаса и портовима
  • 11% смањење величине ременице компресора, чинећи да се исти компресор окреће брже за одређену брзину мотора
  • Свећице за 1 корак хладније, хладнији температурни опсег
  • Побољшани издувни систем (одржавање истог заглавља и катализатора)
  • Ремапирана електронска управљачка јединица
  • Украсне значке, појединачно нумерисана плочица мотора и сертификат потписан од стране Мајка Купера

У то време, комплет није могао да се наручи у фабрици, већ је морао да се накнадно угради код Мини дилера или од самог Џон Купер Воркса са седиштем у Западном Сасексу, али од краја 2005. године, Купер ЕС се могао наручити уз надоградњу директно из фабрике BMW-а.

Крајем јула 2004. године, лансиран је знатно побољшан пакет 210 који је додатно повећао снагу на 210 КС, са следећим компонентама[4]:

  • Побољшани ињектори
  • Пресликана електронска управљачка јединица за ињекторе
  • Побољшани систем за усис ваздуха и ваздушни филтер са клапном контролисаним вакуумом
  • Верзије 200 и 210 долазе са 2 сертификата величине А4, један за инсталацију, а други за аутентичност, јер је сада у 2022. порекло веома важно

„Саунд Кит“ (Купер) је стављен на располагање у исто време, који се састоји од издувног система са мачјим леђима и ваздушног филтера, дајући јачу и више спортску ноту издувних гасова и повећање снаге од 3 КС за око 1100 евра.

Купер ЕС Р55, Р56, Р57[уреди | уреди извор]

Мини је 2007. године издао сет за подешавање за нову верзију аутомобила "ЕР56". Ова нова верзија сада има турбо пуњење за разлику од компресованог, сам комплет се веома разликује од оног претходног Купера ЕС. Састоји се од побољшаног индукционог система, издувних гасова и ремапа електронске управљачке јединице. Овај комплет повећава снагу на 192 КС. Број обртног момента се пење за 10 Нм на 250 Нм. Убрзање од 0-100 км/ч (0-62 м/ч) је сада 6,8 секунди, а највећа брзина од 232 км/ч је сада могућа. Овај комплет се обично назива "Стејџ 1", иако ова номенклатура никада није званично коришћена од стране Џон Купер Воркса или Бе-Ем-Веа.

Према речима Мајка Купера, овај комплет би створио „најбржи Мини икада произведен“[5], пре свега због додатног обртног момента и убрзања у брзини.

У 2011. години, Џон Купер Воркс сет за подешавање је ажуриран за Купер ЕС Ел-Си-Ај. Комплет се састоји од побољшаног издувног система, усисног система, издувне гране и ремапа електронске управљачке јединице. Комплет за подешавање укључује малу плочицу са јединственим серијским бројем постављеним на мотор, као и предње и задње амблеме.

Фабрички Џон Купер Воркс Р56[уреди | уреди извор]

Средином 2008. године, Мини је представио нови додатак породици - Мини Џон Купер Воркс. Ово у ствари није још један комплет за напајање, већ потпуно нова верзија ЕР56 Минија. Ова нова верзија долази са великим разликама у односу на фабрику, у поређењу са комплетом снаге од 192 КС који се може испоручити преко мреже дилера:

  • Максимална снага од 208 КС при 6000 обртаја/мин и 260 Њм обртног момента. Ово се постиже помоћу новог, унапређеног турбо пуњача и издувних гасова већег пречника. Време од 0 до 100 км/ч је смањено на 6,3 секунде (6,6 у случају Клабмена). Међутим, потрошња горива и емисије су такође порасле у поређењу са комплетом од 192 КС, који нема промене у поређењу са стандардним Купер ЕС од 175 КС .
  • Електронски диференцијал са ограниченим проклизавањем. Ово је бесконачно променљиво између 0% и 50%.
  • Динамичка контрола проклизавања као стандардна опрема на свим актуелним Бе-Ем-Ве моделима. Џон Купер Воркс је прва варијанта Минија која долази са овом контролом, који до данас није доступан чак ни као опција на другим варијантама. Главна разлика између овог и постојеће динамичне контроле проклизавања је могућност да се „премапирају“ параметри за системе контроле вуче и стабилности, како би се омогућила више спортска вожња.
  • Брембо Џон Купер Воркс кочнице са 4 потпорне чељусти, које се састоје од: четвороклипних алуминијумских фиксних предњих кочионих чељусти завршених црвеном бојом са логотипом, црвено обојених једноклипних задњих кочионих чељусти, перфорираних и ужљебљених вентилираних предњих кочионих дискова, те тако и задњи кочиони дискови.

Фабрички Џон Купер Воркс Џи-Пи[уреди | уреди извор]

Уобичајено назван Џи-Пи 2, Џон Купер Воркс Џи-Пи из 2013. године је ограничена верзија, оријентисана за стазу. Производња је била ограничена на 2000 јединица широм света. Овај модел се може похвалити са мотором од 218 КС, турбо 1,6 Л са директним убризгавањем мотора са четири цилиндра, што му даје време од 0 до 60 миља по часу за 6,1 секунду и највећу брзину од 250 миља по часу. Мотор је у суштини идентичан који се користи у другим моделима Џон Купер Воркс из 2013. године, са благим повећањем компресије због скромног повећања снаге. У складу са својим бескомпромисним коренима, 6-степени мануелни мењач је био једини понуђени мењач. Овај модел такође има ексклузивне точкове од 17 инча, гуме високих перформанси дизајниране у специјалном партнерству, подесиви завој преко вешања са ревидираном геометријом јединственом за Џи-Пи предње чељусти Брембо са 6 клипова позајмљене од Бе-Ем-Веа 135и, пуну ладицу и функционалан задњи дифузор, спојлер монтиран на поклопцу са елементом од карбонских влакана, црвени поклопци ретровизора, кочиони канали, ознаке са потписом, пар Рикаро спортских седишта специјалног издања и уклањање задњих седишта на уштедети тежине. Комплет за контролу стабилности има додатни "Џи-Пи режим" ексклузиван за овај модел који дозвољава већи степен проклизавања точкова уз задржавање функције електронског диференцијала ограниченог проклизавања заснованог на кочници. 500 примерака продатих у Сједињеним Америчким Државама првобитно се продавало за 39.950 долара[6] и били су доступни само у једној конфигурацији.

Значај у историји трка:

  • Мини је потврдио да је стазу Нирбургринг прешао за 8 минута и 23 секунде – што је побољшање у односу на претходни модел за 19 секунди.[7]
  • Са моделом Џи-Пи 2, Џон Хјум Старији је освојио Targa Newfoundland Grand Touring дивизију 2014. и поново 2017. године.

Фабрички Џон Купер Воркс за 2015. годину[уреди | уреди извор]

MotorPress.ca је извршио рецензију овог модела и дао му оцену 8,3 од 10, хвалећи његове возне карактеристике и моћан мотор. Џон Купер Воркс је моћна компанија.[8]

Кантримен[уреди | уреди извор]

Џон Купер Воркс Кантримен је први модел са петоро врата из Минија који је представљен 2012. године на сајму аутомобила у Женеви и Њујоршком Ауто-Сајму.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „BMW officially acquires the John Cooper Works brand”. Autoblog (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ „Review: MINI John Cooper Works Clubman”. belfasttelegraph (на језику: енглески). ISSN 0307-1235. Приступљено 2022-05-15. 
  3. ^ https://www.motoringfile.com/howto/JCW_MCS_install.pdf
  4. ^ https://www.outmotoring.com/images/how_to/MIN_JCWUPGRADE_gen1.pdf
  5. ^ Bridger, Gabriel (2007-07-31). „R56 JCW Kit Stage 1 Update”. MotoringFile (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  6. ^ Sabatini, Jeff (2012-11-10). „2013 Mini John Cooper Works GP”. Car and Driver (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „2013 Mini John Cooper Works GP @ Top Speed”. Top Speed (на језику: енглески). 2012-03-28. Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ „2016 MINI John Cooper Works ( JCW ) | www.motorpress.ca” (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15.