Корисник:Miljana Stojanovski/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Grad Antananarivo

Antananarivo[уреди | уреди извор]

Antananarivo[1] je ekonomski centar, glavni i najveći grad Madagaskara. Bio je poznat po francuskom nazivu Tananarive, i kolonijalnoj skraćenici Tana. Ovaj grad danas broji 1.403.449 stanovnika.

Geografija[уреди | уреди извор]

Antananarivo se nalazi na središnjem delu ostrvu Madagaskar udaljen 145km od istočne obale i nalazi se na 1275m nadmorske visine.

Klima[уреди | уреди извор]

U ovom gradu postoje dve sezone. Od novembra do aprila je toplo i kišovito sa temperaturom od 21°C u januaru. Od maja do oktobra je hladno i suvo, sa temperaturom od 14°C u julu.

Istorija[уреди | уреди извор]

Za razliku od ostalih glavnih gradova južne Afrike, Antananarivo je već bio grad i pre kolonijalne ere. Pisana istorija Madagaskara je počela u 7.v kada su Arapi uspostavili trgovinske veze duž obala severozapadne Afrike. Evropski kontat je počeo u 1500im godinama kada je portugalski kapetan Diego Dias video ostrvo nakon što se njegov brod odvojio od flote koja je bila vezana za Indiju.

Antananarivo je osnovao kralj Andrijanjaka kao tvrđavu 1625 godine. Dugo je bio glavno selo naroda Hova koje je na kraju postalo grad sa oko 80.000 stanovnika.

U drugom delu 17. veka, Francuska je uspostavila trgovačke veze duž istočne obale. 1793. godine, Antananarivo je postao glavni grad kraljeva Merina. Njihova palata i dalje gleda na grad sa vrha grebena. Kada je dinastija Merina (naročito kralj Padma I) stekla kontrolu nad većim delom ostrva u 19. veku, Antananarivo je postao glavni grad većeg dela ostrva.

Stanovništvo je do 1950. godine poraslo na 17500. Francuska kolonijalna vlast ponekad je bila surova; ustanak 1947. godine bio je postignut krvoprolićem. Posle sticanja nezavisnosti 1960. godine, tempo rasta brzo se povećao. Vojska je preuzela vlast početkom 70ih godina i formirala socijalističku državu. Privreda je ppočela da opada, i do 1982. godine vlasti su bile primorane da usvoje program ya strukturalno prilagođavanje koje je nametnuo Međunarodni monetarni fond.

Stanovništvo[уреди | уреди извор]

Godine 2001. Antananarivo je imao 1.403.449 stanovnika. Populacija na Madagaskaru pretežno je mešana azijskog i afričkog porekla (manje ih je iz Azije). 52% ljudi ima indonežanska verovanja, 41% hrišćana i 7% muslimana. Glavni jezici su engleski, francuski i malagaski. [2]

  1. ^ „Antananarivo | national capital, Madagascar”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 2017-10-28. 
  2. ^ http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Antananarivo