Корисник:Tijana.damljanovic/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Нема краја корњачама
АуторЏон Грин
ЗемљаСједињене Америчке Државе
ЈезикЕнглески
Жанр / врста делаКњига за младе
Издавање
ИздавачЕ. П. Дуттон

Нема краја корњачама (енгл. Turtles All the Way Down) је новела коју је написао амерички аутор Џон Грин (енгл. John Green). Он је ову новелу објавио 10. Октобра 2017. године. Ово је његова пета од укупно седам новела. Њено објављивање је проглашено током ВидКон-а (енгл.VidCon) 2017.године, онлајн видео конференције чији кооснивач је био Грин и његов брат Ханк. Нема краја корњачама је његово прво дело које је објављено после романа Криве су звезде 2012.године. Објављена је 10. Октобра 2017. године, дебитовала је  на прво место листе најпродаванијих књига за младе часописа Њујорк тајмс (енгл. The New York Times), где се и задржала наредних 15 недеља. [1][2]

Позадина[уреди | уреди извор]

Прича се усредсређује на шеснаестогодишњакињу Ејзу Хоумс, америчку средњошколку са опсесивно-компулзивним поремећајем (ОКП) и анксиозношћу, и њену потрагу за одбеглим милијардером који је отац њеног комшије. Она тугује због губитка сопственог оца док се развија нов однос између ње и милијардеровог сина. Поред тога, новела истражује Ејзин однос са њеном најбољом пријатељицом, Дејзи. Једини други детаљи заплета који су откривени јавности пре објављивања били су да је требало да садржи, буквално или фигуративно, туатару, фан фикцију из Ратова звезда, неочекивано поновно окупљање, пријатељство и животне вредности.

Говорећи о роману, Грин је навео: „Ово је мој први покушај да директно пишем о врсти менталне болести која је утицала на мој живот од детињства, па иако је прича измишљена, она је и прилично лична.“[3]

Резиме радње[уреди | уреди извор]

Ејза Хоумс је 16-годишња средњошколка која живи у Индијанаполису и која се бори са ОКП, који се често манифестује као страх од људског микробиома. Стално забринута за инфекцију, посебно од псеудозног колитисомембрана (енгл. Clostridium difficile), она више пута отвара никад потпуно зарасли калус на свом прсту у покушају да исуши оно што верује да су патогени. Током целе књиге, Ејза је у пратњи двоје блиских пријатеља: Мајкл Тарнера, амбициозног уметника, и њене најбоље пријатељице Дејзи Рамирез, која пише фан фикције Ратова звезда.

Једног дана у школи Дејзи открива да је Расел Пикет, милијардер, грађевински магнат и отац једног од Ејзиних старих пријатеља, Дејвиса Пикета, нестао у светлу истраге о превари. Искушана наградом од 100.000 долара за информације које би довеле до Пикетовог хапшења, Дејзи води Ејзу у потрагу за несталим милијардером. Након што су прешли кануом преко Беле реке и ушуњали се на имање Пикета, обезбеђење их је ухватило и одвело да упознају Дејвиса.

Да би убедио две девојке да престану да јуре старијег Пикета, Дејвис даје Ејзи 100.000 долара узетих из разних очевих залиха око куће за госте, које она дели са Дејзи. Након састанка, Дејвис и Ејза почињу да се забављају, а у исто време, Дејзи се романтично везује за Мајкла. Како време пролази, Ејза почиње да верује да не може да превазиђе своју анксиозност, што је спречава да икада има нормалан однос са Дејвисом. Она проналази његове бројне постове на блогу које је написао о својим осећањима и по питању нестанка његовог оца и његовог односа са њом.

Ејза први пут чита Дејзину фан фикцију и открива да је Дејзи то користила као вентил за своје фрустрације са Ејзом. Она полако добија нападе панике који доводе до тога да попије флашу средства за дезинфекцију руку и онесвести се. Њихово пријатељство се накратко погоршава, а кулминира жестоком свађом док Ејза вози, што резултира саобраћајном несрећом.Ејза проводи осам дана у болници, током којих опет има напад панике, због псеудозног колитисомембрана и на крају поново пије дезинфекцијско средство. Опоравља се и обнавља своје пријатељство са Дејзи када се тотално опоравила и добија нов лекарски рецепт који јој може помоћи да се носи са анксиозношћу.

На подземној уметничкој изложби унутар недовршеног система тунела за одводњавање поред Погуе'с Рун-а (за који је била одговорна Пикетова компанија), Ејза и Дејзи одлазе у самостално истраживање, где коначно решавају мистерију и схватају да је Пикет побегао управо тамо где су њих две. Након што су осетили трулеж који долази из тог подручја, сумњају да је милијардер већ умро док се скривао. Ејза говори Дејвису о њиховом открићу, а он на крају даје анонимну дојаву полицији. Власти проналазе тело и њихови мртвозорници потврђују његов идентитет и утврђују да је Пикет преминуо претераним излагањем у тунелима.

С обзиром на губитак родитеља и куће (њихова мајка је умрла годинама раније), уз чињеницу да је њихов отац оставио читаво богатство свом љубимцу туатари, Дејвис и његов млађи брат Ноа одлучују да се преселе у Колорадо, где су изнајмили кућу и похађају школу. Док се Дејвис и Ејза опраштају, она размишља о отвореним могућностима своје будућности.

Историја публикације[уреди | уреди извор]

У месецима који су претходили објављивању романа, Грин је оставио различите трагове у својим недељним видео записима Влогбротхерс (енгл. Vlogbrothers), након чега су неки чланови Нердфигхтериа (енгл. Nerdfighteria) радили заједно да реше ове наговештаје и открију више информација о књизи.[4]

Грин је у септембру на каналу Влогбротхерс (енгл. Vlogbrothers) објавио видео на којем приповеда прво поглавље романа.[5]

Критички пријем[уреди | уреди извор]

У року од неколико сати од најаве романа, новинске куће, укључујући Асошиејтед прес (енгл. Associated Press), БазФид (енгл. BuzzFeed)[6] , Бустле (енгл. Bustle)[7], Публишерс Викли (енгл. Publishers Weekly)[8], Машабле (енгл. Mashable)[9], МТВ (енгл. MTV)[10], Ентертаинмент Веекли (енгл. Entertainment Weekly)[11] и Култура Магазин (енгл. Cultura Magazine)[12], објавиле су саопштења за јавност која понављају најаву, сигнализирајући висок ниво ишчекивања.

Књига је добила позитивне критике. Њујорк тајмс (енгл. The New York Times) је то хвалио као „изненађујуће и дирљиво“ и написао да „не треба да патите као Ејза да бисте се поистоветили са тим. Треба само бити човек“.[13] Многи рецензенти су приметили Гринов таленат за оштроумно запажање, више изоштрен у овом случају Гриновом сопственом борбом са ОКП, менталном болешћу описаном у роману.[14] Неколико рецензената навело је презирну перцепцију Гриновог сада веома популарног списа као „тужних тинејџерских књига“, које су се појавиле од популарности Криве су звезде, али су похвалиле Нема краја корњачама као довољно истините и аутентичне да превазиђу ове замишљене недостатке.„Често се задржава у клишеима, али само као што то чине поп песме и епске песме, копајући универзално да би се створило нешто што говори о познатим ритмовима срца“, написао је Мет Хејг из Гардијана (енгл. The Guardian), „То би могао бити само нови модерни класик."[15]

Филмске адапције[уреди | уреди извор]

У децембру 2017.године Грин је објавио да је филмска адаптација у развоју.[16] Изабрао га је Фок 2000 (енгл. Fox 2000), а продуцирала би га Темпле Хилл Продуцтионс (енгл.Temple Hill Entertainment), исти тим који је направио адаптације Криве су звезде и Градови на папиру.[17] У мају 2018. године, Грин је потврдио да ће Исак Аптакер и Елизабет Бергер, су-шоуранери НБЦ (енгл. NBC; National Broadcasting Company) серије Ово смо ми (енгл. This is us) и сценаристи С љубављу, Сајмон (енгл. Love, Simon), адаптирати роман.[18] Глумица Хана Маркс именована је за режисера филма у јануару 2019. године.[19]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Young Adult Hardcover Books - Best Sellers - Books - Oct. 29, 2017 - The New York Times”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-12-19. 
  2. ^ „Young Adult Hardcover Books - Best Sellers - Books - Jan. 13, 2019 - The New York Times”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-12-19. 
  3. ^ „10 things to know about John Green's Turtles All the Way Down”. www.penguin.co.uk. Приступљено 2021-12-19. 
  4. ^ „The Hunt”. Tuataria, A Discord Community of Nerdfighters (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  5. ^ John Reads the First Chapter of Turtles All the Way Down (на језику: српски), Приступљено 2021-12-19 
  6. ^ Penn, Farrah. „Get Excited, Because John Green Is Releasing A New Book This Year”. BuzzFeed (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  7. ^ „John Green Is Releasing His First Novel In Six Years, And The Title Is Pretty Bizarre”. Bustle (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  8. ^ Kantor |, Emma. „Penguin Announces New John Green Novel, ‘Turtles All the Way Down. PublishersWeekly.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  9. ^ Khosla, Proma (2017-06-22). „Holy crap, we're getting a new John Green book this year and the title is perfect”. Mashable (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  10. ^ Bell, Crystal. „John Green Announces His Most Personal Book To Date”. MTV News (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  11. ^ June 22, Maureen Lee Lenker; EDT, 2017 at 01:54 PM. „John Green's Next Novel Is Coming in October”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  12. ^ Utami, Rieska (2019-09-07). „Turtles All The Way Down Review”. Cultura (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  13. ^ Senior, Jennifer (2017-10-10). „In John Green’s ‘Turtles All the Way Down,’ a Teenager’s Mind Is at War With Itself”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-12-19. 
  14. ^ Grady, Constance (2017-10-10). „John Green’s new book is not a quirky sad romance. It’s an existential teenage scream.”. Vox (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  15. ^ „Turtles All the Way Down by John Green review – a new modern classic”. the Guardian (на језику: енглески). 2017-10-10. Приступљено 2021-12-19. 
  16. ^ On the Movies (на језику: српски), Приступљено 2021-12-19 
  17. ^ Ramos, Dino-Ray; Ramos, Dino-Ray (2017-12-06). „Fox 2000 Options John Green’s ‘Turtles All The Way Down. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  18. ^ Lindquist, David. „5 insights from WFYI’s Andrew Luck-John Green event, including the QB’s anxious thoughts”. The Arizona Republic (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19. 
  19. ^ Galuppo, Mia; Galuppo, Mia (2019-01-11). „John Green Adaptation ‘Turtles All the Way Down’ Finds Director”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-19.