Корисник:Nnile7/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Air Force је низ спортских патика које је произвео Nike, а започео је са Air Force 1[1], а затим је укључио Air Force 2, Air Force 3, Air Force STS, Air Force 5, Air Force XXV и Air Force 09. Air Force 1 створио је дизајнер Bruce Kilgore[2] и била је прва кошаркашка патика која је користила Nike Air технологију[3]. Патике се нуде у доњем, средњем и високом делу.

Опис[уреди | уреди извор]

Патике се продају у 5 различитих стилова, ниском, средњем, супер ниском, високом и супер високом. Средина долази са повезаним каишем. Високе Air Force 1 долазе са траком на чичак; средњи горњи каиш је причвршћен за ципелу, док је горњи каиш покретни и уклоњиви код неких верзија. Иако патика долази у различитим бојама и шемама боја, најчешће продате Air Force 1 су потпуно беле (такође се називају „бело на белом“), а друга по учесталости је једнобојна црна („црно на црном“).[4]

Још једна идентификациона карактеристика патике Air Force 1 је мали медаљон причвршћен на дну везице, али са рупама на обе стране, тако да се може уклонити помицањем са чипке патике. На медаљону је угравиран натпис „АF-1“, а уз њега је исписана година „'82“, а историјски је израђиван од метала сребрне боје. Његов оригинални дизајн био је кружнијег облика, али након редизајна 25. годишњице Air Force 1 патика 2007. године медаљон је правоугаоног облика. (Редизајн је такође подразумевао затварање натписа у белу пластику; то је одбачено у корист оригиналног материјала за медаљоне.

Историја[уреди | уреди извор]

Air Force 1 (или АF1 или АF-1) никада није првобитно названо Air Force . Bruce Kilgore је дизајнирао ципелу. Име је референца на Air Force One, авион који превози председника Сједињених Држава. Nike Air Force 1 првобитно се сматрао омиљеном патиком омладине из градских средина, посебно у Харлему, Њујорк; отуда и надимак „Горњи град“.

Air Force 1 произведен је 1982. године, а обустављен 1984. године. Поновно је издат 1986. године са модерним курзивним Нике логотипом са Swooshоm на дну на задњој страни патике. Нешто се променило у Air Force One од његовог стварања 1982. године, иако оригинални шавови на бочним плочама више нису присутни у модерним верзијама патике. Од тада је произведено преко 1.700 варијација боја, што доноси приближно 800 милиона Америчких долара годишње.[1][5] Продајом Air Force One путем интернета од стране одређених продаваца забранио је Нике који је ограничио испоруку патика.[6] Нике сада омогућава трговцима да нуде патике путем интернета.

Коришћење перформанси[уреди | уреди извор]

Као ципела за перформансе, АF1 се и даље користи за уличну игру, као и за професионалну игру. НБА играчи Jerry Stackhouse (који сада носи Адидас) и Rasheed Wallace носили су АF1 на терену.

У музици[уреди | уреди извор]

St Louis Rapper Nelly и његова група, St. Lunatics, сарађивали су на синглу из 2002. године под називом „Air Force Ones“ о патикама. Патика је такође у фокусу сингла из 2007. године " Classic (Better Than I've Ever Been)", сарадње између Kanye West, Nas, Rakim and KRS-One, који је продуцирао DJ Premier.

Продаја после тржишта[уреди | уреди извор]

Air Force One постао је омиљен у колекционарима патика, које се често називају главама патика. Одређени ретки стилови могу имати вишеструку вредност од своје малопродајне вредности.[7]

Контроверза[уреди | уреди извор]

Нике је енергично бранио Air Force 1 на америчким судовима. У једном случају, тужила је наводног прекршиоца свог жига у Air Force 1, који је одговорио подношењем противтужбе за поништај жига Air Force 1 патика. Неколико месеци касније, очигледно плашећи се да противтужба окривљеног може успети, Нике је одбацио све своје захтеве с предрасудама и дао оптуженом „Пакт о не тужби“. Жалбено питање је било да ли је Нике-ова тактика тиме избацила читав спор (што значи да више није било активног случаја контроверзе), тако да су амерички савезни судови били решени надлежности да саслушају противтужбу оптуженог. 9. јануара 2013. године, амерички Врховни суд једногласно је пресудио у Нике-ову корист.[8]

Касније верзије[уреди | уреди извор]

Патика Air Force 2 представљена 1987. године новија је варијанта оригинала. Патика је типична са равним потплатом, лежерна је и може се направити у много различитих варијација боја. Такође,Air Force 2 су поново издати на међународном нивоу почетком 2000-их. Могу се направити или у деколтираном или у високом стилу.

Патика може бити израђена у било којој боји, али обично има позадину на белој или црној основи са готово било којом бојом која се користи за попуњавање Нике Swoosh-а и задње пете.

Air Force 3 патика представљена је 1988. године био је најпопуларнија верзија Air Force серије. Носили су га многи кошаркаши у то време. Air Force III је био грубљег изгледа и издржљивији од претходне две верзије. Оригинални колорит био је бела / средње сива / црна, али је убрзо уведено неколико других боја. Стварни логотип "Air Force" представљен је и на овом моделу, са сликом половине кошаркашке лопте на језику. Овај логотип би се користио на остатку Air Force серије. је поново издат 2006. године у врло ограниченом издању боја за боје са високим врхом и неколико боја за верзију са ниским врхом.

Air Force STS (такође познато као Air Force 4 или Air Force IV) представљено је 1989. године. Можда је референца на систем свемирског транспорта, званични назив свемирског шатла. Давид Робинсон га је редовно носио у својој почетничкој години. Air Force STS садржи Нике-ов отисак слонова и такође је нешто виши од прве три верзије Аир Форце серије.

Air Force 5 патика представљена је 1990. године. Air Force V је први модел који је ваздушни јастук учинио видљивим на бочним петама патике. Најпопуларнији колорит био је бела / средње сива / црна / наранџаста. Баш као и претходна верзија, била је нешто виша од прве три верзије. Ово је уједно био и последњи оригинални Air Force модел који је направљен.

Ретро верзије[уреди | уреди извор]

2007. године, за 25. годишњицу оригиналних Air Force 1 патика, Нике је створио Air Force XXV, која је инспирацију добила из оригиналних Air Force 1 патика изумљених 1982. године. Ова верзија је имала неусклађени сет медаљона у знак обележавања своје двадесет пете годишњице; један је из оригиналних Air Force 1, а други из Air Force 25. Од свог представљања, многе различите Air Force 1 потписали су или надахнули познате личности и спортисти.

Такође у 2007. години, за даље обележавање 25 година од Air Force One , представљене су две врхунска ципеле. Израђене су ручно у Италији, једна од коже крокодила, а друга од коже анаконде, а обе су красиле чипке са златним врхом. Продавали су се у изузетно ограниченим количинама и имали су каталошку цену од 2000 долара, што их чини једним од најскупљих патика икад на тржишту.[9][10]

2009. године Нике је створио Air Force 09, ажурирање оригиналне патике. патика долази у пуној црној или белој боји.

2010. године Нике је задужио DJ Кларка Кента да дизајнира Нике Air Force 1 ниски пакет специјалних лимитираних ципела Air Force 1.

2017. године Нике се удружио са Don C, Kareem “Biggs” Burke, Errolson Hugh, Travis Scott и Virgil Abloh за 35. годишњицу патике.[11]

У филму и на телевизији[уреди | уреди извор]

Од 2008-2014, Jax Teller (глуми га Charlie Hunnam) носи свој заштитни знак бело-на-белом ретро ниском врху Air Force 1 широм Sons of Anarchy, док их не одбаце у последњој епизоди серије.

2016. године, Quicksilver (глуми га глумац Evan Peters) користи прилагођену Air Force 1 патику сребрне боје у филму X-Men: Apocalypse.

Референцe[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Mark de la Vina (2007-02-10). „"On 25th Anniversary, Nike Cranks Up The Noise About Air Force Shoes". The Mercury News. 
  2. ^ Joanna Fu, 2017-10-24. „"Nike Air Force 1 Designer Reveals How the Sneaker Reached Icon Status". Hypebeast. 
  3. ^ Derick Chetty (2007-02-17). „"Nike takes shot at pop-up concept". Toronto Star. 
  4. ^ „"Top 10 Nike Air Force One colourways". talkbasket.net. Приступљено 26. 10. 2017. 
  5. ^ Elizabeth Wellington (2007-02-22). „"Nike's Air Force 1s Are Still Flying High".”. The Ledger. 
  6. ^ Stanley Holmes (2005-07-25). „"All The Rage Since Reagan".”. Business Week. 
  7. ^ Luber Max. „"Nike SF Air Force 1 Pack Resell Comparison".”. Stockx. 
  8. ^ „Already, LLC v. Nike, Inc.,” (PDF). 563 U.S. 85. (2013).  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  9. ^ „"Archive | Nike Air Force 1 Lux 07 (Anaconda) | Sneakerhead.com - 315583-111".”. www.sneakerhead.com. Приступљено 26. 11. 2019. 
  10. ^ „"Archive | Nike Air Force 1 Lux 07 (Crocodile) | Sneakerhead.com - 315583-221".”. m.sneakerhead.com. Приступљено 26. 11. 2019. 
  11. ^ Chris Danforth (2017-10-24). „"Nike Debuts Air Force 1 Collaborations With Travis Scott, Virgil Abloh & More".”. Highsnobiety. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]