Корисник:Milanmatejic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

The Lord of the Rings: War in the North је акциона РПГ видео игра из 2011. године, коју је развила компанија Snowblind Studios, а објавила Warner Bros за PlayStation 3, Xbox 360 и Microsoft Windows.[1] Ово је прва видео игра заснована и на епском роману Џ. Р. Р. Толкина из 1954. године Господар прстенова, и на филмској трилогији Питера Џексона објављене 2001.године (Дружина прстена)[2], 2002. године (Две куле)[3] и 2003. године (Повратак краља)[4].

Господар прстенова
Официјални логотип
Девелопер(и)Snowblind Studios
Издавач(и)Warner Bros продукција
ПлатформеPlayStation, Windows, Xbox,
Излазаксептембар 2011. године
Жанр(ови)РПГ (игра улоге)
МодификацијеВидео-игра за једног играча, видео-игра за више играча

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Игру можете започети као један од три лика: Ерадан (ренџер), Фарин (патуљак) и Андриел (вилењакиња). Приликом почетка било ког нивоа, играч бира једног од ових ликова (може остати исти или се променити). Сваки лик има своје јединствено оружје и способности.[5]

Ерадан може да користи лук или дворучни мач и штит. Његове вештина је прикрадање, а његове способности му омогућавају да прати трагове других ренџера до тајних скровишта у којима се налазе разни предмети и оружје.

Фарин користи тешка дворучна оружја као што су секире, једноручно оружје и штит или самострел. Његова главна вештина је борба у блиском растојању. Он може да открије пукотине и слабости у зидовима и стенама. Разбија их да би пронашао новац, предмете и драгуље.[5]

Андриел користи штап и штит или само штап. Њене главна одлика је бацање чаролија.[5] Такође може да прави напитке од разних састојака, а њена специјална способност јој омогућава да пронађе тајне пролазе

Радња[уреди | уреди извор]

Игра почиње доласком Ерадана, Андриел и Фарина у гостионицу у месту Бри[6], где срећу Арагорна. Они га обавештавају да је пре три дана дунеданска[7] стража у Сарн Форду била нападнута од стране Назгула[8] .Они желе да по сваку цену пронађу прстен и предају њиховом краљу Саурону чиме би он стекао неограничену моћ. Такође му причају како су чули да један од најоданијих Сауронових слуга по имену Агандар, по његовој наредби формира војску у рушевинама Форноста. Арагорн им на то објашњава да хобит по имену Фродо Багинс, поседује прстен који има велику моћ и да је он на путу ка Брију. Такође им сугерише да ако непријатељ узме прстен од њега, да ће то значити сигурну пропаст за слободне народе Средње земље. Због тога, он моли тројку да одврате орке у Форносту[9].

У Форносту, тројка спасава Великог орла кога су орци заробили. Орао открива да се зове Белерам, и да је из Магловитих планина у служби Гвајхира. Када му испричају о Агандаровим намерама, он нуди своју помоћ. Потом сусрећу Еладана и Елрохира, Елрондове синове, којима такође говоре о Агандару и својој мисији да га омету. Близанци, међутим, предлажу да уништите Агандарa. У цитадели у центру рушевина, група проналази и суочава се са Агандаром, али им он бежи. Пошто не могу да предвиде Агандаров следећи потез, сваки члан групе одлучује да се врати својим надређенима: Белерам код Гвајхира у Магловитим планинама, Еладан и Елрохир код Елронда у Ривенделу[10], а тројка код свог капетана, Халбарада, у Сарн Форду.

Халбарад им говори да је Арагорн напустио Бри[6] у друштву четворице хобита и кренуо ка Ривенделу[10], саветујући их да га следе. Након што прођу кроз насипе гробница, стижу у Ривендел, где их дочекују Елронд, Гандалф и Арагорн. Они им објашњавају да је прстен код хобита Фродо Багинса , и да га он носи на једино место на коме прстен може бити уништен. Формирана је дружина од девет чланова који заједно са њим носе прстен како би га уништили. Тројка пита како могу да помогну, а Гандалф објашњава да је највећа тренутна брига Агандар, јер су његова мисија и локација непознати. Елронд претпоставља да вероватно планира напад на Ривендел и да је отишао у Етенмур да појача своју војску троловима.

Тројка одлази у истраживање Етенмура, где поново срећу Белерама, који им каже да су орци и тролови у том делу формирали војску под командом каменог џина по имену Баргрисар. Он води рат против Орлова. Због тога је неколико Орлова дошло у Етенмур да га убију. Тројка се слаже да помогне, и на крају проналазе и слабе Баргрисара, омогућавајући Белераму да га уништи. Њима се тада придружују Гвајхир и два друга орла, Барантор и Арменел. Гвајхир претпоставља да је Баргрисар вероватно радио под командом неког другог. Тројка се враћа у Ривендел са Белерамом, Барантором и Арменелом, где им Елронд каже да је група безбедно отишла да уништи прстен. Такође је пронашао доказе да се орци из планине Гундабад налазе у Етенмуру.

Прстен из филмске трилогије

На крилима Орлова Андриел, Фарин и Ерадан долазе близу Гундабада. Док се пењу, виде масивну војску оркова која се окупља у долини. Наилазе на тела многих патуљака, а један умирајући патуљак им каже да је група патуљака дошла у Гундабад да активира тајно оружје којим би уништили војску оркова. Саопштава им да Норди има кључ за управљање оружјем и да је још увек жив у одајама. Тројка проналази Нордија, и заједно покушавају да активирају оружје. Тројка им помаже, и када је оружје активирано, чује се рог, од чијих одјека тврђава почне да се руши. Патуљци објашњавају да је функција оружја уништење целе тврђаве. Међутим, Орлови тада улете у одају, спасавајући тројку и два патуљка, и одводе их у дом патуљака, Нординбад, тајно планинско утврђење. Норди представља Андриел, Фарина и Ерадана свом оцу, Горину, господару Нординбада. Горин им каже како Агандар покушава да се удружи са Ургостом, змајем који живи у близини. Тројка се добровољно јавља да пронађе Ургоста и сазна његове намере.

Сазнају да је Агандар понудио Ургосту Нординбад у замену за помоћ у уништењу Севера. Међутим, Агандар још увек не поседује Нординбад, и Ургост неће му се придружити док не постане његов власник. У сваком случају, Ургост не мари превише за Нординбад. Уместо тога, он жели Карн Дум, тврђаву у Ангмару, која је тренутно под контролом Агандара. Ургост не жели створити непријатеља од Саурона узимањем тврђаве од Сауроновог савезника. Он предлаже тројци да узму тврђаву и предају је њему у замену за његову неутралност у рату. Такође им каже да, ако желе да спасу Нординбад, морају убрзати, јер је под опсадом док разговарају.

Орлови нападају освајачке куле, док тројка помаже у одбрани дворишта. Нординбад је успешно одбрањен, иако су Барантор и Арменел погинули, а Белерам је озбиљно рањен. Патуљци носе Белерама унутар да би му пружили лечење, док тројка креће ка Карн Думу да се суочи са Агандаром. Боре се путем ка врху, али их нападне звер. Изненада, појављује се Белерам и убија је. Иако је и даље рањен, каже им да ће бити ту за њих ако буде потребно у борби против Агандара. Суочавају се са Агандаром и у току битке, Белерам напада, дижући Агандара у ваздух. Међутим, Агандар успева да га прободе и убије. Овај напад, међутим, омогућава да тројка изненади и убије Агандара. Док умире, зове Саурона за помоћ, али ништа се не дешава. Тада стиже Ургост, обавештавајући их да је Саурон поражен и Прстен уништен. Ургост преузима власт над Карн Думом, док тројка креће назад ка Ривенделу.

У алтернативном завршетку, играч не позива Белерама за помоћ у борби са Агандаром, Белерам преживљава и придружује им се на путу кући.

Развој[уреди | уреди извор]

Компанија Warner Bros

У првој објави 18. марта 2010, Warner Bros је најавио да Snowblind Studios прави игру за PlayStation 3, Xbox 360 и Windows. У марту 2009, Warner је стекао право за прављење игара заснованих на филмској серији од Electronic Arts[11], а у мају 2009. стекли су права на игре засноване на књижевној серији од Vivendi Universal Games. То је омогућило Warneru да укључи обе компаније, New Line Cinema и Middle-earth Enterprises, у развој игре. [12][13]Ово је друга Lord of the Rings игра компаније Warner Bros[1], али прва за коју су поседовали права и за оба филма и за књигу. У њиховом првом саопштењу, Warner је најавио да ће игра обухватати земље,карактере и ликове из романа, као и делове приче који су познати из претходних филмова.

Игра је први пут приказана на E3 у јуну 2010. године. Следећи демо је био доступан на Gamescom-у у августу, са делом нивоа везано за Етенмурс. Игра је затим приказана на Game Developers Conference у марту 2011. године. Затим је игра приказана на E3 у јуну 2011. године, када је Белерам први пут откривен, приказан је демо нивоа Форност и вештине ликова су детаљно демонстриране. [14]2. августа, WB Games је најавио да ће игра бити објављена у Северној Америци 1. новембра за све платформе.

Оцене[уреди | уреди извор]

The Lord of the Rings: War in the North је био оцење на различитим платформама ; PC верзија игрице је добила оцену 66 oд 100 на сајту Metacritic-u[15][16][17], на основу двадесет пет рецензија; PlayStation 3 верзија ове игре је добила оцену 63 од 100, на основу тридесет пет рецензија, док Xbox 360 верзија је добила оцену 61 од 100, на основу тридесет осам рецензија.

Уредник официјалног Xbox-овог магазина Камерон Луис оценио је игру са 7.5 oд 10. Био је критичан због сличности између три главна лика, и не тако великог броја непријатеља у игри.[18]

IGN-oв уредник Стивен Хупер је оценио игру сa 7 oд 10 на свим платформама.[19]

Eurogamer-ov Џефри Матулеф оценио је Xbox 360 верзију са оценом 4 od 10. Приметио је да у игри постоје доста багова и оценио игру као помало досадну.[20]

Каролин Петит са GameSpot-a оценила је PlayStation 3 и Xbox 360 верзије игре оценом 6 од 10. Иако је похвалила графику, била је критична према аутоматском чувању, вештачкој интелигенцији непријатеља и техничким проблемима.[21]

Џо Џуба из Game Informer-a оценио је PlayStation 3 верзију игре са 5.5 од 10 сматрајући је недовршеном. И он је имао примедбе на озбиљне грешке багове игри.[22]

Џоел Грегори из PlayStation Official Magazine - UK такође је оценио игру са 4 од 10. И он је сматрао да је лош тренутак за објављивање игре. Критиковао је недостатак различитости између ликова, као и лош развој ликова.[23]

Џош Ладин из Game Revolution-а оценио је игру са B−. И он је критиковао досадну карактеризацију. О борбеном систему је написао "нема ничега посебно иновативног у њему, али је све солидно." Такође је био веома критичан према баговима које успоравају игру. Закључио је "War in the North је добар избор за класичну акцију-RPG забаву. Није невероватна, али је компетентна и свакако једна од бољих игара које су се појавиле."[24]

Табела са оценама[уреди | уреди извор]

оцене
критичари Xbox 360 Playstation 3 PC
Metacritic 61/100 63/100 66/100
официјални Xbox-ов магазин 7.5/10
IGN 7/10 7/10 7/10
Eurogamer 4/10
GameSpot 6/10 6/10
Game Informer 5.5/10
PlayStation Official Magazine - UK 4/10
Game Revolution B- B- B-

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Официјални сајт Warner Bros компаније WarnerBros.com | Motion Pictures | Company”. www.warnerbros.com. 
  2. ^ IMDb-ова рецензија филма првог дела трилогије Jackson, Peter (2001-12-19), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, New Line Cinema, WingNut Films, Marzano Films, Приступљено 2024-05-20 
  3. ^ IMDb-ова рецензија за други филм трилогије Jackson, Peter (2002-12-18), The Lord of the Rings: The Two Towers, Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, New Line Cinema, WingNut Films, The Saul Zaentz Company, Приступљено 2024-05-20 
  4. ^ IMBd-ова рецензија за трећи филм трилогије Jackson, Peter (2003-12-17), The Lord of the Rings: The Return of the King, Elijah Wood, Viggo Mortensen, Ian McKellen, New Line Cinema, WingNut Films, The Saul Zaentz Company, Приступљено 2024-05-20 
  5. ^ а б в „Упутство за играче” (PDF). 
  6. ^ а б Господар прстенова: Дружина прстена (на језику: српски), 2024-01-03 
  7. ^ Dúnedain (на језику: енглески), 2024-02-11, Приступљено 2024-05-20 
  8. ^ Nazgûli (на језику: бошњачки), 2015-02-26, Приступљено 2024-05-20 
  9. ^ Средња земља (на језику: српски), 2024-05-06, Приступљено 2024-05-20 
  10. ^ а б Rivendel (на језику: бошњачки), 2015-02-26, Приступљено 2024-05-20 
  11. ^ Arts, Electronic (2016-10-19). „Electronic Arts Home Page - Official EA Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  12. ^ „WarnerBros.com | Motion Pictures | Company”. www.warnerbros.com. Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ „Middle-earth Enterprises”. Middle-earth Enterprises (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  14. ^ „The Lord of the Rings: War in the North Hands-On Preview”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  15. ^ „Movie Reviews, TV Reviews, Game Reviews, and Music Reviews”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  16. ^ „The Lord of the Rings: War in the North critic reviews”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  17. ^ „The Lord of the Rings: War in the North critic reviews”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  18. ^ https://web.archive.org/web/20131114234953/http://www.oxmonline.com/lord-rings-war-north-review
  19. ^ „IGN Adria”. IGN Adria (на језику: српски). 2024-05-19. Приступљено 2024-05-20. 
  20. ^ „Eurogamer.net”. Eurogamer.net (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  21. ^ „Video Games Reviews & News”. GameSpot (на језику: енглески). 2024-05-16. Приступљено 2024-05-20. 
  22. ^ Juba, Joe. „The Lord of the Rings: War in the North Review - Losing The Battle, Losing The War”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  23. ^ „The Lord Of The Rings: War In The North review”. web.archive.org. 2014-08-28. Приступљено 2024-05-20. 
  24. ^ „Gejm revolution рецензија”. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]